IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръмп предизвиква бум на инвестициите в отбранителни технологии в Европа

Към 2023 г. разходите за отбрана и сигурност в цяла Европа са нараснали с 16% до 552 млрд. евро спрямо 2022 г.

15:27 | 22.08.24 г. 3
Снимка: Sean Gallup/Getty Images
Снимка: Sean Gallup/Getty Images

Потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом предизвика вълна от инвестиции в стартъпи за отбранителни технологии в Европа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на осем изтъкнати изпълнителни мениджъри и инвеститори от индустрията.

Кандидатът за президент на републиканците заплашва да изтегли САЩ от НАТО и заяви, че няма да защитава съюзниците, които не са увеличили бюджетите си за отбрана. Той води оспорвана битка с вицепрезидента Камала Харис преди изборите на 5 ноември.

Непредсказуемостта на Тръмп, съчетана с войната в Украйна и напрежението в Близкия изток, тласна глобалните военни разходи до рекордните 2,4 трлн. долара през 2023 г., сочат данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

През юни Фондът за иновации на НАТО (NIF) на стойност 1,1 млрд. долара обяви партньорства с компании за рисково инвестиране и стартъпи в областта на отбраната в цяла Европа, целящи укрепване на сигурността на континента.

В същото време Европейският съюз (ЕС) по-рано тази година представи първата си стратегия за отбранителната промишленост, отделяйки повече от 1 млрд. долара за военни иновации.

Въпреки че перспективата за президентство на Тръмп не е единственият фактор зад тези инициативи, тя е значителен двигател на последващи инвестиции, направени от правителства и рискови инвеститори в производители на дронове, роботика и квантови изчисления, казват мениджърите, разговаряли с Ройтерс.

С централа в Мюнхен, Vsquared Ventures е един от водещите инвеститори в дълбоки технологии в Европа, като наскоро събра фонд от 214 млн. евро за инвестиции в космоса, роботиката и други технологии.

„Заплахите на Тръмп накараха европейските държави да мислят много по-различно относно инвестирането в собствените си способности и предоставянето на договори, често на стартъпи“, казва Хърбърт Мангесиус, партньор и основател на Vsquared, която си партнира с фонда на НАТО.

„Искаме да видим по-бързи цикли, по-широко експериментиране и по-добри възможности. Планирането в едно министерство е толкова бавно и светът на рисковите инвестиции е един потенциален отговор на този проблем“, добавя той.

Портфолиото на Vsquared включва IQM, една от водещите европейски компании за квантови изчисления, и Isar Aerospace, производител на ракети, който сам е събрал частен капитал за над 400 млн. евро.

Понастоящем NIF е подкрепен от 24 страни от НАТО, като останалите осем държави – включително Канада и САЩ – не участват. „Моята амбиция е в крайна сметка всички съюзници в НАТО да се присъединят към фонда“, казва Андреа Траверсоне, управляващ партньор на организацията, в интервю за Ройтерс.

Запитан дали потенциалното завръщане на Тръмп е повлияло на дейностите на фонда, той казва: „Не мисля, че това ще промени нашата мисия. Това има значение за всеки, който се интересува от мисията ни да защитаваме гражданите на съюзнически партньори“.

Структурни промени

Въпреки че инвазията на Русия в Украйна е основната причина за по-високите разходи, някои инвеститори в отбранителната индустрия казват, че подходът на Тръмп към съюзниците на САЩ е разтърсил лидерите в НАТО и в цяла Европа. Това доведе до увеличаване на правителствените разходи за отбрана, инвестиране и партньорство с нови технологични компании.

Рикардо Мендес, главен изпълнителен директор на базирания в Лисабон производител на дронове Tekever, който има договори с Великобритания, Украйна, ЕС и други, казва: „Потенциалът за втори мандат за президента Тръмп носи различни последици както за американските, така и за европейските отбранителни предприятия“.

„Продължават дебатите относно преразглеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки, с акцент върху по-голямата гъвкавост и пъргавина, което би облагодетелствало по-малките и средните технологични компании“, добавя той.

Към 2023 г. разходите за отбрана и сигурност в цяла Европа са нараснали с 16% до 552 млрд. евро спрямо 2022 г., показват данни, събрани от SIPRI.

ARX Robotics, германски стартъп, който наскоро набра финансиране от 9 млн. евро, подкрепено от NIF, изгражда автономни роботи, които могат да бъдат използвани на бойното поле.

Попитан дали възможността за победа на Тръмп през ноември оказва влияние върху инвестициите в отбрана, главният изпълнителен директор Щефан Рьобел коментира: „Абсолютно. Това е нещо, което всеки има наум. Европа трябва да увеличи инвестициите си в отбрана и виждате промяна в инерцията сега".

Устойчивост

В цял свят рисковите инвестиции бяха изправени пред сериозен спад през 2023 г., докато инвеститорите чакаха да видят как ще се развият начинанията от времето на пандемията на фона на нарастващи лихви и нестабилност на публичния пазар. В Европа общите инвестиции в стартъпи са намалели с 44% от 103 млрд. долара до едва 57 млрд. долара, според данни на Pitchbook.

За сравнение, инвестициите в местни стартъпи за отбранителни технологии остават относително устойчиви, спадайки с 21%, от 2,6 млрд. долара до около 2 млрд. долара.

Германия облекчава бюрокрацията за инвестиции в отбранителни компании, каза министърът на финансите Кристиан Линднер пред Ройтерс през февруари, докато Берлин увеличава военните си разходи.

Мангесиус посочва Quantum Systems, германски производител на дронове, който наскоро подписа договори с местното правителство, като компания, която се е облагодетелствала пряко от Германия, планираща завръщането на Тръмп.

"Това беше пряка последица от казаното от Тръмп. Това накара германската държава да реагира и да вложи пари в това, тъй като европейските страни трябва да бъдат самодостатъчни", каза той. „Не можете да възложите собствената си сигурност на друга държава“.

Бюлент Алтан, съдружник и основател на Alpine Space Ventures, също базирана в Мюнхен, казва пред Ройтерс, че Европа е инвестирала в отбранителни технологии, за да бъде по-добър партньор на САЩ.

„И ако това партньорство срещне проблеми по пътя, вие не стоите там с празни ръце", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
Tikva007
преди 40 минути
*През юни Фондът за иновации на НАТО (NIF) на стойност 1,1 млрд. долара обяви партньорства с компании за рисково инвестиране и стартъпи в областта на отбраната в цяла Европа, целящи укрепване на сигурността на континента.* - 1 млрд. долара - това ли е *бум*? Това е *пляк*. *Бум* са стотиците милиарди във военни поръчки към американския ВПК, които с ускорено темпо се оттичат от Европа към САЩ. И да - кажи баба тенкю на Тръмп - той ръгна с шпорите в хълбоците европейските кранти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
pbonev
преди 1 час
Това на снимката май е малкият танк на Хер Грюбер от Ало, Ало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Алехандро
преди 1 час
Не тръмп събуди заспалата западна отбранителна индустрия, това бяха руските нацисти с техните нечовешки изстъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още