IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На Запад липсва яснота кой всъщност блокира използването на Storm Shadow в Русия

Русия оказва максимален натиск към Покровск в последното денонощие

07:47 | 20.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският премиер Киър Стармър е под засилващ се натиск да позволи използването на далекобойни ракети от Украйна на територията на Русия, пише The Telegraph. Британското издание цитира изявленията на четирима бивши министри на отбраната на Консервативната партия, които настояват Лондон да даде зелена светлина. Допълнително и украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да не се бавят със своите решения за вече обещано въоръжение.

"Няма ваканция във войната", коментира той преди ден.

Разрешението за използване на Storm Shadow в Русия трябва да дойде от САЩ, Великобритания и Франция - ракетата е съвместна разработка на последните две и използва някои американски системи. От Белия дом са категорични, че не са забранявали използването им на територията на Русия и дори нещо повече - не са получавали искане да разгледат такъв казус.

Самият Стармър се обърка относно ракетите по време на срещата на НАТО във Вашингтон и съобщи, че Лондон не ограничава използването им по законни от гледна точка на международното право цели. След това обаче Министерството на отбраната го поправи и обясни, че няма промяна в политиката.

Междувременно високопоставени служители на Пентагона са коментирали пред The Telegraph, че Русия вече е подготвена и е дръпнала своите изтребители извън обсега на далекобойните ракети, с които разполага Киев - ATACMS, Storm Shadow или фрeнския им еквивалент Scalp.

Преди дни CNN съобщи, базирайки се на свои източници, че в САЩ смятат, че техните ракети ATACMS са ограничен брой и биха били по-полезни в Крим, отколкото на територията на Русия и затова не дават разрешение за използването им. Тоест причината за отказа не е опасения за ескалация на конфликта, каквито бяха коментарите на анализаторите досега.

Зеленски: Концепцията за червените линии се разби при Суджа

Ако бяхме споделили информация за операцията в Курска област, щяхме да се натъкнем на опасения за ескалация и червени линии, но тя показа, че не останаха никакви червени линии по отношение на Русия, коментира от своя страна украинският президент Володимир Зеленски по време на среща с украинските посланици по света. Той беше категоричен, че липсата на смелост е това, което кара руския президент Владимир Путин да не търси мир, а начини да продължи войната.

"Сега виждаме значителна идеологическа промяна, а именно цялата наивна, илюзорна концепция за т. нар. "червени линии" по отношение на Русия, която доминираше в оценката на войната от някои партньори, се срина тези дни някъде край Суджа", заяви Зеленски.

Той съобщи още, че Украйна държи контрола над 92 населени места и на над 1250 кв. км площ и призова украинските дипломати да работят активно за премахване на ограниченията за използване на оръжията на територията на Русия, подсилване на санкциите и дългосрочни споразумения и програми за подкрепа на Украйна.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Различни източници коментират, че ВСУ са унищожили и трети мост над р. Сейм, което позволява обкръжаването на част от военните, които са позиционирани за защита на района. Това означава, че украинците са успели да превърнат своя първоначален тактически успех в оперативен, а това означава и че операцията има потенциал за още успехи, коментират украински военни наблюдатели.

Сателитни снимки показват, че руските части са построили понтонен мост над реката, но той е много по-уязвим при обстрели. По данни на Министерството на отбраната на Русия в региона са позиционирани между 2000 и 5000 военни, основно наборници.

В Курска област украинските части взимат и ценни трофеи, сред които и системата за радиоелектронна борба "Волнорез", съобщи украинският журналист Юрий Бутусов, който е един от яростните критици на управленето на Зеленски. Преди дни разработчикът на устройството съобщи, че вече има модел, който да защитава хеликоптерите от удари с дронове.

Русия окава максимален натиск в Покровското направление

Руските военни оказват максимален натиск в Покровското направление, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 908-ия ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие са регистрирани рекордните 63 битки - почти половината от тях към Новохродивка, Михайливка и Воздвиженка. Руски военни кореспонденти съобщават, че руски части вече са стигнали до покрайнините на Хродивка и Новохродивка.

Местните власти в региона отбелязват, че вероятно Покровск ще падне в руски ръце до няколко седмици, на съседния Мирнохрад не остават и толкова. Киев нареди евакуацията и на двете населени места, както и на Селдово. Закриват се магазини и аптеки, сочат от местната военна администрация.

Интензивни са боевете и в Торецкото направление - през миналото денонощие там е имало 24 атаки. Фокусът в това направление е към Торецк, Ню Йорк, Зализне, Нелипивка и Пивничне. По данни на Министерството на отбраната на Русия е превзето населеното място Зализне. Руски военни кореспонденти съобщават и за превземането на Ню Йорк, който отваря пътя към Нелипивка.

