IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовата комисия одобри 356 млн. лева за зенитно-ракетни комплекси

След 39 месеца България ще разполага за охрана на небето си с два броя ЗРК с голям обсег на действие и осем броя ЗРК със среден обсег на действие

15:06 | 07.08.24 г.
Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Парламентарната комисията по бюджет и финанси одобри предложения от правителството проект за закупуването на зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), съобщи БТА. Инвестиционният разход е за придобиването на два броя ЗРК с голям обсег на действие и осем броя ЗРК със среден обсег на действие, както и всичко необходимо за ефективната им експлоатация и поддръжка.

Проекторешението беше подкрепено вчера от Комисията по отбрана, чиито депутати гласуваха инвестиционния разход по проект от "Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2032".

При представянето на проекта в Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание служебният заместник-министър на отбраната Аделина Николова обясни, че проектът ще се изпълнява на етапи предвид значителната цена на този тип оборудване.

При реализацията на проекта, с решение от 30 ноември 2023 г., българското правителство се присъедини към Меморандум за разбирателство по инициативата на Германия "Щит на европейското небе". Общата цел на инициативата е да насърчи сътрудничеството по линия на съвместното възлагане на обществени поръчки за отбранителни продукти в съответствие с политиката на ЕС в тази област.

Проектът за инвестиционен разход "Придобиване на зенитно-ракетни комплекси" е изготвен на базата на постигнати договорености по време на срещи, проведени през юли, с представители на Федералното министерство на отбраната на Германия и на компанията "Diehl Defence", която е избрана за изпълнител по този проект. Предвижда се придобиването на един ЗРК "IRIS - T SLM", оборудван с бойни ракети, обучение и сертификация на инженерно-техническия състав и интегрирана логистична поддръжка за повече от 356 млн. лева обща стойност без ДДС. Очаква се комплексът да бъде доставен в България след 34 месеца, като оперативни способности ще придобие след 39 месеца.

Предвид обхвата на целия проект допълнително в договора е предвидена възможност за закупуване на до пет броя "IRIS-T SLM" (Опция 1) с фиксирана цена от 313,628 млн. лева без ДДС, която е валидна до края на 2027 г., и на един брой система за далечен обсег "IRIS-T SLX" (Опция 2) с фиксирана цена от 587,489 млн. лева без ДДС, валидна до края на 2031 г., като е предвидено годишно оскъпяване на цената от 4,5%.

Включването на тези опции в Програмното споразумение между министерствата на отбраната на двете държави и в Допълнението към сключения през 2023 г. договор между Федералното министерство на отбраната и "Diehl Defence" не обвързва в правно или финансово отношение България, но дава предимства на българската страна при решение, ако такова се вземе, за последващо придобиване на допълнителни комплекси да се ползва благоприятният времеви график за тяхната доставка, както и вече фиксираната цена.

„В случай че на по-късен етап Министерството на отбраната разполага с необходимия ресурс и се вземе решение за придобиване на допълнителни комплекси, в Народното събрание ще бъде внесен за одобрение съответният Проект за инвестиционен разход за разглеждане“, обясни Николова.

Предвижда се първият етап на Проекта "Придобиване на зенитно-ракетни комплекси" да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през следващите години разходите за отбрана трябва да бъдат на нива, които позволяват осигуряването на необходимия финансов ресурс по договора, както и средства да разходи за ДДС, мита и транспортни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още