IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хиперзвуковите оръжия – кой ги има и защо това е от значение

Те са в центъра на ескалиращата надпревара между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга и използването им в битка буди тревога

09:29 | 22.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Изстрелване на хипезвукова ракета от йеменските хути. Снимка: Handout/Houthi Media Center via Getty Images
Изстрелване на хипезвукова ракета от йеменските хути. Снимка: Handout/Houthi Media Center via Getty Images

Хиперзвуковите оръжия са толкова бързи, че тяхната скорост може да промени молекулите на околния въздух. Те могат да носят ядрени бойни глави, летят ниско и са трудни за откриване. Те са и в центъра на ескалиращата надпревара между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга, разказва Bloomberg в материал. И използването им в битка буди тревога. Украйна твърди, че Русия е използвала хиперзвукова ракета, за да атакува Киев в началото на 2024 г. И не само световните военни сили се стремят да предизвикат страхопочитание с хиперзвуков арсенал: бунтовниците хути в Йемен твърдят, че ракетата, която са използвали, за да ударят централен Израел на 15 септември, е била хиперзвукова, въпреки че израелската армия го оспори.

Какво представляват хиперзвуковите оръжия?

Те обикновено се определят като бързи, нисколетящи и много маневрени оръжия, проектирани да бъдат твърде бързи и подвижни, за да могат традиционните системи за противоракетна отбрана да ги засекат навреме. За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена траектория и могат да маневрират по пътя към целта си, според Службата за проучвания на Конгреса на САЩ.

Терминът „хиперзвуков“ описва всяка скорост, по-висока от пет пъти тази на звука, което е приблизително 1220 километра в час на морското равнище, което означава, че тези оръжия могат да се движат с най-малко 6000 километра в час. При хиперзвукови скорости въздушните молекули около летателното превозно средство започват да се променят, разпадайки се или придобивайки заряд в рамките на процес, наречен йонизация. Това подлага хиперзвуковото превозно средство на значително натоварване, докато преминава през атмосферата, според документ на американската армия от 2018 г.

Какви са различните видове хиперзвукови оръжия?

Има два основни типа: управляеми боеви блок и крилати ракети. Заради предизвикателствата пред хиперзвуковото изстрелване по-голямата част от вниманието е насочено към първите, които се изстрелват от ракета, преди да се насочат към целта си. Ракетите имат двигатели, които използват кислорода от въздуха и произвеждат тяга по време на полета си, което им позволява да летят с постоянна скорост и височина.

Какви хиперзвукови оръжия са използвани в битка?

Украйна каза, че Русия е ударила Киев с ракетата си „Циркон“, която е изстрелвана от кораб хиперзвукова крилата ракета, способна да се движи със скорост между шест и осем пъти скоростта на звука. Твърди се, че „Циркон“ може да поразява както наземни, така и морски цели. Службата за проучвания на Конгреса, цитирайки руски новинарски източници, каза, че има максимален обсег от над 1000 километра и може да бъде изстрелян от системи за вертикално изстрелване, монтирани на крайцери, корвети и подводници.

По-рано Русия съобщи и че е използвала хиперзвукови оръжия, ракети „Кинжал“, във войната. Въпреки че „Кинжал“ се движи с хиперзвукова скорост, не това имат предвид оръжейните експерти, когато говорят за хиперзвукови оръжия. „Кинжал“ е балистична ракета и въпреки че достига хиперзвукова скорост, това важи за почти всички балистични ракети в някакъв момент от пътя им.

Бунтовниците хути, които контролират Северозападен Йемен, казаха, че ракетата, която са използвали, за да ударят централен Израел, е нова и хиперзвукова. Те обаче не дадоха повече подробности. Повечето от далечните атаки на бунтовниците срещу Израел - предприети в знак на солидарност с почти едногодишната война на групировката „Хамас“ със страната – са били прихванати над Червено море. Ударът, който причини незначителни щети, бе с най-дълбокия обхват досега за ракета, изстреляна от Йемен, който се намира на около 2000 километра от Израел.

Кой разполага с хиперзвукови оръжия?

Китай, САЩ и Русия имат най-напредналите възможности. Други държави, които проучват технологията, включват Индия, Япония, Австралия, Франция, Германия и Северна Корея, която твърди, че е тествала хиперзвукова ракета. Иран, който подкрепя хутите, през 2023 г. публично обяви за първата си собствено произведена хиперзвукова ракета.

Русия: Освен „Циркон“, Русия има „Авангард“, изстрелвана от междуконтинентална балистична ракета, за която се твърди, че носи ядрена бойна глава. Руски медийни източници твърдят, че е встъпил в бойна употреба през декември 2019 г.

