IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна има ново оръжие, разработено за удари по авиобази, Русия нанася масиран ракетен удар*

Журналисти попаднаха под обстрел в хотел в Краматорск

08:06 | 26.08.24 г. 2
Снимка: ВСУ
Снимка: ВСУ

Украйна разработи нов далекобоен дрон, който е предназначен специално за удари по авиобази - "Паляница" . Експертите от Defense Express анализират неговите силни и слаби страни на базата на все още оскъдните данни за него.

На първо място новото оръжие придоби публичност като "дрон-ракета", което е неправилно, смятат военните анализатори. Според тях е по-точно "Паляница" да бъде наречен "реактивен дрон", защото е с реактивен самолетен двигател и оттам следва основното му предимство, спрямо останалите дронове, които използват и Украйна, и Русия - скоростта.

Обикновено дроновете се движат със скорост 100-200 км/ч, което дава достатъчно време, след като бъдат засечени, самолетите спокойно да бъдат преместени на безопасно място. Самолетните дронове могат да се движат със скорост между 400 и 500 км/ч, а някои дори и до 800-900 км/ч. Това е съществено значение, когато става въпрос за удар по авиобазите, макар че дроновете могат да бъдат използвани и за други цели.

"Паляница" има и по-добро съотношение между теглото и тягата, което е ключово и за ракетите. Новият дрон може да носи товар от 500 кг, а обявената далекоспсобност е около 750 км.

Реактивният двигател обаче е и най-големият "недостатък" на новия дрон заради цената му, пишат още експертите от Defense Express. Високата скорост изисква и по-качествени материали - за някои от дроновете, които влизат в боя, могат да бъдат използвани дори и водопроводни тръби, но за "Паляница" това не етака. Вероятно по тази причина едва и ще се стигне и до серийно производство.

Според презентация на сайта United 24 - платформата за набиране на дарения, създадена от президентството на Украйна през май 2022 г., обаче цената на новия дрон е по-конкурентна спрямо негови алтернативи и ще има масово производство.

"Ние показахме  "Паляница" - нашия нов дрон, и тикави разработки ще бъдат все повече. Но има нещо, които могат да направят "Паляница" и "Нептун" (украинска крилата противокорабна ракета, но с модификация и за наземни цели - б. р.), но има и неща, които могат да свършат ATACMS, Storm Shadow и Scalp, както и други оръжия на партньорите", коментира и украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 914-я ден от началото на пълномащабната война. Той призова съюзниците да изпълнят своите обещания - някои от пакетите не са изпълнени напълно месеци, след като бяха обявени.

Зеленски не даде подробности, но според публикации в социалните мрежи именно новият дрон е поразил оръжейните складове във Воронежка област през уикенда. Местните жители съобщават за продължаващи втори ден експлозии. Продължава да гори и петролната база в Пролетарск, Ростовска област, атакувана с дронове на 18 август.

Зеленски: Курското настъпление е част от мащабна военно-политическа операция

Настъплението в Курска област е част от мащабна военно-политическа операция, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на интервю с индийски медии. "Всичко, което правим, е да накараме Русия да се съгласи на справедлив мир", допълни още той.

По думите на украинския държавен глава с настъплението си в Курска област украинските военни не са дали възможност на руснаците да нахлуят в Сумска област, както и да отслабят украинските позиции, а съответно - да подсилят своите на фронтовата линия. Конкретните цели на операцията ще станат ясни след нейното приключване, допълни още Зеленски.

Индийският премиер Нарендра Моди посети Киев в края на миналата седмица и разговаря с украинския президент. В протоколните кадри преди двустранната им среща той призова двете воюващи страни да седнат на масата за преговори и да сложат край на конфликта.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Изглежда, че премиерът на Индия Нарендра Моди е по-заинтересован от руския призеднт Владимир Путин относно мирни преговори за край на войната, отбеляза пред индийските медии по повод тези призиви Зеленски.

"За какво ви говори фактът, че докато говори за мир, Путин атакува детска болница, и то по време на посещението на Моди в Русия", отбеляза украинският държавен глава.

Той допълни още, че Киев е най-заинтересован от дипломатическо решение, което да сложи веднага край на войната, но и пропомни, че 143 държави в ООН подкрепиха декларация, осъждаща войната и настояваща за край на бойните действия, което Москва не коментира.

