IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна разширява зоната на контрол в опит да създаде "буфер" в Курска област

ВСУ отби масирана атака към Торецк, продължава евакуацията на жителите на Покровск

08:19 | 19.08.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна продължава да напредва в Курска област и в 13-я ден от настъплението си въоръжените сили на страната (ВСУ) вече държат под контрол 1300 кв. км от нея. Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето обръщение в 907-я от началото на пълномащабната война, че целта на операцията е създаването на "буферна зона". Именно така описа и настъплението си в Харсковска област руският държавен глава Владимир Путин.

"За войната няма ваканция", коментира още Зеленски и призова САЩ, Великобритания и Франция да доставят навреме обещаната военна помощ, за да бъдат окомплектовани резервите.

Има информации за неуспешни опити на украински части да отворят нов фронт на руска територия и да влязат и в Белгородска област.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Министерството на отбраната на Русия съобщава за водени боеве в покрайнините на Коренево. По данни на Центъра за отбранителни стратегии украинците са взели под контрол Внезапное, Толпино и Количевка, с което са прекъснати връзките на гарнизона в Коренево. Украинските сили превзеха и Александровка и я използват като отправна точка за рейдове към Лгов и Рилск.

В района пристигат още подкрепления - има видеа с бойци от 501-и батальон на морската пехота, който до 2014 г. беше позициониран в Крим.

По отношение на логистичните линии ВВС на Украйна подпомогна унищожаването на един мост на р. Сейм - край Глушково, и за нанасянето на сериозни щети по друг - край Званое. Военните държат под контрол поне четири пункта по магистралата Е38 - от Рилск към Курск. Към момента доставките за приграничното населено място Тьоткино се осъществява с понтонни мостове и лодки.

Руснаците са дислоцирали 5000 военни по линията Дурово - Бобрик и се подготвят за защита на района. Част от военните части, които се изтеглиха от Суджа, Уланок и Белица, са спрени от чеченските сили и сега се позиционират около Белая. Има данни за контраатаки към Мартиновка, която е под контрола на ВСУ.

Според украински военни налюдатели в момента в Курска област се намират към 15 хил. руски военни, от които около 6000 са изтеглени от фронтовата линия в Донецка област. Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че изпращането на подкрепление в областта забавя, но все още не спира настъплението на руснаците.

ВСУ спря масирана атака към Торецк

За отбита масирана атака край Торецк съобщава Генералния щаб на ВСУ на 18 август. Според публикуваните данни руснаците са атакували към Пивничне и Зализне с 12 единици бронирана техника. "Загуба на позиции не е допусната. В хода на битката са унищожени 10 единици техника", отбелязват украинските военни. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в своето вечерно обръщение работата на 100-на механизирана бригада, която е активна в Торецкото направление.

Това направление, заедно с Покровското, са местата с най-активни боеве в последните седмици. 907-ят ден от началото на войната не прави изключение. През миналото денонощие в Торецкото направление са регистрирани 24 бойни сблъсъка, а в Покровското са 45 - основно към Хродивка и Новохродивка, Воздвиженка, Зелене Поле и Калинове. Руските части са превзели голяма част от Ню Йорк, коментират военните кореспонденти. По техни данни са превзети още и Скучне, Межове и Завитне (на югоизток от Покровск).

Украински военни предупреждават, че руските войски се приближават до Покровск и се готвят за изненадваща атака. Наредена е евакуация на населението.

В Харковска област са регистрирани само три атаки - към Вовчанск и Липци. Украинските военни съобщават за прегрупиране на руснаците край Хлибоке и опити за укрепване на позициите в региона. Данни на НАСА потвърждават същественото намаление на обстрелите с авиационни бомби - до около 4 на ден, за което съобщават от местната военна администрация.

Продължават и опитите за настъпление към Часов Яр. Украинците възстановяват част от загубени позиции около Сиверск.

