IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трябва ли Израел да започне сега по-широка война с Иран?

Тел Авив, Техеран и "Хизбула" имат основателни причини да избягват регионален конфликт, но той е по-възможен, отколкото мир

14:10 | 26.08.24 г. 3
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Има два начина за прекратяване на войната в ивицата Газа: или чрез опосредствано и интернационализирано споразумение между израелци и палестинци, което има за цел да отстрани „Хамас“ и да нормализира мястото на Израел в Близкия изток с течение на времето, или чрез конфронтация между Израел, подкрепян от САЩ, от една страна и Иран и многобройните му поддръжници от друга.

Нито новият политически лидер на Хамас Яхия Синуар, нито Нетаняху се интересуват от първото. Също толкова важно е, че и двете страни са в състояние да се плашат с по-големите им защитници. Изкушаващо е да се твърди, че желанието на Синуар да разшири войната е родено от отчаяние, докато това на Нетаняху е родено от увереността, че общата огнева мощ на САЩ и Израел ще победи. И двете предположения са еднакво притеснителни.

Първото предположение предизвиква безпокойство, тъй като театрално жестокият характер на атаката, организирана от Яхия Ситуар на 7 октомври миналата година предполага, че той е искал да привлече „Хизбула“ и Иран във войната от самото начало. Това намирисва по-малко на отчаяние, отколкото на стратегия.

Меламед смята, че е възможно сигналът на „Хизбула“ в неделя, че не иска да ескалира повече напрежението с Израел, да накара Синуар да загуби надежда за разширяване на войната и да приеме промененото споразумение за прекратяване на огъня, което все още се обсъжда. И дано да е прав, казва агенцията. Ако не е, струва си добре да се обмисли дали би било разумно Синуар да получи регионалния конфликт, който много иска.

Що се отнася до увереността на Израел, военните инструменти винаги изглеждат по-решаващи от техните по-меки алтернативи, въпреки че е доказано твърде много пъти – във Виетнам, Ливан, Афганистан (два пъти), Ирак и сега Украйна, че това по-често е илюзия.

Израел е в незавидна позиция, която твърде малко хора извън страната са склонни да признаят. Една по-широка война е по-малко вероятно да донесе стабилността, за която страната жадува, отколкото нови източници на заплаха и несигурност.

Според Guardian ако Израел и „Хизбула“ наистина искаха война, това щеше да се случи отдавна. Всяка страна би приветствала унищожаването на другата, но засега не е настъпил моментът нито една от тях да се впусне в пълномащабен конфликт. И двете страни имат убедителни причини да не влизат във война сега. Израел няма издръжливостта за друг фронт, тъй като все още не е успял да елиминира напълно „Хамас“ в Газа, а Западният бряг е доведен до ръба на по-широка експлозия от насилие заради твърдолинейните заселници и техните поддръжници в израелската държава.

Командирите на израелските военни сили също са наясно, че война с „Хизбула“ не може да бъде спечелена без сухопътна инвазия, която би имала висока цена за живота на израелците. Въпреки последните подобрения израелските танкове все още се считат за силно уязвими от засада.

Бенямин Нетаняху има основателна причина да държи Израел в състояние на конфликт, тъй като това отлага разплатата на електората и съдилищата, пред които е изправен заради обвинения в корупция. От друга страна, ръководството на „Хизбула“ има активи за защита в Ливан, политически и икономически, които биха били опустошени във война с Израел.

Медията също пише, подобно на Bloomberg, че „Хизбула“ и Иран не споделят апокалиптичните саморазрушителни импулси на Яхия Синуар. Само защото нито Израел, нито „Хизбула“ искат тотална война сега, обаче не означава, че няма да се случи. И двете страни използват първични инструменти – основно експлозиви, за да си изпращат съобщения и възможността за погрешни сметки винаги е голяма. Мястото за грешки вероятно ще бъде още по-голямо, когато всяка от страните се опитва да отгатне вътрешната политическа динамика на другата.

В разгара на това безразсъдство САЩ отчаяно се опитват да смекчат риска. Основната цел на администрацията на президента Джо Байдън е да предотврати превръщането на войната в Газа и престрелките с „Хизбула“ в регионален пожар. Централната стратегия – или най-малкото основната надежда – е, че споразумението „Заложници за мир“ в Газа ще обезвреди влошаващата се конфронтация по северната граница на Израел.

Разговорите продължават тази седмица и американските брифинги все още настояват, въпреки доказателствата за противното, че сделката е близо. Има сериозни съмнения обаче, че Нетаняху и Синуар наистина искат край на боевете. Войната може да избухне без и двете страни да искат това, но не може да се каже същото за мира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
solaron
преди 18 минути
Кремъл подтиква Иран чрез хизбула и хамас , да действа по активно срещу Израел, по този начин отмъщават на Израел , също така безаналоговите се надяват и САЩ да се включи в защита на Израел. По този начин се надяват, че няма да има оръжия и помощ за Украйна! Истината е в детайлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 30 минути
Трябва! Веднага! Go Биби, go!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още