IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел е близо до пълномащабна война с "Хизбула" и Ливан, според външния министър на страната

Коментарите на Израел Кац са направени след ракетна атака, поразила футболно игреще на анексираните Голански възвишения и убила поне 10 души

22:44 | 27.07.24 г.
Обстрелът в граничните райони на Израел и Ливан е ежедневие, а населените места са евакуирани. Снимка: Bloomberg LP
Обстрелът в граничните райони на Израел и Ливан е ежедневие, а населените места са евакуирани. Снимка: Bloomberg LP

Израелският външен министър Израел Кац заяви, че Израел е близо до пълномащабна война с "Хизбула" и Ливан, след като ракетна атака порази днес футболно игреще на анексираните Голански възвишения и уби най-малко 10 души, съобщава сайтът Аксиос, цитиран от Ройтерс.

"Днешната атака на "Хизбула" пресече червените линии и ще последва отговор. Приближаваме момента на пълномащабна война срещу "Хизбула" и Ливан", коментира Кац пред Аксиос.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" отрича да стои зад удара, посочва Ройтерс.

Ливанското правителство заяви днес, че „осъжда всички нападения срещу цивилни граждани“ след ракетната атака срещу анексираните от Израел Голански възвишения, отнела живота на най-малко 10 души, сред които деца и юноши, предаде Франс прес.

В изявление правителството на Ливан „призова за незабавно прекратяване на военните действия на всички фронтове“ след повече от девет месеца  размяна на огън по израелско-ливанската граница между израелската армия и „Хизбула“, съюзник на групировката „Хамас“, с която Израел се сражава в ивицата Газа.

Атаката по игрището е осъществена след израелски удар по територията на Ливан, при който бяха убити четирима бойци на въоръжени ливански групировки. Източници от сферата на сигурността в Ливан казват пред Ройтерс, че четиримата убити бойци при израелския удар по Кфаркила са принадлежали към различни групировки, но поне един от тях е бил член на "Хизбула".

Президентът на САЩ Джо Байдън и йорданският крал Абдула са обсъждали по телефона усилията за постигане на примирие и сделка за освобождаване на израелските заложници в Ивицата Газа. Абдула е потвърдил "важната роля на САЩ в създаването на политически хоризонт за постигане на справедлив и траен мир въз основа на двудържавното решение", посочва се в изявление на йорданския кралски двор.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 27.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още