IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Иран иска САЩ и Европа да настояват Израел да приеме прекратяване на огъня в Газа

Турция се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд за геноцид над палестинците от Израел

22:50 | 07.08.24 г.
Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан е коментира пред президента на Франция Еманюел Макрон, че САЩ и Европа трябва да настояват Израел да приеме прекратяване на огъня в Ивицата Газа, за да се намали напрежението в Близкия изток, предава Ройтерс.

Коментарите на Пезешкиан намекват за дипломатически път към деескалация, докато Израел се подготвя за очакваното отмъщение заради смъртта на висшия лидер на ислямистката групировка „Хамас“ Исмаил Хания при израелски удар в Техеран, съобщава Ройтерс.

„Ако САЩ и западните страни наистина искат да предотвратят войната и несигурността в региона, те трябва да убедят този режим да спре геноцида и атаките в Газа и да приеме прекратяване на огъня“, коментирал е президентът на Иран в телефонен разговор с Макрон, проведен в сряда. Това се посочва в изявление на официалния уебсайт на правителството на Иран.

Макрон е казал на Пезешкиан, че ще направи всичко възможно, за да избегне нова ескалация на конфликта. По думите му продължаващото насилие ще нанесе трайни щети на стабилността в Близкия изток, според съобщение на френското президентство.

Ислямската република, основният поддръжник на „Хамас“ и на ливанската група „Хизбула“, многократно се зарече да отмъсти за убийството на политическия лидер Исмаил Хания в собствената ѝ столица миналата седмица. Същевременно Техеран твърди, че не иска да ескалира допълнително напрежението.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорност за смъртта на Хания.

Междувременно Турция се присъедини към делото на Южна Африка в Международния съд, в което страната обвинява Израел в геноцид, съобщи турският външен министър Хакан Фидан в сряда.

„Окуражен от безнаказаността на своите престъпления, Израел убива все повече и повече невинни палестинци всеки ден“, пише Фидан в платформата Х. „Международната общност трябва да изпълни своята роля, за да спре геноцида и да окаже необходимия натиск върху Израел и неговите поддръжници“, добавя той в публикацията си.

Фидан уверява, че „Турция ще положи всички усилия в това отношение“.

Южна Африка заведе дело срещу Израел заради нахлуването в Ивицата Газа във върховният съд на ООН през декември 2023 г. Според страната Израел нарушава задълженията си по Конвенцията за геноцида.

Израел започна военната си кампания, след като на 7 октомври 2023 г. „Хамас“ организира мащабно нападение над населени места в южните части на Израел, близо до границата с анклава. При атаките бяха убити 1200 израелци, а 250 души бяха отведени в плен на територията на Ивицата Газа.

Повече от 39 000 палестинци са били убити от началото на военната офанзива, според местните здравни власти.

Анкара заема все по-твърда позиция към военната кампания на Израел в Газа. Турция обвинява Тел Авив в нарушаване на основните човешки права на палестинците. В края на юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да изпрати войски, които да се намесят в Израел.

„Пътят към мир в Близкия изток минава през създаването на истинска палестинска държава“, коментира външният министър на Турция на пресконференция в понеделник, 5 август. „Нашите братя и сестри трябва да имат независима, суверенна и географски интегрирана държава със столица Източен Йерусалим. Това е тяхно най-естествено право“, допълни той.

Испания и Ирландия също обявиха, че ще се присъединят към делото на Южна Африка в Международния съд.

Светът явно също се готви за ескалация на конфликта. Египет е инструктирал всички авиокомпании на страната да избягват въздушното пространство на Иран за период от три часа рано сутринта в четвъртък заради напрежението с Израел. Не се предоставят повече подробности защо е дадена тази инструкция, пише Ройтерс.

Египетски служител е цитиран от свързаната с държавата Al Qahera News TV да казва, че иранските власти са казали да се избягват полети в иранското въздушно пространство поради "военни учения".

Много авиокомпании преразглеждат графиците си, за да избегнат въздушното пространство на Иран и Ливан, както и отменят полети до Израел и Ливан заради риска от разширяване на конфликта в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още