IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившият главнокомандващ на Украйна не подкрепил офанзива в Курска област, Зеленски не го послушал

И друг командир отказал участие в операцията, което е коствало поста му, съобщава Politico

17:03 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зеленски връчи наградата "Златно сърце" на Залужний, след като го освободи от длъжност. Снимка: President.gov.ua
Зеленски връчи наградата "Златно сърце" на Залужний, след като го освободи от длъжност. Снимка: President.gov.ua

Бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужний е бил против идеята за офанзивата в Курска област, твърди кореспондентът на Politico в Киев Джейми Детмър, позовавайки се на свои източници сред висшето командване. Още през зимата украинският президент Володимир Зеленски е предлагал настъплението, но не е срещнал подкрепата от Залужний. Причината е, че не е имал отговор какво ще последва след офанзивата.

Залужний беше сменен през февруари и неговото място беше заето от ген. Олександър Сирский. Генералът днес е посланик на Украйна във Великобритания.

През юли изненадващо беше сменен и един от авторитетните военни на Украйна - ръководителят на 80-та военновъздушна бригада Емил Ишкулов. Официално от Върховната Рада посочиха тогава, че Ишкулов всъщност е повишен без да уточняват новата позиция, но източници на Politico посочват, че той е бил против изпращането на неговата част в Курска област.

В края на юли украински военни дори записаха обръщение към Генералния щаб с искане Ишкулов да бъде възстановен на поста си.

Politico отбелязва, че Залужний отказва да коментира информацията. Изданието не може да се свърже и с Ишкулов, но негови близки отбелязват, че не желае да отговаря на въпроси на медии.

Далеч не всички в Украйна подкрепиха започналата в началото на август операция в Курска област именно заради липсата на отговор какво следва след това. Пред The Guardian военни, поискали анонимност, заявиха, че Украйна "трябва да пази това, което има", визирайки тежкото положение в Покровското направление. Според източници на Politico сега Сирский е принуден да изтегли някои от частите в Курска област, за да подсили фронта в Донецка област. 

И до днес не е съвсем ясно какво цели Зеленски с този ход на руска територия, за който се говори, че е подготвен при пълна секретност и за който западните партньори не бяха уведомени. Според мнозина анализатори обаче изненадващата операция има успехи, макар и повечето политически - за кратко време Украйна превзе към 1200 кв. км площ, върна вниманието на съюзниците към войната и оказа мотивиращо въздействие както за украинското общество, така и за военните. От 10 септември Русия опитва да възстанови контрола си върху Курска област и си връща някои от превзетите населени места, но и ВСУ също продължава настъплението си.

Украинският анализатор Олександър Коваленко отбеляза още в началото, че война не може да бъде спечелена със защитни действия и подкрепи офанзивата, колкото и неясна да изглеждаше тя тогава.

Преди дни Зеленски обясни, че операцията има успех - благодарение на нея Украйна си върна военнопленници, седели повече от две години в руски плен и е намаляла интензивността на бойните действия като цяло. Украинският президент обвърза намаляването на артилерийските обстрели в Донецка област с настъплението в Курска област. В интервю пред CNN той посочи, че съотношението на изстреляните снаряди преди е било 1 към 12, а днес вече е 1 към 2,5 в полза на руснаците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още