Колкото до ролята на големите икономики за спиране на войната Зеленски беше категоричен, че ако Индия спре да купува руски петрол, Кремъл ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства. През юли Индия стана най-големият купувач на петрол от Русия след лекото отдръпване на Китай. "Много бих искал вашата държава да е на наша страна, а не да търси балансирана позиция", коментира Зеленски.

Русия отново засилва натиска към Часов Яр

Русия засилва натиска си към Часов Яр и към през миналото денонощие към населеното място са отблъснати 13 атаки, сочи сводката на Генералния щаб на ВСУ за 914-я ден на войната. Настъплението е подкрепено от бойна авиация. Руските сили опитват да обкръжат и Торецк - в това направление са регистрирани седем директни сблъсъка, основно край Нелипивка и Торецк.

Най-горещо обаче е Покровското направление, където за миналото денонощие са отбелязани 42 атаки, като основната концентрация е към Новохродивка. Според данни на руски военни кореспонденти се водят градски боеве в Хродивка и Новохродивка, активни са бойните действия още около Воздвижене, Новоолександривка, Калинове и Сухая Балка.

В Харковска област ВСУ съобщава за четири атаки към Липци и Вовчанск.

През миналото денонощие са регистрирани общо 146 атаки. При 88 въздушни удара са използвани 142 авиационни бомби.

ВВС на Украйна съобщава за масирана въздушна атака към Украйна. Има данни за вдигнати 11 бомбардировача Ту-95 и шест Ту-22 в ранните часове на 26 август. Към множество градове са изстреляни крилати ракети и дронове. Все още няма данни за поражения и пострадали. В Украйна в последните дни беше обявена заплаха за очакван нов масиран обстрел във връзка с Деня на независимостта, който страната отбелязва на 24 август. 

Най-голямата енергийна компания в Украйна ДТЕК съобщи, че Укренерго е наредила извънредно спиране на електрозахранването, но без да уточнява райони. Има данни за липсата ток в части от столицата, а кметът Виталий Кличко уточнява, че проблемът е в цялата украинска енергосистема.

Министерството на външните работи на Украйна призова Беларус да се въздържа от провокации, посочвайки струпване на войски в приграничните райони. 

Според украинския Център за отбранителни стратегии има известни данни за недостиг на ресурси и броят на направленията, в които атакуват руснаците в този регион, намалява от седем на три в последните две седмици.

Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава за продължаващо насочване на военни части от нетолкова стратегически зони от фронтовата линия. В Курска област се виждат части, които преди това са били в Запорожка област (край Роботине), както и край Сиверск и Харковска област. На този етап Москва запазва потенциала на настъплението в Покровското направление, което е приоритетно.

От Центъра за отбранителни стратегии посочват още, че вероятно ще бъдат оставени и частите в групировката "Днепър", заради опасенията за операция към Крим през следващите месеци.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Руски военни кореспонденти съобщават за връщане на позиции в Курска област - основно около Коренево - Олговка и Кремяное. Украйна обаче продължава да държи под контрол Кремяное, потвърждават още военните наблюдатели.

Володимир Зеленски съобщи, че операцията в Курска област продължава и през последното денонощие напредъкът е между 1 и 3 км в отделните направления. Превзети са още две населени места, допълни още той във вечерното си обръщение. Атаки има и край Мартиновка, Руское поречие и Черкаское поречие.

Журналисти от Ройтерс попаднаха под обстрел в Краматорск

При атака с ракети в Краматорск вечерта на 24 август беше разрушен хотел "Сапфир". Агенция Ройтерс съобщи, че в него се е намирал техен екип от шестима души. Загинал е съветникът им по безопасност - британецът Райън Евън, който е бивш военен. Двама от журналистите са ранени и са настанени в болница.

Хотелът е ударен с балистична ракета "Искандер -М", каза Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение.

При обстрели с ракети и авиационни бомби в приграничните райони в Сумска, Черниговска и Харковска област, както и в Херсонска област, в неделя загинаха четирима души и най-малко 37 души са ранени, става ясно от коментари на местните власти.

* Информацията е допълнена с данни за ракетен удар срещу Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 17
sssaaa
преди 3 часа
До: Алехандро, е ние не сме и очаквали в твоята умна глава да си помисли че там е имало наемници. Единственото което може да роди мозъка ти е че Руснаците са толкова слаби, че могат да стрелят само по цивилни, журналисти и чат-пат по болници. До толкова ти стига капацитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 часа
роснацистите и военнопрестъпници, този път не обясняват, че в хотела са се крили украински военни, поредната аналогова руска опорка се спука като новогодишен балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още