 ВСУ съобщава за 145 атаки, 79 въздушни удара с 109 авиационни бомби, както и такива с повече от 600 дрона камикадзе през изминалото денонощие

Русия изтегли бойните си кораби от Азовско море, а в Черно море периодично се появява подводница, с която само маркира присъствие, сочат данни на Военноморските сили на Украйна. Към 6 часа на 18 август не е регистриран нито един плавателен съд на бойно дежурство нито в Черно, нито в Азовско море.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени четири дрона над Курска и Белгородска област тази нощ. ВВС на Украйна са унищожили всички въздушни цели в ранните часове на 19 август - 11 дрона над Миколаевска, Черкаска, Коевска, Днипропетровска, Сумска и Донецка област. Има информация за обстрели с авиационни бомби към Сумска област.

Русия за трети път от началото на август обстрелва Киев с балистични ракети

В сутрешните часове на 18 август Русия обстреля Киев с две севернокорейски балистични ракети KN-23. ВВС на Украйна съобщава, че целите са били фиксирани и унищожени извън пределите на града. Това е третата атака с балистични ракети към украинската столица от началото на август.

В Украйна са в очакване на мащабен удар около Деня на независимосттта (24 август). За подготовката му се заговори още преди атаката в Курска област. Според военния анализатор Олександър Коваленко от началото на юли ракетните удари по територията на Украйна са спорадични и Русия трупа резерви от ракети. Неговите изчисления сочат, че на разположение на руската армия ще бъдат не по-малко от 130 ракети от различни видове, произведени в последния месец, както и още, които са в арсенала.

Производството на балистичните "Искандер" в рамките на страната обаче е разочароващо и по тази причина и Москва започна да купува модели от Северна Корея. Според изчисленията на Коваленко от началото на юли досега Русия е произвела най-малко 80 ракети Х-101/555.

По данни на украинските власти през миналата седмица Русия е изстреляла към 40 ракети от различини видове, 750 авиационни бомби и към 200 бойни дрона.

Русия отрича да са били подготвяни преговори за спиране на ударите по енергийни обекти

Не е имало подготовка за преговори за спиране на ударите по енергийни обекти между Украйна и Русия в Доха, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. Тя коментира информация на The Washington Post от уикенда, според която двете страни е трябвало да се срещнат в края на август, но операцията в Курска област ги е спряла.

Източниците на изданието обаче си противоречат - според част от тях преговорите не са провалени, а временно забавени, защото руската страна е поискала малко повече време. Според коментари от Киев напрежението в Близкия изток е причината за отлагане на срещата, но вероятно тя ще се състои виртуално на 22 август.

Катар пое ангажимент за организиране на преговори по отношение на енергийната сигурност по време на мирната конференция в Швейцария. Енергийната сигурност, включително и ядрена, е една от точките на мирния план на Зеленски. Очакваше се срещата да бъде в края на юли или през август.

Русия е унищожила половината от генериращите мощности, от които Украйна се нуждае за зимните месеци, от пролетта насам. Украинците от своя страна нанасят удари с дронове по рафинерии и подстанции. При последната си атака на 18 август нанесоха сериозни щети по петролна база в Ростовска област, която снабдява военните части в региона.

В Русия смятат, че част от целите на операцията в Курска област е превземането на АЕЦ "Курск" и размяната ѝ за Запорожката АЕЦ, които руснаците окупираха през март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 28 минути
До: PyramidА, ти да не вярваш само на най-голеите лъжци в света - руските колхозидиоти, които до сега 30 пъти приключиха с украинците в Курск?! Сигурно и за "тридневната" осирация си им вярвал и още вярваш?! Аналоговтрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Алехандро
преди 40 минути
Толкова е разградена рускатакочина, че няа на къде повече - армията им - посрана, зле облечена, зле оборудвана, дори обувките са им различни, да, обувки, не ботуши, кубинки, обувки носят сольдатите. Оръжието е от межзу 1952 - 1962 г., а пък селата от където се минава - подредените украински къщички си личат от далеч, останалите - едноетажни колибки, все едно са правени от един човек, малки, тесни, и наоколо пустееща земля, а в центъра ан селата - ранен соц. Брррр, и това в европейска русия!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 42 минути
"Украйна разширява зоната на контрол в Курска област. ВСУ отби масирана атака към Торецк, продължава евакуацията на жителите на Покровск". Аха. Ама вие наистина ли си вярвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още