IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Хизбула" обстреля северните части на Израел с ракети "Катюша"

Има очаквания, че Иран ще нападне Израел до часове

11:45 | 04.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Хизбула" е изстреляла "десетки ракети "Катюша" по северните части на Израел и за първи път под обстрел е районът на Бейт Хилел, съобщава ливанската телевизия Al Manar TV, позовавайки се на съобщения на групировката. Атаката е отговор на израелски нападения към селата Кафр Кила и Деир Сарян, допълват оттам.

Световните агенции разпространиха видео кадри, на които е видно как израелската въздушна отбрана прихваща множество ракети в тази част на страната, отбелязва БТА.

Това се случва на фона на растящото напрежение в региона след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран в началото на седмицата.

На посещение в региона в опит да намери решение на кризата е командващият Централното командване на САЩ ген. Майкъл Курила, пише Bloomberg. Пътуването му е планирано преди ескалацията и включва срещи в Йордания и други страни в Близкия изток, коментнират източници  на агенцията.

Според Axios Иран готви ответен удар към Израел и вероятно това ще се случи в ранните часове на 5 август. Иран и "Хамас" се заканиха да отмъстят за убийството на Хания, заедно с "Хизбула". Много държави предупредиха своите граждани да избягват пътувания до Израел, както и да напуснат Ливан. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че службите са извършили евакуацията на 30 украински граждани от Ливан. 

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази надежда, че Иран ще отстъпи, въпреки заплахаите си, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 час
Много жалка е цялата тази ситуация. Светът няма нужда от още един конфликт. Дано разума се върне от двете страни на конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още