IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски ще представи план за прекратяване на войната с Русия пред Байдън

Триседмичното нахлуване на Киев в Курска област в Русия е част от този план, заяви украинският президент

20:53 | 27.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че войната с Русия в крайна сметка ще приключи с диалог, но че Киев трябва да е в силна позиция и че той ще представи план на американския президент Джо Байдън и двамата му потенциални наследници, съобщава Ройтерс.

На пресконференция украинският лидер каза, че триседмичното нахлуване на Киев в Курска област в Русия е част от този план, но включва и други стъпки на икономическия и дипломатическия фронт.

„Основната точка на този план е да принудим Русия да прекрати войната. И аз много искам това – (краят да бъде) справедлив за Украйна“, каза той пред репортери в Киев по повод войната, започнала с пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Той не даде повече подробности относно следващите стъпки, но каза, че ще обсъди плана и с вицепрезидента от Демократическата партия Камала Харис и вероятно също с републиканеца Доналд Тръмп – двамата номинирани за президент на предстоящите избори в САЩ.

Зеленски каза, че се надява да отиде в САЩ през септември, за да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и че се готви да се срещне с Байдън.

Коментарите му показват, че вижда основния потенциален форум за преговори като последваща международна среща на високо равнище за мира, на която Украйна заяви, че иска Русия да има представители.

Първата среща на върха за насърчаване на визията на Киев за мир, проведена в Швейцария през юни, подчертано изключи Русия, като същевременно привлече десетки делегации, но не и от Китай, втората по големина икономика в света, въпреки стремежа на Киев да спечели глобалния юг.

Руският външен министър Сергей Лавров каза на 19 август, че преговорите са изключени, след като Украйна започна голямо трансгранично нахлуване в руския Курски регион на 6 август.

Индийският премиер Нарендра Моди, който беше в Киев миналата седмица, разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин във вторник и му каза, че подкрепя ранно и мирно разрешаване на конфликта в Украйна.

Без компромиси по отношение на Путин

Зеленски е категоричен, че Русия иска да диктува условията на Украйна при всяко уреждане на войната – нещо, което Киев смята за неприемливо.

Путин заяви, че всяка сделка трябва да започне с приемането от страна на Украйна на "реалностите на място", което ще остави Русия със значителни части от четири украински региона, както и Крим. Сега Украйна твърди, че контролира повече от 1200 квадратни километра от руския Курски регион.

„Не може да има компромиси с Путин, диалогът днес е по принцип празен и безсмислен, защото той не иска да прекрати войната по дипломатически път“, каза Зеленски на пресконференцията.

Той каза, че офанзивата в района на Курск е намалила броя на правителствата по света, призоваващи Украйна да направи компромиси с Русия, за да сложи край на войната и да се откаже от части от територия.

На бойното поле Зеленски се подиграва на Путин, който според него дава приоритет на завземането на украинска земя пред защитата на собствената територия на Русия.

Той посочи Курска област, където Украйна заяви, че е превзела 100 населени места, докато руските сили продължават да напредват в източния район на Донецк.

Украинският лидер каза още, че Киев продължава да постига напредък във вътрешното си производство на оръжия и че е провел първия си тест на произведена в страната балистична ракета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още