Китай: През 2023 г. Китай проведе успешен полет на разработена балистична ракета със среден обсег, оборудвана с хиперзвуково управляем боеви блок. Твърди се, че ракетата, наречена DF-27, е прелетяла разстояние от 2100 км за 12 минути. През лятото на 2021 г. китайската армия проведе вероятно два теста на хиперзвукови оръжия, включително изстрелването в космоса на орбитално хиперзвуково оръжие с ядрен капацитет. Пекин оспори съобщенията за проведените тестове, заявявайки, че просто е изстрелял космическо превозно средство за повторна употреба. Преди това Китай проведе редица успешни тестове на DF-17, балистична ракета със среден обсег, предназначена за изстрелване на хиперзвуков управляем боеви блок. Според анализатори от американското разузнаване тепърва оръжието може да бъде използвано в битки. Китай също така тества междуконтиненталната балистична ракета DF-41, която може да бъде модифицирана да носи конвенционален или ядрен хиперзвуков снаряд.

САЩ: Финансирането на САЩ за разработване на хиперзвукови оръжия се е увеличило с приблизително 740% през петте години преди 2020 г. и се очаква да възлиза на почти 15 милиарда долара между 2015 г. и 2024 г., без да се включват производствените разходи, според Службата за отчетност на правителството на САЩ. Хиперзвуковите оръжия струват повече от конвенционалните, отчасти защото изискват топлоустойчиви материали и специализирано задвижване и електроника. Заявката на Пентагона за фискалната 2025 година за хиперзвукови оръжия е 6,9 млрд. долара, но Министерството на отбраната все още не е взело решение да закупи хиперзвукови оръжия и вместо това се фокусира върху разработването на прототипи и демонстрации, според Службата за проучвания на Конгреса. Правителствената агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната, с подкрепата на военновъздушните сили, разработва хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване, според Службата за проучвания. Програмата за хиперзвуково оръжие с голям обсег на армията, известна още като Dark Eagle, се очаква да има обсег от повече от 2700 километра. През август 2024 г. армията завърши първия успешен тестов полет „от край до край“.

Обединеното кралство и Австралия заявиха в съвместно изявление със САЩ през 2022 г., че си сътрудничат по „хиперзвукова и контрахиперзвукова техника“ като част от тогава новоподписаното споразумение за отбрана между трите държави, известно като Aukus.

Защо са важни хиперзвуковите оръжия?

В изява по Bloomberg TV през октомври 2021 г. американският генерал Марк Мили, тогава председател на Обединения комитет на началник-щабовете, оприличи предполагаемите тестове на хиперзвукова оръжейна система от Китай по-рано същата година на „Спутник“, имайки предвид пускането на сателита от Съветския съюз през 1957 г., което даде на блока начална преднина и изненада САЩ. Хиперзвуковите оръжия са много трудни за противодействие, ако се използват съществуващите сега защитни механизми. Представители на САЩ казват, че американските хиперзвукови оръжия, за разлика от тези, които се разработват в Китай и Русия, са проектирани да носят конвенционални, а не ядрени бойни глави. Но това не е голяма гаранция за потенциалните противници на САЩ, които няма как да разберат дали такова оръжие наистина носи ядрена бойна глава, докато е в полет. Интересът към тези системи от Китай и Русия отразява загрижеността на страните, че американските хиперзвукови оръжия могат да позволят извършването на превантивен, обезглавяващ удар по техните ядрени арсенали и поддържаща инфраструктура. Изпращането на противоракетни системи на САЩ може след това да ограничи способността им да нанесат ответен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 22.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
wart
преди 4 дни
докатo супер сила Америка още мечтае ! че в най -скоро време ще притежава и те . За Китай ние не можем да знаем но те Американците би трябвало да знаят , те не могат да проследят ракетата с класическата ПВО система нито нейната траектория която не като класическите но в момента на излитане могат да я засекат единствено тогава като останалото време остават безпомощни срещу нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
wart
преди 4 дни
В статията на няколко пъти се казва ,че Русия " твърди " това не твърдение а е факт. Защото в момента Русия използва както" Кинжал " така е използвал и " Циркон" .. Фактите са на лице ракетите поразяват целите в същото време ПВО системите не само не могат да ги "свалят" даже да ги " прихванат" . Америка в момента още е в процес на разработване и колко всичко това ще продължи не се знае ?. Но е интересно ,че хутите - племе и то притежава хиперзвукови ракeти ?-- а докатo супер сила Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 19
khao
преди 4 дни
До: Tikva007 знаяи смятай от кога и те са те разкрили че си глууупак! Ти не си способен да обясниш нищо смислено... според китайците *Кинжал* не е хипeрзвукова, само вие си я наричатe така... ае обясни как нещо което не покрива критериите за хиперзвуково се нарича хиперзвуково...*Hypersonic*! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 дни
Тази статия, или поне нейният създател, в лицето на г-ца Елена Илиева, достигат категорична професионална висота - произнасят (пишат) за първи път в тази медия за наличието на *хиперзвукови ракети*. Вече 2 години титулярката на тази рубрика - г-ца Диляна Петкова - упорито отказваше, като коментираше използваните от Русия ракети *Кинжал* и *Циркон* като свръхзвукови. Опитите ми още в началото на миналата година да й обясня научно разликата от *Hypersonic* до *Supersonic* не бяха уважени. Хвала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още