IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: НАТО влиза във война с Русия, ако разреши на Киев да поразява далечни руски цели

Москва е започнала контранастъпление в района на Курска област

20:23 | 12.09.24 г. 1
Снимка: EPA/Mikhail Metzel
Снимка: EPA/Mikhail Metzel

Президентът на Русия Владимир Путин е коментирал, че ако Западът даде зелена светлина на Украйна да използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще влезе във война с Русия, предаде АФП.

„Това би променило по значителен начин самия характер на конфликта. Това би означавало, че страните от НАТО са във война с Русия. Ако случаят е такъв, тогава, отчитайки промяната в характера на конфликта, ще вземем съответните решения въз основа на заплахите, с които ще се сблъскаме“, посочва Путин, цитиран от БГНЕС.

Той говори, докато висши дипломати на САЩ и Обединеното кралство обсъждаха облекчаване на правилата за стрелба със западни оръжия в Русия, за което Киев настоява повече от 2 години и половина след настъплението на Москва.

"Разрешаването на Киев да нанесе удар в дълбочина на Русия е решение за това дали страните от НАТО са пряко въвлечени във военния конфликт или не“, казва още Путин.

Коментарите му идват в момент, когато Киев настоява Западът да предостави по-мощни оръжия с по-малко ограничения, тъй като Русия продължава настъплението си в Източна Украйна.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Москва е започнала контранастъпление в района на Курск, съобщава Politico.

Изненадващото трансгранично нахлуване на Киев в Курска област осигури един месец относително облекчение за уморените от битки украински войски на южния фронт, тъй като руснаците пренасочиха сили от Херсон и няколко бригади от Запорожка област. Въпреки това, след бързото настъпление през първите месеци, украинските сили в Курск тази седмица се сблъскаха с неочакван пробив на отбраната си от руските войски.

Руснаците пробиха украинската отбрана в северозападния район на село Коренево и навлязоха в Снагост, съобщи във вторник проектът за картографиране на украинската война DeepState, свързан с Министерството на отбраната на Украйна. Институтът за изследване на войната (ISW), базиран в САЩ мозъчен тръст, потвърди пробива, като добавя, че руските сили може да са си върнали няколко малки селища.

Вадим Мисник, говорител на командването на украинската армия в Сиверск, отговорен за операцията в Курск, отказва да коментира за евентуален пробив. „Операцията продължава. Ние не коментираме конкретни тактически епизоди, защото това се отразява на хода на операцията“, посочва Мисник пред Politico.

Една украинска армейска бригада казва, че нейните сили вече са предприели контраатака срещу руснаците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 45 минути
Е хубава работа.Че не сте ли във война с НАТО вече две години и кусур бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още