IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС засега няма да изпраща в Украйна инструктори за обучение на войници

Киев е разположил и използвал първата местно произведена безпилотна ракетна оръжейна система срещу Русия

09:11 | 25.08.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дипломатическата служба на Европейския съюз (ЕС) няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници на този етап, пише германският вестник Welt am Sonntag, цитиран от Bloomberg.

Агенцията казва, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на украинските войски, съобщава вестникът, като се позовава на поверителен документ, с който разполага.

Обучителната мисия, която започна през ноември 2022 г., работи с хиляди украински войници, главно в Полша и Германия.

Разполагането на войници на ЕС в Украйна - ако се случи - може да бъде ограничено до инструктори, изпратени в тренировъчни центрове далеч от бойното поле. Идеята беше първоначално лансирана от президента на Франция Еманюел Макрон.

Използването на съоръжения в северозападна Украйна, на стотици километри от фронтовите линии на руската сухопътна инвазия, е един възможен вариант. Документът също така посочва, че обучения могат да се провеждат и в съседните на Украйна страни.

Въпреки че агенцията не препоръчва изрично обучение на войници на място в Украйна, призовава се за удължаване на мисията до ноември 2026 г.

Следващите стъпки вероятно ще бъдат обсъдени на отделни срещи на външните министри и министрите на отбраната на ЕС в Брюксел.

Украйна е разположила местно произведена безпилотна ракетна оръжейна система

Украйна твърди, че е разположила за първи път местно произведена безпилотна ракетна оръжейна система срещу Русия, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в събота. „Първата и успешна бойна употреба на нашето ново оръжие се състоя днес, нов клас оръжия, украинската ракета дрон „Паляница“, посочи Зеленски в речта си по случай Деня на независимостта на страната, пише Politico.

Паляница е вид селски украински хляб, но има и добавено символично значение – от началото на войната думата се използва за разграничаване на украинците от руснаците поради различното ѝ произношение.

Длъжностни лица в Украйна отдавна призовават западните отбранителни компании да им помогнат да произвеждат модерни оръжия в страната. Германската Rheinmetall и норвежката Nammo вече са се съгласили да направят това по отношение на бронирани превозни средства и боеприпаси.

Украинската армия не е публикувала официално подробности за спецификациите на ракетата дрон. Министърът на стратегическите индустрии на страната, който е начело на производството на оръжия в Украйна, Александър Камишин каза в събота, че това е форма на високоскоростен снаряд с прецизно насочване.

„Имаме минохвъргачни дронове, артилерийски дронове, а сега въвеждаме напълно нов клас оръжия — ракетни дронове“, писа Камишин в платформата Х. За първи път оръжието е използвано за поразяване на военна цел във временно окупирана територия, посочва още той.

В събота руските власти съобщиха за масивна експлозия в склад за боеприпаси в района на Воронеж на страната, граничеща с Украйна.

Атаките през нощта

Въздушна тревога е била обявена в Деня на независимостта на Украйна в Запорожка област, съобщи председателят на Запорожката областна военна администрация Иван Фьодоров, цитиран от БТА. По информация на областния управител по време на вражеска атака в Степногирск са били ранени трима служители на държавната служба за извънредни ситуации. Нанесени са щети по частни жилища.

Ракетен обстрел е имало тази нощ и в Харков, като загиналите са шестима, съобщава информационната агенция Укринформ. Ударен е и хотел в Краматорск, при което най-малко двама журналисти са ранени. Под развалините остава друг журналист. Представителите на медиите, които са пребивавали в хотела, са от Украйна, САЩ и Великобритания.

Руски атаки тази нощ е имало и в Никопол в Днепропетровска област и на други места.

Литва ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ

Междувременно Литва обяви, че планира да предостави на Украйна нов пакет военна помощ. Премиерът на страната Ингрида Шимоните посети Киев за годишнината от обявяването на независимостта на Украйна и проведе съвместна пресконференция със Зеленски и полския президент Анджей Дуда.

„Позицията на Литва е добре известна и категорична: Украйна трябва да спечели тази война“, коментира Шимоните, цитирана от БТА.

През есента Киев ще получи от Литва около 5000 дрона. Освен боеприпаси и оръжия, преди това, до началото на септември, се очаква да бъдат доставени системи за противовъздушна отбрана, ракети и оборудване за борба с дронове. Литва предоставя и 35 млн. евро за купуването на радарно оборудване и оборудване за откриване на мини.

До май тази година Литва е предоставила на Киев военна помощ на стойност около 640 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
гъбко
преди 1 час
До: гъбко Ти да видиш какво е цензурирано? Може би с право, а може би не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
гъбко
преди 1 час
До: гъбко *** = ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
гъбко
преди 1 час
Ракетен дрон, по-скоро е дрон с реактивен двигател с променлива тяга. Като за държава дето бременните са на фронта не е зле. Лети на много ниска височина, няколко метра над земята, значи го откриват късно радарите. Лети бързо, значи имат малко време за реакция. Може да носи по-голям полезен товар, значи по-голямо бум-бум в петролните складове и летища. За любопитните --> https://***/glavredinfo/95619?single
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още