IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два пъти по-голяма от "Рамщайн" - най-голямата база на НАТО в Европа е на километри от България

Румънската база показва, че не Русия определя какво може да направи Алиансът и какво – не, казва ген. Бен Ходжис

15:08 | 07.08.24 г. 2
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

В Румъния тече активна работа, която да превърне авиобазата от съветско време "Михаил Когълничану" в най-голямата база на НАТО в Европа, пише The Times. Тя се намира на малко над 100 км от украинската граница и на по-малко от 100 км от българската, край Констанца, на площ от 2800 хектара, тоест два пъти по-голяма по площ от германската "Рамщайн". Дори и след края на Студената война германският гарнизон остава основен за силите на НАТО в Европа, в който са разположени към 50 хил. души персонал и техните семейства.

В румънската база ще бъдат разположени 10 хил. военни и техните семейства. В нея са инвестирани 2,7 млрд. долара за модернизиране и покупката на три ескадрили F-16 от Норвегия и Португалия. Очаква се през есента да бъде сключена сделка за 32 F-35 на стойност 6,35 млрд. долара.

Първоначално в НАТО има притеснения относно близостта на мястото до Русия, признава пенсионираният генерал Бен Ходжис пред британското издание.

Винаги сме се притеснявали за това какво прави Русия, нека накараме Русия да се притесни какво правим ние, коментира той. Бен Ходжис е един от инициаторите на идеята за използването на румънската база преди десетина години. Според него тази база трябва да покаже, че не Русия определя какво може и какво не може да прави НАТО.

"Михаил Когълничану" и сега се използва за нуждите на организацията - тя е седалището на мисиите за защита на въздушното пространство над Черно море. Шест самолета RAF приключват четиримесечната си мисия в Румъния и България. Русия не приема добре мисиите на НАТО в Черно море. През есента на 2022 г. например руски пилот опита да свали един от самолетите, летящ на разузнавателна мисия над Черно море на юг от Крим. Малко по-късно Су-27 поля с гориво разузнавателен дрон и той се разби в морето.

Нервно бяха посрещнати и двата американски бомбардировача Б-52, които пристигнаха в Румъния преди месец. Андрей Климов, член на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) коментира, че най-близките обекти ще бъдат първите цели на ответните удари на Русия.

В Румъния обаче искат да гарантират сигурността си - при масовите обстрели над украинските пристанища в Одеса и по устието на Дунав дронове, изпратени от Русия на няколко пъти се разбиха на румънска територия. През последните седмици Букурещ вдигна двойка F-16 заради поредния масов обстрел над Украйна.

По време на церемонията, с която украинските власти отбелязаха Деня на ВВС през уикенда, президентът Володимир Зеленски отбеляза, че се водят разговори за коалиция от съседни държави, които да свалят дронове и ракети над Украйна, летящи в тяхно направление. Подобно желание изказа Полша и се търсеше подкрепата и на НАТО за такава операция. На този етап обаче Алиансът няма да участва, опасявайки се от ескалация.

Коалиция между Румъния, България и Турция, независимо от НАТО, пое почистването на Черно море от мини през миналата година.

Не само Румъния осъзнава заплахата от Русия, пише The Times. Прибалтийските страни са напът да изпълнят целта на НАТО за минимум 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) разходи за отбрана, а също така и активно подкрепят Украйна политически и военно. Близо 1/3 от снарядите, които изстрелват украинските военни, идват от България, а Полша ще похарчи повече от 4% от БВП през тази година за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
sosi
преди 28 минути
Прекрасно! Благодарим ти, НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 39 минути
За базата не мога нищо да кажа, но групата е направо гигантска.И то това си е дори подценяване....Направо ме размазаха на 25 май в Белград...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още