IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атака с украински дрон предизвика пожар в петролна рафинерия в Москва

Кадри в социалните платформи показват пламъци и дим, извиващи се от масивното съоръжение, което се намира на около 16 километра от Кремъл

11:30 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия обяви, че е свалила 158 украински безпилотни летателни апарата в над дузина региони през нощта, включително в столицата Москва, където атака с дрон предизвика пожар в петролна рафинерия.

Сваленият дрон е повредил „техническа сграда“ в московската петролна рафинерия, информира губернаторът Сергей Собянин в своя канал в Telegram. Пожарът се гаси, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Кадри в социалните платформи показват пламъци и дим, извиващи се от масивното съоръжение, което се намира на около 16 километра от Кремъл.

Москва и околността са били атакувани от общо девет дрона през нощта, съобщи руското Министерство на отбраната. Полетите във и извън летищата в района бяха спрени за кратко.

Рафинерията на „Газпром Нефт“ в Москва е един от най-големите руски производители на високооктанов бензин, дизел и авиационни горива и осигурява повече от една трета от търсенето на пазара на горива в столичния регион. Няма информация дали пожарът ще засегне производствените нива.

Местни медии също съобщиха за пожар в електроцентрала в района на Твер, северозападно от Москва, приписван на свалени от руснаците дронове. До момента няма официално потвърждение на информацията.

Най-голямата нощна концентрация на дронове е била в района на Курск, който граничи с Украйна, където са били прихванати 46 безпилотни летателни апарата. Общо 34 дрона са свалени над Брянска област, както и 28 над Воронежска област и 14 над Белгородска област, посочва министерството.

Отделно петима души са били убити и 46 ранени в събота при украински обстрел на Белгород, изтъква областният управител Вячеслав Гладков. Украйна не е коментирала темата за момента.

В редовното си обръщение към нацията в събота вечер украинският президент Володимир Зеленски повтори призива си към съюзниците да позволят на силите на Киев да нанасят удари по военни цели в Русия.

„Този ​​терор може да бъде ефективно спрян само по един начин: чрез удари по руските военни летища, по техните бази, по логистиката на руския терор“, подчерта Зеленски.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още