IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания прекрати лицензите за някои оръжия за Израел

Страната предоставя към 1% от оръжията за Израел

23:49 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания прекрати лицензи за някои от оръжията за Израел, заради опасения за нарушения на хуманитарното право в Газа, пише Bloomberg. Спряно е изпълнението на около 30 лиценза от общо издадени 350, след като е направен преглед на режима за износ на оръжия към Израел.

Великобритания не изнася директно оръжия за страната, но правителството издава разрешения за износ на военно оборудване от компании от отбранителната индустрия. Като основание за спиране на лицензите е посочен реален риск за сериозни нарушения на международното право.

От Лондон посочват, че това не представлява ембарго на доставките на военно оборудване и няма да има отражение върху сигурността на Израел. От ограниченията са изключени частите за изтребителите F-35, за да не бъде компрометирана сигурността на ВВС на Израел.

Великобритания доставя под 1% от оръжието за Израел.

В САЩ, които са основен доставчик, не разглеждат варианти за прекратяване на износа. Вицепрезидентът и номииран за кандидат за президент Камала Харис коментира пред CNN, че вниманието е фокусирано не върху спирането на доставките на оръжие, а насърчаване на преговорите за прекратяване на огъня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още