IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски наемници от Африка подсилват фронта в Курск

В интервю в „Телеграм“ Виктор Ермолаев, командир на бригада „Мечките“, потвърди на 30 август, че някои от неговите бойци е трябвало да отидат да се бият в Русия.

21:14 | 04.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Руски наемници, които наскоро бяха изпратени в Буркина Фасо, напуснаха западноафриканската страна, за да защитават руския град Курск, който е подложен на атаки от украинската армия, съобщи техният командир за Франс прес.

В интервю в „Телеграм“ Виктор Ермолаев, командир на бригада „Мечките“, потвърди на 30 август информация на вестник „Монд“, че някои от неговите бойци е трябвало да отидат да се бият в Русия.

„Видяхме, че (украинците) са избрали войната“, обяснява командирът, който нарича себе си „Джедай“. „Войната е нашата професия /.../. Няма по-голяма чест за руския боец от това да защитава родината си“, добави той.

Преди няколко дни каналът в „Телеграм“ на това подразделение, един от многото примери за руското паравоенно разгръщане на континента, посочи, че „поради последните събития бригадата се връща в Крим“, където е базирана.

Руската армия, която напредва на фронта в Украйна, беше изненадана от украинската офанзива в руската Курска област на 6 август. Операцията, която все още е в ход, завари Русия неподготвена, тъй като тя не беше виждала толкова голям брой вражески войски да нахлуват на нейна територия от Втората световна война насам.

Според различни оценки, потвърдени пред АФП от западен източник от сферата на сигурността, пожелал да остане анонимен, около 100 наемници от бригадата „Мечките“ са напуснали Буркина Фасо от общо 300 души. Те отговарят по-специално за гарантиране на сигурността на лидера на страната и водач на хунтата капитан Ибрахим Траоре.

„Руски инструктори“

Виктор Ермолаев отказва да конкретизира целите на мисиите си, но потвърждава цифрата от 300 души, които първоначално са били дислоцирани в западноафриканската държава. „Някои от тях остават, разбира се, имаме бази и имущество, оборудване и боеприпаси. Не всичко ще вземем обратно в Русия“, добави той.

Неотдавнашна негова снимка с бръсната глава, прошарена брада и ръце, покрити с татуировки, застанал до Ибрахим Траоре, се разпространява в социалните мрежи.

През юни африкански дипломатически източник заяви пред АФП, че „два самолета с руски инструктори“ са пристигнали в страната от съседно Мали. Този термин обикновено се използва, за да се опишат руските наемници, включително тези от частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, които сега са реорганизирани в новия флагман на руското влияние в Африка – „Африкански корпус“.

Виктор Ермолаев заяви, че е независим от руското правителство. „Ние им помагаме, когато те ни помолят за помощ“, казва той.

През юни Джак Марголин, експерт по руските наемници на Изследователския институт за външна политика, описва „Мечките“ като формирование „под контрола на министерството на отбраната“ и свързаното с него военно звено, което захранва ЧВК „Вагнер“ от 2014 г.

„Мечките" са група доброволци на базово ниво“, обяснява за Франс прес Лу Озбърн от швейцарската неправителствена организация "Всички погледи са вперени във „Вагнер“, като посочва, че членовете ѝ са подписали договор с руското военно разузнаване (ГРУ).

„Катастрофални човешки загуби"

„Вагнер“, най-известната група руски наемници, беше разформирована и реорганизирана след смъртта на лидера ѝ Евгений Пригожин през август 2023 г. в мистериозна самолетна катастрофа. Повечето операции по сигурността в Африка сега се координират от „Африканския корпус“.

Капитан Траоре дойде на власт в Буркина Фасо през септември 2022 г. в резултат на държавен преврат и започна стратегическа преориентация, като скъса с Париж и се сближи с Москва. Подобен курс поеха и неговите регионални съюзници - хунтата в Мали, а напоследък и нигерийските военни.

Сега Буркина Фасо е обхваната от нападения на джихадистки групировки, свързани с „Ал Каида“ или „Ислямска държава“. В началото на август министърът на отбраната, генерал Касум Кулибали, заяви, че почти 70 процента от територията на страната е под контрола на армията. Тази оценка беше опровергана от чуждестранни наблюдатели, запознати със ситуацията.

Макар че успехите на въоръжените сили и гражданските помощни сили, ангажирани в борбата с тероризма, „са безспорни, от друга страна, при всяко „победно“ настъпление следват нови нападения с катастрофални човешки загуби“, заяви наскоро западен военен източник, пожелал да остане анонимен.

За кървавата атака миналата събота отговорност пое свързаната с „Ал Каида“ групировка – „Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите“.

Според Европейския съюз нападението е взело „стотици жертви“, а според групата от роднини на жертвите „Колектив за справедливост за Барсалого“, наречена на името на града, срещу който е извършена атаката, има „поне 400 убити“.

Властите в Буркина Фасо не са обявили официални данни за броя на жертвите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
adimos
преди 1 час
Много фашисти бяха ликвидирани в Полтава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Алехандро
преди 1 час
Между другото, руснаци от Курска област минават на страната на ВСУ: Искам цяла русия да е така...без путин. Видеоhttps://daniivanov.blogspot.com/2024/09/blog-post_92.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Алехандро
преди 1 час
Поредно мЯсо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още