IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Хизбула" заплаши да удари нови цели в Израел заради убитите цивилни в Ливан

Израелските сили продължават с офанзивата в Ивицата Газа с въздушни удари в централните райони и ограничено настъпление с танкове към Рафах на юг

13:42 | 17.07.24 г.
Селищата по границата на Израел и Ливан са евакуирани заради размяната на удари между Тел Авив и "Хизбула". нимка: Amnon Gutman/Bloomberg
Селищата по границата на Израел и Ливан са евакуирани заради размяната на удари между Тел Авив и "Хизбула". нимка: Amnon Gutman/Bloomberg

Ислямистката група „Хизбула“ ще удари нови цели в Израел, ако Тел Авив продължи да убива цивилни в Ливан, коментира лидерът на групировката Сайед Хасан Насрала. Той посочва, че има рязък ръст на невоюващите лица, убити в Ливан през последните дни.

Петима цивилни, всички сирийци, включително три деца, бяха убити при израелски удари в Ливан във вторник, 16 юли 2024 г. Най-малко трима ливански цивилни бяха убити предишния ден, според държавни медии и източници от сигурността, съобщава Ройтерс.

„Ако насочването към цивилни продължи, това ще подтикне Съпротивата да изстрелва ракети по населени места, които преди това не са били набелязани“, коментира Насрала по време на телевизионно обръщение за отбелязване на шиитския свещен ден Ашура.

„Хизбула“, която е подкрепяна от Иран, не признава Израел. Групировката и Тел Авив си разменят огън, откакто „Хизбула“ обяви "фронт за подкрепа" за Газа малко след като съюзникът ѝ „Хамас“ атакува южните израелски гранични общности на 7 октомври 2023 г. При атаката загинаха 1200 души, а стотици бяха отвлечени като заложници в анклава. Това разпали войната между Израел и „Хамас“ в Ивицата Газа.

Подкрепяни от Иран групировки в региона, включително шиитски въоръжени фракции в Сирия и Ирак и йеменските хути (или хуси – б.ред.), също обстрелват Израел от 7 октомври насам.

В Ливан боевете са убили повече от 100 цивилни и повече от 300 бойци на „Хизбула“, според данни на Ройтерс. Има и сериозни разрушения в ливанските гранични градове и села, невиждани от войната между Израел и Ливан през 2006 г.

Насрала обещава, че напълно или частично разрушените домове ще бъдат възстановени "по-красиви, отколкото са били преди".

Израелските сили междувременно продължават с офанзивата в Ивицата Газа. Въздушни удари са осъществени в централните региони на анклава, а израелски танкове осъществяват ограничено настъпление към Рафах на юг.

Израелската армия съобщава, че войските "продължават прецизна, базирана на разузнаване оперативна дейност в района на Рафах". Военните сили посочват, че са елиминирали това, което наричат ​​терористична клетка и ракета носител, използвана за стрелба по войските. Въздушните удари са поразили 25 цели и войските продължават да действат в централната зона.

Девет месеца след началото на войната палестинските бойци от ислямистката групировка „Хамас“ все още са в състояние да атакуват израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачни бомби и от време на време да обстрелват Израел с баражни ракети.

Израелските военни обявиха също така, че са елиминирали половината от ръководството на военното крило на „Хамас“. Около 14 хил. бойци са убити или пленени от началото на войната.

Дипломатическите усилия на арабските посредници за спиране на военните действия, подкрепяни от САЩ, изглежда са спрени. Официални лица от всички страни казват, че са отворени за допълнителни разговори, включително и Израел и „Хамас“, които взаимно се обвиняват за безизходицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още