IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Източните членки на НАТО искат мерки срещу руските дронове и ракети

Алиансът трябва да предприеме "стабилен координиран" отговор на такива инциденти, според румънския министър на отбраната Анджел Тълвар

16:44 | 18.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавите от източния фланг на НАТО изразяват загриженост заради случаите на навлизане на руски дронове и ракети във въздушното пространство на алианса.

НАТО трябва да предприеме "стабилен координиран" отговор на инциденти, при които руски ракети или дронове, изстреляни срещу Украйна, навлизат във въздушното пространство на алианса, коментира румънският министър на отбраната Анджел Тълвар на пресконференция след среща на министрите на отбраната на страните от Б9 в Букурещ, предава Ройтерс.

Групата Б9 включва България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, от които Унгария, Румъния и Словакия имат граница с Украйна. На срещата България е представена от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Представители на тези страни многократно са заявявали, че дейностите на Русия в Черноморския регион и отвъд са източник на дълбока загриженост, отбелязва агенцията.

По-рано този месец членките на НАТО Румъния и Латвия съобщиха за разбити руски дронове на тяхна територия, след като са нарушили въздушното им пространство. Това предизвика официални призиви за мерки за съвместни действия за противодействие на въздушните нахлувания на Русия.

Миналата седмица Украйна обвини Русия, че е използвала стратегически бомбардировачи, за да удари цивилен кораб за зърно при ракетна атака във водите на Черно море близо до Румъния. Случаят допълнително ескалира напрежението между Москва и военния алианс.

Полският заместник-министър на отбраната Павел Залевски коментира на същата пресконференция, че срещата на министрите на отбраната на НАТО през октомври трябва да обсъди унищожаването на дронове, навлизащи във въздушното пространство на съюзниците. „Потвърдихме хибридни атаки срещу съюзници, както и участието на Беларус в действията на Русия“, добавя Залевски.

Румъния има 650-километрова граница с Украйна и фрагменти от руски безпилотни самолети многократно попадат на нейна територия, особено по поречието на р. Дунав, тъй като украинските дунавски пристанища са чести цели за бомбардировки.

На форума в Букурещ присъства и новият украински външен министър Андрий Сибига. Той призовава румънските партньори да анализират възможността за сваляне на руски дронове и ракети в близост до румънското въздушно пространство, предава румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Парламентът на страната вече обмисля промени в законодателството, които да позволят свалянето на дронове, навлезли без разрешение във въздушното ѝ пространство, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Алехандро
преди 57 минути
За взривеният най-голям руски склад за боеприпаси, който създаде много земетресения, усетени на 300 км: складовете помещения заемат площ от дължина 5 км. ширина 2 км. , за такъв обект говорим!Вътре има общежитие за 200 човека обслужващ персонал, построен през 2018 г. един от най големите и съвременни складове за снаряди, и което е по важно за ракети от комплексите С-300, С-400 , както и ракети Калибр, Искандер ! Поне 30 хиляди тона тротилов еквивалент, стойност няколко милиарда $$$$ . Честитоо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още