IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия има предимство в енергийната война с Украйна

Защитата на Курската област е все още хаотична и поставя важни дилеми

09:42 | 24.08.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Започва седмия ден, в който руските пожарникари в Ростовска област не успяват да се справят с възникналия пожар в петролна база край Пролетарск. Огънят вече се придвижва в населеното място, свидетелстват публикации в социалните мрежи. Въпреки черния дим, която се образува над града, властите отбелязват, че няма превишение на нормите на замърсяване и евакуация на жителите не се предвижда.

Депото беше поразено от "отломки от дрон", както съобщиха местните власти, в сутрешните часове на 18 август. В него са се съхранявали горива и керосин. Именно експлозии, причинени от керосина, попречиха на пожарникарите да стигнат до огнището на пожара и да го овладеят.

Преди ден за неопределено време беше затворена и фериботната връзка между Краснодарския край (пристанище "Кавказ") и Керч, по която минаваше основната част от доставките на горива за Крим. Ракета, вероятно "Нептун", потопи ферибота "Конро Трейдер", превозващ 30 вагона с горива, и той потъна в пристанището. Сателитни снимки показват и поражения по инфраструктурата и малки плавателни съдове в пристанището.

По данни на украински наблюдатели вече всичките фериботи, използвани за превозване на жп товари между Русия и Крим, са повредени и сега доставките ще трябва да минават основно по Кримския мост.

Петролните депа, доставките на горива и рафинериите са част от пълномащабната енергийна война, която водят Русия и Украйна. По данни на Foreign Policy около 17% от преработващата петрол индустрия на Русия е била повредена от удари от дронове през последните месеци. Голяма част от тези попадения са с дронове и щетите са временни, макар и отстраняването им да е скъпо. 

От икономическа гледна точка дроновете нанасят по-големи щети от своята себестойност. Предвид приходите, които получава от износа на петрол, това не нанася сериозни загуби за Москва. "Дроновете не могат да свършат това, което не успяха санкциите", коментира Сергей Вакуленко от Центъра "Карнеги", цитиран от Foreign Policy.

В същото време Русия унищожи половината от мощностите за производството на електроенергия в Украйна - топлинни въглищни централи и няколко големи ВЕЦ, имайки на своя страна предимството на ракетите и авиационните бомби, чиято разрушителна сила е съществено по-голяма от тази на дроновете. Русия се възползва от колебанията на Запада да предаде навреме системи за противовъздушна отбрана (ПВО), които Киев поиска още в първите дни на войната, но получи първите едва през пролетта на 2023 г.

Още през март 2022 г. руските военни окупираха и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, която вече две години не работи.

Москва се възползва от операцията на украинците в Курска област, за да обяви, че Украйна се опитва да превземе Курската АЕЦ, създавайки поредните опасения за ядрената безопасност на Европа. Преди дни от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) коментираха, че се притесняват от нивото на защита на руската централа, която няма модерна система за вторична херметизация в случай на инидент с реактора.

На 23 август отново имаше прекъсване на електрозахранването за Запорожката АЕЦ, което поставя под риск охлаждането на реакторите.

Енергийната безопасност трябваше да бъде обсъдена на среща между представители на Русия и Украйна в Доха. Физическите разговори се провалиха, но имаше очаквания, че все пак на 22 август ще има онлайн среща, за организирането на която се ангажира Катар по време на мирната конференция в Швейцария. В протоколните кадри преди разговора с индийския премиер Нарендра Моди украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че срещата се е състояла и ще информира своя индийски колега за резултата, но без да дава повече подробности публично. Очакванията бяха, че представители на двете воюващи страни ще дискутират спирането на енергийната война.

С развитието на военните действия в последните месеци украинските дронове имат още цели - авиобазите, както и складове за оръжия и боеприпаси. В сутрешните часове на 24 август има съобщения за голям пожар във Воронежка област в склад за боеприпаси. Министерството на отбраната на Русия съобщава за пет унищожени дрона над Воронежка и по един над Брянска и Белгородска област.

САЩ не променя политиката си за ракети по територията на Русия

Няма промяна на политиката за използването на ракети ATACMS на територията на Русия, съобщи координаторът по стратегическата комуникация на Съвета за сигурност на Белия дом Джон Кърби. В дневния брифинг той коментира, че темата се обсъжда непрекъснато с украинските власти и Вашингтон е разрешил използването на боеприпаси по руска територия за защита от руската агресия.

Американският президент Джо Байдън обяви и поредния пакет с военна помощ за Украйна - ракети за ПВО, средства за радиоелектронна борба, снаряди и боеприпаси за HIMARS на стойност 125 млн. долара. Байдън съобщи, че е разговарял със Зеленски и го е поздравил с Деня на независимостта на Украйна.

Защитата на Курска област е все още хаотична

Защитата на Курска област забавя, но не спира настъплението на украинските военни. Анализатори, цитирани от Forbes, отчитат хаотичната отбрана, която предприемат руснаците, и липсата на комуникация между частите. Изданието дава за пример видео, показващо руски брониран автомобил, който е унищожен от приятелски огън в населеното място Русская Конопелька въпреки наличието на данни от разузнавателен дрон "Зала". Според оценката на Центъра за отбранителни стратегии, за да си върне въздушното предимство в Курска област, Русия трябва да изтегли части от фронтовата линия в Украйна, които са важен елемент от противовъздушната отбрана.

