IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трябва ли Израел да започне сега по-широка война с Иран?

Тел Авив, Техеран и "Хизбула" имат основателни причини да избягват регионален конфликт, но той е по-възможен, отколкото мир

14:10 | 26.08.24 г.
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Повечето израелци казват, че искат споразумение за прекратяване на огъня между правителството им и "Хамас", за да върнат живи останалите заложници в ивицата Газа. Повечето също казват, че са недоволни от правителството и че премиерът Бенямин Нетаняху удължава войната по лични причини, пише Bloomberg.

Преговорите за прекратяване на огъня са в застой, а рискът от нова война – с ислямистката групировка „Хизбула“ в Ливан, нараства и може да се предположи, че Нетаняху ще има политически проблеми. Това обаче въобще не е вярно, допълва агенцията.

Рейтингът на Нетаняху отново расте този месец, като изпреварва опозиционния лидер Бени Ганц за първи път от началото на войната, според проучване на израелската агенция Lazar за израелския всекидневник Maariv.

На въпрос на Израелския институт за демокрация дали хората страната им трябва да разшири войната срещу „Хизбула“ в Ливан отговорилите с „да“ са мнозинство.

Ако Израел отвори втори фронт на войната на север, това би предизвикало непредсказуем пожар, който вероятно ще привлече Иран, САЩ и може би и други участници във войната, от която никой няма да спечели. Все пак мнозинството в Израел смята, че това е подходящият момент да се започне конфронтация с Иран и кръга от пълномощници около Израел, които Техеран въоръжава.

Това мнение едва ли ще се промени, след като в неделя сутринта масовата размяна на ракетен огън с „Хизбула“ беше последвана от изявления и на двете страни, според които засега не възнамеряват да има по-нататъшна ескалация.

Действащата на територията на ивицата Газа групировка „Хамас“ не представлява екзистенциална заплаха за Израел. По отношение на по-голямата „Хизбула“ обаче, която работи с Техеран, едва ли ще има по-добър момент за премахване на тази заплаха от сега.

„Хамас“ беше до голяма степен смазана като военна сила, което премахна една стрела от колчана на Иран. Израелските селища по северната граница с Ливан вече са евакуирани, което е важно при евентуална инвазия. Американски сили са разположени в региона, за да помогнат за неутрализирането на всяка ответна реакция от страна на Иран, а режимът в Техеран все още не е готов с разработването на средство за ядрено възпиране.

Според Ави Меламед, бивш служител по сигурността на Израел, страната „сега се бори за съществуването си, като основната заплаха идва от иранския режим и не съм сигурен, че хората на Запад разбират това“.

Голяма част от света е съсредоточена върху екзистенциалната заплаха, пред която обикновените палестинци вече са изправени в Газа. Погледнато от Тел Авив, Иран прекара десетилетия в изграждането на това, което Меламед нарича „задушаваща примка около врата на Израел“, като се започне с „Хизбула“, премине се през Сирия, милициите в Ирак, „Хамас“ и се стигне до хутите в Йемен.

Според Меламед Иран се опитва да включи и Йордания в мелницата. След като Техеран произведе ядрено възпиращо средство, неговият чадър ще позволи на прокситата му да действат срещу Израел с още по-голяма безнаказаност.

По думите му конфликт с Иран, рано или късно, ще има. Всъщност за някои израелци самото нежелание на Иран и „Хизбула“ да започнат война сега означава, че Израел трябва да го направи, защото означава, че другата страна очевидно не е готова.

Този анализ вероятно е точен. Иран, „Хамас“, „Хизбула“ и хутите се придържат към целта си, която е да премахнат Държавата Израел. Убийствата и изнасилванията от 7 октомври 2023 г. показаха какво може да означава това в бъдеще за израелците.

Преди да се заключи обаче, струва си да се задълбочим малко в данните от анкетите. Статистиката показва, че страната е силно поляризирана. Една пета от арабското население често реагира много различно от либералните евреи, а либералните евреи отново мислят много различно от респондентите от религиозната и националистическата десница.

Така че докато повечето израелци казват, че са недоволни от правителството, за някои това е свързано с продължаването на войната от Нетаняху, а за други – неуспехът войната да се води по-решително. По същия начин много повече десни евреи подкрепят нахлуване в Ливан с цел унищожение на „Хизбула“, отколкото левите евреи.

Това, което повечето израелци искат, независимо от фракцията, е да бъдат върнати останалите заложници в ивицата Газа живи и премахване на „Хамас“.

Последна актуализация: 14:10 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още