IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай поставя на изпитание производителите на украинските дронове

На Зеленски предстоят критично важни срещи през следващата седмица в САЩ

08:32 | 17.09.24 г. 13
Снимка: 93 ОМБР "Холодний Яр"
Снимка: 93 ОМБР "Холодний Яр"

"Обезпечаването с дронове е не просто тактически, но и стратегически приоритет", коментира във вечерното си обръщение в 936-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза, че властите работят активно, така че Украйна да има "достатъчно сили и средства" за производството и доставката на дронове, каквито и да са обстоятелствата по света.

От 1 септември Китай ограничи износа на дронове и части за тях за воюващи държави. Според украински анализатори основно това ще засегне Украйна и не толкова Русия, защото ще затрудни вноса за малки производители, каквито са повечето доставчици за украинската армия. В Русия производството е централизирано и доставките са на базата на междуправителствени договори и споразумения.

Пред украинската агенция Униан производителите на дронове обаче коментират, че работят за насърчаване на собственото си производство, както и че са натрупали известни резерви, тъй като решението за забраната беше анонсирано още през юли. Експертите посочват, че при по-сложните елементи, като например термокамери, по-трудно ще се намерят алтернативи, включително и на същата цена.

Донякъде и разработките на украинските производители, свързани с изкуствен интелект и други иновации, също са в плюс, защото при по-автономен дрон нуждата от скъпа камера, която да насочва оператора, намалява.

Русия засега има малко варианти за отговор на атаките по разузнавателните ѝ дронове

В последните седмици украински FPV дронове успешно започнаха да се борят с руските разузнавателни дронове, използвайки слабост, която трудно може да бъде преодоляна, пише Forbes. Разузнавателните дронове имат много мощни камери, но те са насочени надолу и операторите им реално нямат информация какво се случва над тях, откъдето идват и украинските атаки.

В момента опитите на руснаците са насочени към това да направят своите дронове по-трудно забележими, използвайки старата тактика от Първата световна война за въздушен камуфлаж. Така разузнавателните дронове започват да стават сиво-сини отдолу и кафяво-зелени отгоре, отбелязва Forbes и допълва, че тактиката не е много успешна, но засега друг отговор няма.

Според анализите на Центъра за отбранителни стратегии честотата на ударите с руските авиационни бомби намалява в последните две седмици именно заради загубата на голям брой разузнавателни дронове.

Посещението на Зеленски в САЩ след седмица ще е критично за развитието на войната

През следващата седмица украинският президент Володимир Зеленски ще пътува до САЩ за Общото събрание на ООН, но с допълнителна критично важна мисия - да представи план за победата на Украйна, пише украинската секция на "Гласът на Америка". В своето вечерно обръщение той потвърди, че ще представи украинските планове на западните съюзници през следващите дни.

Според анализатори от това ще зависи дали САЩ най-накрая ще разрешат използването на далекобойни ракети по територията на Русия. Източници на New York Times отбелязват, че вероятно това ще бъдат британските Storm Shadow. Британският премиер Киър Стармър беше във Вашингтон в края на миналата седмица и очевидно няма общо решение за използване на ракетите, но може да се стигне до зелена светлина за британските ракети.

Според британски медии Стармър е подложен на силен натиск във Великобритания да даде разрешението, но без одобрението на САЩ използването на ракетите е безмислено. Без секретните системи за насочване на американците тези ракети използват GPS, чийто сигнал се заглушава успешно от руснаците.

Според редица публикации в западни медии по време на срещата на ООН ще стане ясно, че Украйна ще може да ползва Storm Shadow. На финалната права сме, коментира британски чиновник пред Politico. Това може да стане по време на изказването на Байдън пред ООН, което е планирано за 24 септември.

Британското издание The Times вече изготви карта на възможните цели, които може да порази Украйна със Storm Shadow, чиято далекобойност е около 250 км. В обсега им попадат 14 авиобази, както и петролни рафинерии и щаба на Южния военен окръг на Русия в Ростов на Дон. Според The Guardian британските ракети са достатъчно мощни, за да могат да поразят бункери, складове за боеприпаси и да нанесат сериозни щети на авиобазите, каквито дроновете не могат.

База "Енгелс" отново е под обстрел на украинските дронове

Тази сутрин (17 септември) отново има данни за обстрел на една от военните авиобази на Русия - "Енгелс" с дронове. Публикации в социалните мрежи съобщават за взривове и пожари, но няма потвърждение за обстрела от местните власти или данни за свалени дронове в Саратовска област от Министерството на обраната на Русия. Данните на ведомството сочат за свалени 15 дрона над Брянска и един над Курска област.

Украйна периодично атакува с дронове базата, нанасяйки частични щети. "Енгелс" се използва от бомбардировачите Ту-95.

Превземането на Покровск остава фокусът на руската армия

Превземането на Покровск остава основният фокус на руската офанзива от последните месеци и основните бойни действия са в това направление. В справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е видно, че през изминалото денонощие в този регион са регистрирани 40 бойни сблъсъка - основно около Хродивка и Новохродивка. Геолокализирани данни показват, че украинските сили си връщат част от загубените позиции на запад от Михайливка. Има данни за присъствието на руски части около жп линия между Селидове и Михайливка.

