IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпраща два хеликоптера в помощ за борбата с горските пожари в България

Премиерът Димитър Главчев сформира оперативен щаб заради пожарите в страната

16:16 | 16.07.24 г.
Пожар в борова гора между Стара Загора и Старозагорски минерални бани, 15 юли. Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Пожар в борова гора между Стара Загора и Старозагорски минерални бани, 15 юли. Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Европейската комисия (ЕК) задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС) в отговор на спешните искания за помощ в борбата срещу горските пожари, получени от България и Северна Македония.

България получава два хеликоптера от Чехия, един от които от противопожарния флот на rescEU.

Северна Македония получава един хеликоптер от Сърбия, два хеликоптера от Словения, два самолета и един хеликоптер от Турция и едно въздухоплавателно средство от флота на rescEU за горски пожари от Хърватия, съобщават от пресслужбата на ЕК.

"ЕС е единен в подкрепата си. Бързата ни реакция чрез Механизма за гражданска защита на ЕС е от решаващо значение за подпомагането на местните усилия за борба с тези опустошителни горски пожари. Оставаме готови да предоставим допълнителна подкрепа, ако е необходимо. Горските пожари не познават граници, нито нашият ангажимент да помогнем", заяви комисарят по въпросите на управлението при кризи Янез Ленарчич.

Това лято ЕК сформира самолетен парк и предварително разположени пожарникари в цяла Европа. 556 пожарникари от 12 държави са разположени стратегически на ключови места в Европа, готови да помогнат на местните противопожарни служби. ЕС събра специален флот от противопожарни самолети на rescEU за това лято, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки.

У нас премиерът Димитър Главчев сформира оперативен щаб заради пожарите в страната, съобщиха от правителствения пресцентър. В оперативния щаб ще има представители от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на земеделието и храните.

Държавата има готовност да окаже допълнителна подкрепа при необходимост и по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

От правителството призоват гражданите да бъдат особено внимателни, тъй като заради високите температури пожари лесно могат да бъдат предизвикани и при най-малко невнимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още