IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът одобри купуването на военни системи и боеприпаси за над 470 млн. лв.

Придобиването на боеприпаси за „Страйкър“ ще струва близо 65 млн. долара, a германската противовъздушна система – над 356 млн. лв.

16:51 | 08.08.24 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Парламентът одобри придобиването на боеприпаси за машини „Страйкър“ и система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM.

Договорът от правителството на САЩ за „Страйкър“ е на обща стойност от близо 65 млн. долара (над 116 млн. лв.) без ДДС и  предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър, предава БТА. Съгласно клаузите на договора е предвидено доставката на боеприпасите да се синхронизира с доставката на машините „Страйкър“. Доставките са планирани между второто тримесечие на 2025 г. и третото тримесечие на 2028 г.

Реализирането на договора ще осигури необходимото първоначално количество боеприпаси за оръжейните системи, монтирани на бойните и спомагателните машини „Страйкър” и ще способства за водене на подготовка и поддържане на способности за участие в операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост и защита на териториалната цялост на страната от Сухопътните войски, пише в доклада за ратификацията.

Няма как да подкрепим подобно решение, заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов, цитиран от БТА. Когато обсъждахме покупката на машините, много ясно казах, че не са предвидени боекомплектите и сега виждаме сумата, за която става въпрос. Колко пъти тези машини трябва да ходят на учение и колко ще струва на година едно излизане на тези машини на учение. Може ли да си представите колко милиона допълнително трябва да бъдат дадени, коментира депутатът.

Машините „Страйкър“ не са нещо ново, ние в момента изчистваме складовете на морската пехота на САЩ, смята депутатът Ивелин Първанов от „Възраждане“. Според него колкото по-малко зависим от съюзници, толкова по-надеждна е нашата защита. С този договор за „Страйкър“ ние постоянно ще трябва да докупуваме нещо ново, каза още депутатът.

Няма как некачествени боеприпаси да бъдат приети в Българската армия и да бъдат елемент на доставка, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. По думите му следващия или по-следващия месец започва фактическата работа по трансфера на технологии за производство. Машините ще се сглобяват и произвеждат в „ТЕРЕМ“ в България. Няма как да са стари, след като сега ще бъдат произведени, и то в България. Ще се ремонтират в България, добави Гаджев.

Абсолютна лъжа е, че България купува втора употреба оборудване, заяви и депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Богдан Богданов. Закупуваме ново оборудване, каза той.

По време на днешното си заседание депутатите одобриха и закупуването на германска система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на стойност над 356 млн. лв. Очаква се зенитно-ракетният комплекс да бъде доставен в България след 34 месеца, като оперативни способности ще придобие след 39 месеца.

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя IRIS-T SLM и на система за далечен обсег IRIS-T SLX. Предвижда се финансирането по първия етап на придобиването на зенитно-ракетни комплекси да бъде от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения към Украйна на въоръжения и техника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още