В Курахивското направление, част от което е и Селидове, са регистрирани 42 директни бойни сблъсъка.

Активни остават бойните действия в Лиманското направление, както и продължават опитите за превземането на Торецк. ВСУ регистрира известно затишие в опитите за превземането на Часов Яр - в Краматорското направление са регистрирани шест атаки.

В Харковска област има две атаки край Вовчанск. Няма сериозно изменение на фронтовата линия по другите точки в южните и източните части на Украйна.

Като цяло през изминалото денонощие ВСУ отчита 157 бойни сблъсъка, 84 въздушни удара, при които са използвани 127 авиационни бомби. Артилерийските удари са около 4000, което е малко под средното спрямо последните месеци. В интервю за CNN украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че артилерийските изстрели на Русия намаляват в последните дни, което е резултат от операцията в Курска област.

Данните на Института за изучаване на войната (ISW) показват, че настълението и на руските, и на украинските части в Курска област продължава - основната зона на бойните действия е Глишковският район. Местите власти наредиха евакуацията на още две населени места в областта - Рилск и Хомутовск.

Владимир Путин нареди увеличаването на руската армия

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаването на войниците в руската армия със 180 хил. до 1,5 млн. души, който влиза в сила на 1 декември 2024 година. Текстът е публикуван на правителствения сайт и нарежда на правителството да осигури необходимото финансиране на операцията.

С указа общият брой на работещите в руската армия трябва да стане 2,4 млн. души.

Според ISW това не е индикация за планирана нова вълна на мобилизация в Русия, но вероятно ще разшири възможностите за набиране на доброволци за армията. За първи път за увеличаването на състава на армията до 1,5 млн. души говори вече бившият министър на отбраната Сергей Шойгу през декември 2022 година. Тогава се очакваше служещите с договор да бъдат 695 хил. души, припомнят още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Алехандро
преди 5 минути
Най-накря "Фейсбук и "Инстаграм" забраниха нацистките руски държавни медии! Сега трябва да забранят и продажните български роспропаганд "медии", така както прави рускатакочина за чужди западни медии, и без това само откачени рисороби ги правят, само пък тотални изита ги четат, да не говорим каква помия от външна руска тоалетна излиза там! Ай, честиту!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандрохую
преди 7 минути
бухахахаха бухахахаха бухахахаха бухахахаха бухахахаха бухахахаха бухахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандрохую
преди 7 минути
хихихихихи хихихихихи хихихихихи хихихихихи хихихихихи хихихихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандрохую
преди 8 минути
ХахахахаХахахахаХахахахаХахахахаХахахахаХахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 8 минути
Междувременно, в Курска става все по-горещо за руснаците. Видеокадри от град Весело показват унищожаване на руска военна техника и на руски военни позиции. Весело е най-новата точка, атакувана от украинците на запад от Глушк. район. Известният рвпропаганд телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от говорителя на руското МО Михаил Звинчук потвърждава, че в района на Глушково украинците атакуват още Краснооктябряско и Медвежо, отрича да има пробив, въпреки излезли данни за такъв от ВСУ:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандрохую
преди 8 минути
ти нещо друго освен Хахахаха, хихихихихи бухахахаха знаеш ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандрохую
преди 9 минути
До: Алехандро, Хахахаха Хахахаха Хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Алехандро
преди 10 минути
Хахахаха: "Нова порция смях в Курск: русия евакуира нови населени места, докато обяснява как напредва"https://***.actualno.com/europe/nova-porcija-smjah-v-kursk-rusija-evakuira-novi-naseleni-mesta-dokato-objasnjava-kak-napredva-obzor-video-news_2301716.html?fbclid=IwY2xjawFWCQJleHRuA2FlbQIxMQABHXXirpvZ21QpGTlaqOGaRyY9XSG0a21eoNS_nKathqkqUkurLYfTicW2dQ_aem_xU7CSIs2lTIa829Cd5cfmQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Алехандро
преди 21 минути
Напълно възможно е обаче украинците да не разполагат с достатъчно добре оборудвани сили, за да изпълнят маневрата.Групата оператори на дронове, подкрепящи атаката на New Path Khorne Group, намекна за целта на обкръжението в началото на атаката на New Path. Напреднахме в нови райони, на километри дълбоко в Русия. Група от хиляди руски наборници рискува да бъде обградена, се казва в изявлението.Е ми, на нас като зрители им остава да им пожелаем бурен успех на невероятните украински воини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Алехандро
преди 23 минути
И ако миналата седмица не беше ясно защо украинците нахлуха и в района на Нови Шлях, сега всичко е малко по-ясно, пишат журналистите. Подкрепена от танкове и прикрита от авиация, хвърляща планиращи бомби, украинската тактическа група, очевидно базирана на 95-а десантно-щурмова бригада, нанася удари отдясно, напредвайки покрай Нови Шлях и през южните квартали на най-близкия руски град Веселе, обръщайки се към главното Курско настъпление. Ако украинците, напредващи на североизток от Нови Шлях,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още