IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Напрежението между Израел и "Хизбула" се засилва

Групировката предприе "първата фаза" от отговора си на убийството на командира Фуад Шукр, а Тел Авив нанесе въздушни удари с изтребители по територията на Ливан

09:51 | 25.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ливанското шиитско движение "Хизбула" обяви, че тази нощ е предприело "първата фаза" от отговора си срещу Израел за убийството на един от командирите си в Бейрут – Фуад Шукр, съобщават световните медии.

Групировката отбелязва, че е поразила 11 израелски военни обекта, изстреляла е над 320 ракети и е изпратила дронове срещу Северен Израел, предава БТА.

„Хизбула“ допълва, че "първата фаза" от отговора е приключила.        

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви 48-часово извънредно положение в цял Израел поради повишената заплаха за сигурността. По думите му мярката е влязла в сила от днес в 06:00 ч. сутринта (03:00 ч. по Гринуич) за период от две денонощия.

Израелски изтребители са нанесли въздушни удари по територията на Ливан

Израелски изтребители са нанесли въздушни удари по територията на Ливан, след като въоръжените сили на страната са преценили, че подкрепяното от Иран шиитско движение „Хизбула“ подготвя ракетен обстрел по Израел, съобщиха тази сутрин Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), цитирани от Ройтерс. 

„ЦАХАЛ разкри, че терористичната организация „Хизбула“ подготвя изстрелването на ракети към израелска територия. В отговор на заплахата ЦАХАЛ удари цели на терористите в Ливан“, съобщават в изявление Израелските сили за отбрана.

Ударите са поразили ракетни снаряди на „Хизбула“ в южните райони на Ливан. При въздушните удари, които са нанесени в ранните часове на днешния ден, са поразени общо над 40 места в Ливан, предназначени за извършване на обстрели срещу територията на Израел.

Полетите на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха отменени отменени за кратко, а израелското правителство е свикано на заседание в 7:00 сутринта местно време (съвпада с българското – бел. ред.), съобщават местните медии. Летището вече възобнови работа.

„В близко бъдеще „Хизбула“ ще изстреля ракети към територията на Израел“, съобщава ЦАХАЛ. Службата посочва, че в най-скоро време на населението ще се изпратят инструкции за безопасност, а също така предупреждава цивилните в южната част на Ливан да стоят далеч от районите, където действа „Хизбула“. 

САЩ потвърждават ангажимента си към отбраната на Израел

Американският министър на отбраната Лойд Остин е разговарял по телефона с израелския министър на отбраната и е потвърдил ангажимента на Вашингтон към отбраната на Израел, съобщава Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Остин "проведе разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант, за да обсъдят защитата на Израел срещу нападенията на ливанската (групировка) „Хизбула", казва се в стенограма на Пентагона от разговора.

"Министър Остин потвърди твърдия ангажимент на САЩ към отбраната на Израел срещу всякакви атаки от страна на Иран и регионалните му партньори и съюзници", се допълва в нея.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще вземе всички необходими мерки, за да се защити от „Хизбула“.

"Решени сме да направим всичко възможно да защитим страната си, да могат хората от Северен Израел да се върнат безопасно по домовете си и да продължим да прилагаме простото правило - ако някой ни навреди, ще му навредим и ние", посочва премиерът.

Продължават преговорите между групировката "Хамас", която действа на територията на Ивицата Газа, и Израел за прекратяване на огъня. Делегации ще се срещнат днес в Кайро, Египет - основен посредник в разговорите, които буксуват от месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още