IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната в Украйна: Нова атака на Русия с дронове и обвинения на САЩ срещу руски хакери

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия трябва "да отговаря адекватно" на ограниченията, които се въвеждат на Запад срещу руските медии

12:45 | 06.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През нощта силите за противовъздушна отбрана на Украйна свалиха 27 от общо 44 дрона, изстреляни от Русия, заявиха украинските военновъздушни сили в "Телеграм", цитирани от Ройтерс.

Русия изстреля също и две ракети при среднощната атака, се казва още в поста без да се уточнява накъде са били насочени въздушните нападения.

Засега не се съобщава за жертви или щети.

Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия трябва "да отговаря адекватно" на ограниченията,  които се въвеждат на Запад срещу руските медии.

Тази седмица Държавният департамент на САЩ повдигна обвинения за пране на пари срещу двама служители на руската държавна телевизия Ар Ти, свързани с предполагаема схема за наемане на американска компания за създаване на онлайн съдържание, с което да се окаже влияние върху президентските избори в САЩ.

"Критикуваме Запада, че следва пътя на унищожаване на нашите медии в чужбина, те пречат на разпространяването на информация, пречат на работата на нашите журналисти", каза Песков, цитиран от Ройтерс.

"И, разбира се, в тази ситуация на ожесточена конфронтация се нуждаем от реципрочност. Затова трябва да реагираме адекватно", заяви говорителят и добави: "В сегашните военни условия цензурата е оправдана, но в условията на мир трябва да има пълна свобода на информацията".

Междувременно САЩ обявиха, че ще повдигнат нови обвинения срещу петима членове на руското военно разузнаване.

Американското министерство на правосъдието твърди, че петима служители на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) са участвали в "разрушителни" компютърни атаки, насочени срещу граждански компютърни системи в Украйна и по света.

Твърди се , че петимата офицери, както и един цивилен, срещу когото вече е повдигнато обвинение в заговор за извършване на компютърна намеса, "са участвали в заговор за хакване, източване на данни, изтичане на получената информация и унищожаване на компютърни системи, свързани с украинското правителство, преди началото на руската инвазия в Украйна", се казва в изявление на министерството на правосъдието.

"Обвиняемите са направили това, за да посеят безпокойство сред украинските граждани относно сигурността на техните правителствени системи и лични данни", се добавя в изявлението.

Обект на посегателство са били украински правителствени системи и данни, както и страни, които са оказвали подкрепа на Украйна, включително САЩ и 25 други страни от НАТО, каза още ведомството.

"Кампанията на ГРУ WhisperGate, включваща вземането на прицел на украинска критична инфраструктура и правителствени системи без военна стойност, е емблематична за отвратителното пренебрежение на Русия към невинните цивилни граждани, докато тя провежда несправедливата си инвазия", заяви помощник главният прокурор Матю Олсен. "Министерството на правосъдието е обединено с нашите партньори и съюзници в подкрепата си за украинския народ след незаконната и несправедлива инвазия на Русия", каза още той.

САЩ предлагат награда до 10 милиона долара за информация за обвиняемите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още