IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И без ATACMS Украйна продължава да изнервя Русия, вече с удари по Москва

Русия ще промени ядрената си стратегия в отговор на евентуални промени на американската

08:27 | 02.09.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В нощта срещу 1 септември Министерството на отбраната на Русия съобщи за отблъснати 158 дрона, насочени към различни части на Русия, включително и към Москва и съседните области. Кметът на столицата Сергей Собянин съобщи за пожар в Московския нефтопреработвателен завод (рафинерия на "Газпромнефт"), който е един от големите в района с капацитет за преработка на 11 млн. тона петрол годишно.

Рафинерията доставя 40% от бензина и 50% от дизела за нуждите на Москва, както е и основен доставчик на авиационно гориво за московските летища.

Под ударите на дроновете в района попаднаха и още две енергийни централи и газопровод. Едната от тях - Коняковската газова електроцентрала в Тверска област, е една от най-големите в Русия с капацитет от 2520 мегавата и повредата ѝ би създала недостиг на електроенергия в зимния сезон.

Това са само част от ударите по енергийни обекти в Русия през август. На 18 август сутринта беше поразена петролна база в Пролетарск, Ростовска област, която горя повече от 10 дни. Само за пет дни беше потушен пожарът на база "Атлас", отново в Ростовска област.

В удара през уикенда бяха поразени още два циментни завода в Московска област, както и един в Калужка област, металургичен комбинат в Липецка област.

През август рязко се увеличиха въздушните удари, нанесени и от двете страни. Руснаците са използвали рекорден брой дронове - 784, или около два пъти повече от средното за месец. 83%, или 650 от тях, са свалени. Правят впечатление за "изчезнали" от радара част от дроновете, а от ВВС на Украйна уточняват, че вероятно са попаднали под влиянието на средствата за радиоелектронна борба.

Украйна продължава да иска разрешение да нанася удари по руска територия със западни ракети, включително и американските ATACMS.

Селидове оказва съпротива на руското настъпление

Селидове оказва съпротивата, която не успяха да организират градовете Хродивка и Новохродивка към Покровск, сочат данните на DeepState за развитието на фронта, анализирани от украинския военен анализатор Олександър Коваленко. Без подсигуряването на Селдове руснаците не могат да щурмуват Покровск.

Британското военно разузнаване отбелязва забавяне на напредъка към Покровск в последната седмица, макар и интензивността на бойните действия да се запазва.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 921-ия ден от началото на войната в Покровското направление са регистрирани 63 директни бойни сблъсъка. 25 са атаките в Курахивското направление - осново около Краснохоривка, Костянтинивка и Хеорхиевка.

Напрегната е ситуацията в Лиманското направление, както и около Торецк, където са регистрирани 20 атаки и обстрели с авиационни бомби, но без съществен напредък. Няма успехи и в Краматорското направление (Часов Яр), който повече от половин година беше основна цел на руските военни.

Данните на DeepState показват, че няма промяна на бойното поле в южните части на фронтовата линия (Запорожката област) през последните седмици и фокусът остава Покровското направление. Според украинския Център за отбранителни стратегии започва да се виждат сигнали за изчерпване на резерви и руската офанзива, която започна през октомври 2023 година, вероятно е към своя край.

Общо през миналото денонощие по цялото бойно поле в Украйна са регистрирани 182 директни бойни сблъсъка, 71 въздушни атаки, при които са използвани 91 авиационни бомби.

В Курска област руснаците успяват да стабилизират фронтовата линия и бързото настъпление на украинците вече е спряно. Въпреки това под контрола на Украйна остават към 1300 кв. км и 100 населени места в региона. ТАСС съобщава за нанесени удари с авиационни бомби по позиции на украинците в региона.

Въздушна тревога в Киев, Харков е под масиран обстрел в последните дни

С въздушна тревога започна 2 септември в Киев - местните власти съобщават за поражения по нежилищни сгради и за горящи автомобили след падане на отломки. Градът е обстрелян с повече от 20 крилати и балистични ракети ("Искандер - М" и севернокорейските KN-23) и има поражения в четири района, посочват от Киевската военна администрация.

В последните три дни Харков на два пъти беше подложен на ракетен обстрел. На 1 септември с балистични ракети "Искандер - М", зенитните ракети С-300/С-400 и авиационни бомби бяха обстреляни предимно обекти на градската инфраструктура - търговски център, Двореца на спорта и жилищни сгради. Местните власти съобщават за 44 пострадали, след петимата загинали и 55 пострадали при ракетна атака по града в петък (30 август).

Късно вечерта на 1 септември има попадение и по център за рехабилитация и социална интеграция на деца в приграничния град Суми.

Руските власти съобщават за ответни удари по Белгородска област. По данни на губернатора Вячеслав Гладков в петък при обстрел над Белгород са загинали 11 души. Рано тази сутрин има данни за попадения в търговски обект и горящи автомобили.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за два свалени дрона тази нощ - над Белгородска област и над Черно море.

Русия променя ядрената си стратегия

В отговор на действията на Запада Русия ще промени своята ядрена стратегия, съобщи зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков пред ТАСС. Става въпрос за промяна на ядрената стратегия, която одобрява американският президент Джо Байдън. Според Рябков промяната може да донесе много "десталибизиращи иновации". 

Дипломатът се позовава на публикация в The New York Times, че американският президент е одобрил таен документ, който анализира възможни атаки срещу Китай, Северна Корея и Русия, допълва още руската информационна агенция. Рябков все пак признава, че е още рано за реакция и трябва да бъде изчакана официалната версия на американската ядрена стратегия и тогава да се пристъпи към промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 13 минути
До: 4Алехандро, не, щооо? Какво казва цру-то на женския пазар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Алехандро
преди 1 час
Някой нещо за Лавров чувал ли е, щото май е гушнал букета?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 11
Алехандро
преди 1 час
Сутринта в Киев, украинската ПВО е унищожила над 10 крилати и 10 балистични нацистки ракети! Бухахахаха! Още 50 непостроени руски училища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
Алехандро
преди 1 час
Разрешат ли им да стрелят с далекобойни западни, русие ще се върне в землянките! Толкова са жалки роснацистите - да ги пази Запада от катастрофа!? И, то само от Украйна. Ако ги запука цивилизацията, след 1 час от тях няма да остане ничто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 18
гъбко
преди 1 час
Върви си СВОйната, горят си рафинерии и заводи, всв в норм и по план. Бременните украинки шамаросват русНАЦИтата и на техни територии. Добре, че ще ги сменяме С300 с IRIS-T, то бива една такава система да е пробита и безполезна, бива, ама това вече е много зле. А машква се пази и от С500. Важното е, че в резиденция Валдай Му пазят страх на Търсеният от Международният съд в Хага за престъпления срещу човечеството 10 ПВОта. В АвтоВАЗ са доставили вчера 1300 кутии с бяла боля - государстеньй заказ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още