IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още един разработчик на свръхзвукови ракети е осъден за държавна измяна в Русия

През миналата пролет властите задържаха трима учени, заподозрени, че са предавали секретна информация на трети страни

22:00 | 03.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

57-годишният Александър Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика към сибирския клон на Руската академия на науките (РАН), беше осъден на година и половина затвор и 15 години в колония с максимален режим по обвинения за държавна измяна. Делото е сектретно и много подробности около него няма, пише ТАСС.

Според "Интерфакс" обвиненията са свързани с предаването на информация по време на научна конференция в Китай през 2017 година.

Руският учен ще трябва да плати и глоба от 500 хил. рубли (към 5800 долара).

Шиплюк е член-кореспондент на РАН, доктор  на физико-математическите науки и основната му работа е насочена към вискоскоростна аерогазодинамика и разработването на свръзвукови летателни апарати. Според медийни публикации част от дейността му е свързана със свръхзвуковите ракети "Кинжал".

Той беше задържан през май 2023 година заедно с още двама свои колеги - Валерий Звегинцев и Анатолий Маслов. Маслов получи присъда от 14 години в колония със строг режим и една година ограничаване на свободата през август.

Според РБК той е съден за предаване на секретни данни, свързани с разработката на свърхзвуковите ракети, на Германия.

Няма информация за развитие по делото на Звегинцев. ТАСС посочва, базирайки се на свои източници, че причина за неговия арест е била публикация в иранско списание за газовата динамика, в която има данни от два засекретени експеримента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още