IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС отпуска 40 млн. евро хуманитарна помощ за Украйна

Володимир Зеленски призова Запада да игнорира "червените линии" на Москва и да позволи на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия

16:30 | 06.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) отпуска още 40 млн. евро хуманитарна помощ за Украйна, съобщи Европейската комисия (ЕК). Част от сумата, или 35 млн. евро, ще бъде разпределена за хуманитарни проекти в самата Украйна, докато останалите 5 млн. евро ще бъдат насочени в подкрепа на украинците в Молдова.

ЕК отбелязва, че помощта е пряко свързана с наближаващата зима и състоянието на повредената от руските удари украинска енергийна инфраструктура. Средствата ще послужат за възстановяване на разрушени сгради, за осигуряване на електричество, отопление и подслон.

Междувременно държавният глава на Украйна Володимир Зеленски призова западните съюзници на страната му да игнорират "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия, а Вашингтон обеща още 250 млн. долара за оръжия за Киев, информира БТА.

Зеленски участва за първи път в организираната от САЩ редовна среща на съюзниците на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия и се опита да представи разрешението за удари с голям обсег като още един начин за оказване на натиск върху Русия да прекрати продължаващата от две и половина години инвазия.

Това се случва в рисков момент за украинските сили, които започнаха изненадваща офанзива в руската Курска област, въпреки че руските сили са съсредоточили всичките си усилия върху превземането на град Покровск в Източна Украйна, който е ключов логистичен център за военните усилия на Киев, отбелязва Ройтерс.

"Да, трябва да разполагаме с тези способности с голям обсег не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Русия да бъде мотивирана да търси мир", каза Зеленски.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посочи настъплението в Курск като пример за това как Украйна работи за изземване на инициативата на бойното поле. "Агресивната армия на Кремъл сега е в отбранителна позиция на собствената си територия", заяви Остин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 25 минути
$...35 млн. евро, ще бъде разпределена за хуманитарни проекти...$ и никога няма да бъде помирисана от украински граждани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
До: penkiler1415, Поради странната липса на стандартния тролл-бот напоследък, да не би Вие?, да сте следващият активиран по редичката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
penkiler1415
преди 1 час
Войната свършва когато руснаците разберат как се чувстват украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още