IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел отново атакува с танкове и бомбардира райони от Хан Юнис

Според разузнавателна операция бойци на "Хамас" изстрелват ракети срещу Израел от тези райони и опитват прегрупиране

10:09 | 23.07.24 г.
Снимка: Bloomberg/Ahmad Salem
Снимка: Bloomberg/Ahmad Salem

Израел отново атакува с танкове райони на град Хан Юнис в Ивицата Газа и отново нареди евакуация на цивилните. Според медици в анклава убитите палестинци при атаката са най-малко 70 души, а ранените – около 200 души.

Регионът от източната страна на Хан Юнис е подложен и на въздушни бомбардировки, съобщава Ройтерс.

Жителите на гъсто застроената зона в южната част на Газа казват, че танковете напредват бързо и те бягат под обстрел.

Израелската армия посочва, че заповедите за евакуация на населението в източната част на Хан Юнис са в резултат на разузнавателна информация, според която бойци на екстремистката групировка „Хамас“ изстрелват ракети от тези райони, където опитват прегрупиране.

„От тази сутрин артилерийските сили на IAF и IDF удариха повече от 30 обекта на терористична инфраструктура в Хан Юнис, включително в района, от който беше изстрелян снаряд към Нирим в Южен Израел по-рано днес“, казват военните. Около 400 хил. души живеят в набелязаните райони и десетки семейства са започнали да напускат домовете си, казват палестински служители.

Израелските военни посочват, че коригират границите на определена хуманитарна зона в крайбрежния Ал-Маваси - на запад от Хан Юнис, за да държат цивилното население далеч от зоните на битките с „Хамас“.

Гражданските служби за извънредни ситуации в Газа съобщават, че хуманитарните зони в южните и централните райони на анклава са намалени до 48 кв. км от 65 кв. км.

Израел се зарече да изкорени групировката „Хамас“, след като нейни бойци убиха 1200 души и взеха повече от 250 заложници при трансгранично нападение на 7 октомври 2023 г., което постави началото на войната в Ивицата Газа.

Тел Авив междувременно обяви, че още двама от израелските заложници са загинали в Ивицата Газа. Ягев Бухщаб, 35-годишен звуков техник, и Алекс Дансиг, 76-годишен историк, са били отвлечени от домовете си в кибуци близо до границата с Ивицата Газа по време на нападението на 7 октомври.

„Ягев и Алекс бяха заловени живи и трябваше да се върнат живи при семействата си и в страната си. Тяхната смърт в плен е трагично отражение на последствията от протакането на преговорите“, коментира се в изявление на Форума на семействата на заложниците.

Израелски екип за преговори трябваше в четвъртък да започне с посредничество преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Рамката на преговорите предвижда освобождаване на израелските заложници, държани в анклава, срещу палестински затворници, държани в Израел. Разногласия между Тел Авив и „Хамас“ обаче бавят същинските преговори.

Очаква се авторът на рамката – президентът на САЩ Джо Байдън, да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък в Белия дом. Очакванията са Байдън и Нетаняху да обсъдят начини за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и бойците на „Хамас“ и други теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още