IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Касчунас: Украйна извършва демилитаризацията на Калининград

Украйна държи под контрол 74 населени места в Курска област, докладва ген. Сирский

22:44 | 13.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия премества войски от Калининград към Курска област, съобщи литовският министър на отбраната Лауринас Касчунас по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Протоколните кадри от разговора бяха разпространени от Офиса на президента.

Заради операцията в Курска област Русия изтегля войските си от Калининград и "ние наричаме това демилитаризация на Калининград", допълни още той.

"С Вашата операция не само повдигнахте бойния дух на Вашия народ и войски, но и на нашето общество. Сега всички мислят как можем да помогнем повече, защото Украйна показа, че може да постигне целите си", категоричен беше Касчунас.

По време на срещата са били обсъдени приоритетните отбранителни нужди на Украйна и по-нататъшната помощ от страна на Литва, преди всичко по отношение на системи за ПВО, дронове и други критични средства, посочват още от пресцентъра на украинското президентство.

Украйна започна операция на територията на Русия на 6 авгус и вече държи под контрол 74 населени места, съобщи по-рано днес (13 август) главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский пред Зеленски. Търсят се хуманитарни решения за тези територии, отбеляза украинският президент в анонс към съобщението от генерала.

Русия започна да събира резерви за отговор на настъплението, като на този етап изтегля резерви, подготвени за Донецка област. Анализатори обаче отбелязват, че войските са прекалено разнородни и липсва координация и комуникация между тях. Според The Moscow Times руският президент Владимир Путин е назначил за координатор свой доверен човек - бившия си бодигард Алексей Дюмин. В момента той е секретар на Държавния съвет на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още