В Харковска област атаките са пет - около Липци и Вовчанск. Украинският Център за отбранителни стратегии също потвърждава намалената интензивност на бомбардировките в този регион, обяснявайки ги или със смяната на приоритетите на руските военни - към Покровск, Курск и Суми, или с намаляване на разполагаемите бомби след атаките на украинските дронове по авиобазите. В същото време военните на място съобщават за продължаващо струпване на сили и ротация на руснаците край Харков.

През последното денонощие на фронтовата линия в Украйна са регистрирани 158 директни бойни сблъсъка, 78 авиационни удара, при които са използвани 103 авиационни бомби, както и повече от 1400 дрона камикадзе. Няма съществено увеличение на артилерийските обстрели спрямо предишни дни - около 4600, насочени към населени места и позиции на украинските военни.

Вече второ денонощие гори петролно депо в Ростовска област, което беше поразено с дрон в неделя (18 август). Според съобщенията на пожарникарите е невъзможно да се стигне до огнището на пожара. Според публикации в социалните мрежи гори не само гориво, предназначено за танковете, но и керосин и периодични взривове ограничават действията на пожарникарите.

ГУР съобщи за нова операция, този път с дронове, в Кинбурнската коса в Черно море. На 9 август военното разузнаване на Украйна публикува информация за рейд на същото място с използване на военни от четири подразделения, като и при двете операции няма информация за укрепване на украински позиции. Според местните власти в Миколаевска област с позициите си в Кинбурнската коса руснаците държат под контрол пристанищата в областта.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за два унищожени дрона над територията на Крим през миналото денонощие.

ВВС на Украйна публикува данни за нова по-масирана атака през нощта срещу 20 август с използвани 26 дрона, две балистични ракети "Искандер - М" или севернокорейските KN-23, крилата "Искандер -К" и две крилати ракети Х-59. Системите за ПВО са унищожили 25 дрона, двете Х-59 и крилатата ракета "Искандер - К". Двете балистични ракети са постигнали целите си, но няма информация за поражения и щети.

Към 6 часа на 20 август в Черно и Азовско море няма руски кораби на бойно дежурство. В Средиземно море има два, но нито един от тях не е ракетоносител, съобщават от Военно-морските сили на Украйна.

Русия за първи път използва ракета с касетъчна глава към Киев

При един от последните обстрели срещу Киев през уикенда руснаците за първи път от началото на войната са използвали ракета Х-101 с касетъчна глава, отбеляза военният анализатор Анаталий Храпчиский пред обединения новинарски канал в страната. Украинската столица беше обстреляна с ракети и дронове сутринта на 18 август, а ВВС съобщи, че целите са били прихванати и унищожени извън пределите на града.

В Украйна се опасяват от масирана въздушна атака около 24 август - Деня на независимостта на Украйна. Експерти не изключват възможността бомбардировач да бъде вдигнат при пълна радиотишина от база - например "Енгелс", и да изстреля изненадващо ракети към Украйна.

Световната здравна органиазация (СЗО) съобщава за 1940 потвърдени удара по здравни заведения в Украйна. 86% от тях са директно насочени към здравна инфраструктура, категорични са от организацията и допълват, че обстрелът става все по-интензивен от декември 2023 година, а в последните дни - е почти ежедневие.

Германия отрича да намалява помощта за Украйна

Говорителят на финансовото министерство на Германия Фабиан Лебер отрече информацията на Frankfurter Allgemeine Zeitung през уикенда, че помощта за Украйна ще намалее наполовина през 2025 година. "Оставаме рамо до рамо с Украйна", каза той, цитиран от Bloomberg.

В социалната мрежа Х канцлерът Олаф Шолц припомни, че Германия е част от плана на Г-7 за предоставяне на 50 млрд. евро на Киев, с които могат да бъдат закупени оръжия.

Според германското издание Берлин ще отпусне към 4 млрд. евро за Украйна през 2025 година спрямо 7,5 млрд. евро през тази година. Тази публикация предизвика множество критики от страна на различни партии към правителството и кабинета, пише Financial Times.

Междувременно Германия достави поредната система за ПВО Iris-T, както и артилерийски снаряди, други боеприпаси и снайперски пушки.

Путин се интересува повече от запазване на властта си, отколкото от защита на Русия

Операцията в Курска област показва, че руският президент Владимир Путин е заинтересуван повече към опазване на властта си, отколкото за защита на руска територия, пише Институтът за изучаване на войната. Той изпрати своя бивши бодигард, а днес близък съветник, да контролира операцията, вместо да се довери на Генералния щаб на армията или на Министерството на отбраната, които би трябвало да отговарят за отбранителни дейности. Според анализаторите това е показателно - Путин търси "защитниците на режима", а атаката в Курска област всъщност само осветява случващото се в сърцето на Кремъл.

Украинското настъпление е реално втората по-сериозна заплаха за режима на Владимир Путин след марша на Евгений Пригожин през юли 2023 година.

От няколко месеца в Кремъл текат промени и руският президент разчита все повече на служители, на които се доверява, отколкото на подходящи за определени позиции лица, пише още "Важливие истории". Според изданието все повече намалява влиянието на олигарсите в Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още