Отбраната на областта е поверена на разнородна група от отделни военни части, които в началото не се разпознаваха, разказват военни наблюдатели. Засега Москва опитва да удържи линията с резервите си, съставени основно от наборници, оставяйки елитните си части на фронтовата линия в Източна Украйна.

Руските военни кореспонденти съобщават за напредък на украинците на север от Мортиновка към магистралата Р-200 (Суджа - Суходоловка), както и към Русская Конопелька. Има данни за щурмови групи около Саморядово и Козирьовка, неясна остава ситуацията при Спалнойе и Крупец (около Суджа), за които има данни, че руснаците са си върнали контрола, пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руски военни кореспонденти съобщават още и за връщане на позиции около Коренево. Украински наблюдатели свидетелстват, че украинците са преминали през р. Сейм при село Попово-Лежачи.

Има данни за първата загуба на танк Abrams в Курска област и с това унищожените американски танкове са вече 20 от 31, пише Military Watch Magazine. Американското издание отбелязва, че едва ли САЩ ще предостави още танкове от този тип на Украйна, нежелаейки да "опетни" репутацията им.

Украинските танкисти вече коментираха някои технически слабости на тези танкове, включително и уязвимостта на електрониката от влага или слабата броня.

Пентагонът все още опитва да разбере целите на Курската операция

Говорителят на Пентагона Сабрина Сингх коментира в четвъртък, че в институцията все още се опитват да разберат целите на Курската операция и вероятно идеята е създаването на буферна зона. В Министерството на отбраната на САЩ анализират стратегическото отражение на създаването на такава зона върху бойните действия, допълни тя.

Данните засега показват, че настъплението не изтегля елитните части от бойното поле в Източна Украйна, макар и да се вижда известно намаляване на интензивността. В сводката на Генералния щаб на ВСУ за 912-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна са отбелязани 149 директни бойни сблъсъка, 74 въздушни удара, при които са използвани 102 авиационни бомби.

От ВСУ отбелязват, че в южните направления бойни действия почти липсват, но се активизират авиационните удари.

В най-горещата точка на фронта в Украйна - Покровското направление, директните битки през изминалото денонощие са 44. В последните дни се вижда ясна тенденция за намаляване на натиска - в сряда (21 август) руските атаки бяха 66, а в следващите два дни - по 53. Под натиск са Воздвижене, Калиново, Хродивка и Новохродивка, Птиче и Зелене поле.

Девет са битките и към Торецк и руски военни кореспонденти съобщават за навлизане на техни части в града. Украинците съобщават, че са си върнали част от позициите около Ню Йорк, за което руските власти съобщиха, че са превзели преди дни.

Активизира се Краматорското направление и при Иванивске и Клищиевка (към Часов Яр) са регистрирани 22 атаки. Увеличават се и битките към Лиман и Купянск.

В Харковска област са регистрирани седем атаки към Липци и Вовчанск, но няма съществена промяна във фронтовата линия в последните дни. Украинските военни съобщават, че наблюдават известно прехвърляне на части от Харковска област към Курска област, но и че има достатъчно жива сила в региона.

В Украйна очакват масирана ракетна атака от Русия във връзка с Деня на независимостта, в който Киев отбелязва 33-та годишнина от отделянето си от СССР.

Украйна е устояла на най-тежките ракетни обстрели

Украйна е устояла на най-тежките ракетни обстрели от Москва, извършени в периода февруари 2022 г. - май 2023 г., когато страната още нямаше модерни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) като Iris-T, Patriot или NASAMS, пише военният анализатор Олександър Коваленко, базирайки се на статистиката на ген. Сирский за използваните руски ракети.

Той отбелязва, че ракетите, които са с най-голяма ефективност - С-300/С-400, са ракети за ПВО и с много ниска точност. На украинските ВВС обаче се е отдало да свалят едва 0,6% от изстреляните ракети от този тип, които са поразили основно гражданска инфраструктура. Коваленки наблюдава, че интензивността на използване на С-300/С-400 намалява значително в последните месеци.

Като цяло в момента руснаците зависят от текущото производство на ракети - съдейки по номерата им, те са произведени след 2022 г. За Коваленко това е знак, че основните резерви от ракети са изчерпани. От складовете са извадени най-добрите ракети, а състоянието на останалите вероятно не е добро, защото съхранението на част от тях е трудно.

Пример за това са ракетите "Оникс", които за последно са използвани през ноември 2023 г. Има съобщения, че е започнала модернизация на ракетата, но и тази дейност е трудна и несигурна.

"Русия имаше тотално превъзходство по отношние на ракетите пред Украйна, но го изгуби в хода на войната", завършва анализаторът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 24.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 4
baybay11
преди 1 час
случва в държавата им. Ясно е, че масово украинците не желаят да са част от нацистка русия. Това е тяхната воля, това е тяхно неотменимо право- правото на самоопределяне, и всяка държава е длъжна да го зачита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
baybay11
преди 1 час
Честит празник- Денят на независимостта- на всички украинци. България ви подрепя в борбата ви за отбрана на вашата държава и Родина и ще продължим да ви подкрепяме, защото падне ли Украйна, и България може да изгуби държавният си суверенитет , вследствие на спретнат кримски сценарий от кремъл. Украйна ще победи не само, защото 51 държави й помагат, а защото украинците се бият, за да просъществува собствената им държава, за да защитят начина си на живот и правото си сами да определят какво ще се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още