IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се завърна във фокуса на НАТО със заканата на Байдън срещу Путин

Съюзниците се готвят да обявят, че членството на Киев в Алианса е необратимо

15:05 | 10.07.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин иска нищо по-малко от превземането и пълното заличаване на Украйна от картата, коментира американският президент Джо Байдън в остра реч, приветствайки участниците в 75-та юбилейна годишна среща на НАТО във  Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

"Украйна може и ще спре Путин", уверен е американският държавен глава.

Неговото представяне беше следено много внимателно от анализатори след неубедителното му участие в дебата с Доналд Тръмп преди седмици. Сега гласът му е силен, дикцията ясна и няма и следа от признаци за объркване, които някои виждаха в предишните дни, пише още Ройтерс. Обстановката е повече от тържествена - Байдън се обърна към съюзниците в залата, където е подписан договорът за НАТО. Той изненада отиващия си генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг, връчвайки му медал, с който отбеляза 10-годишната му служба и стабилизирането на организацията.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Пред своите съюзници той беше категоричен: Алиансът е по-силен от всякога, и отхвърли призивите за изтегляне от надпреварата за втори мандат в Белия дом. Но част от европейските лидери не са убедени - речта действително е силна, но е по сценарий, казва пожелал анонимност политик пред АР. Опасенията са, че 81-годишният Байдън няма да може да бъде начело на САЩ в следващите четири години. 

Американският държавен глава ще има възможност да опровергае тези опасения - в четвъртък (11 юли) той ще даде пресконференция, която ще бъде анализирана не по-малко стриктно. В четвъртък Байдън ще има и среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Неговият опонент - 78-годишния Доналд Тръмп, също не е опция за НАТО, след като заяви, че може и да не подкрепя членове на Алианса, които не са постигнали 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) разходи за отбрана. В първия си мандат той заплаши да извади САЩ от НАТО, с което разбуни духовете в Европа и накара съюзниците да се замислят за собствените си сили за отбрана.

Володимир Зеленски също коментира, че се надява Тръмп да не изважда САЩ от НАТО, защото това би означавало края на много държави по света "заради хора като Путин". Колкото до изборите в САЩ, той отбеляза, че в момента целият свят се е вторачил в ноември и чака резултатите от надпреварата между Тръмп и Байдън и дали ще има промяна в политиката на САЩ спрямо Украйна.

"Всичко зависи от американците, не от желанието на един човек", коментира още той, попитан за резултата от изборите в САЩ през ноември.

Украйна е водеща тема не само в речта на Байдън, но и като цяло на срещата във Вашингтон. Съюзниците се ангажираха да подсилят въздушното пространство на Украйна, а новият британски премиер Киър Стармър потвърди, че няма промяна в политиката на страната му и украинските военни могат да използват предоставеното от Великобритания оръжие за удари по руска територия, макар и за "цели за защита".

"Украйна определя тези защитни цели", допълни още той, цитиран от Bloomberg.

В появил се по медиите вариант на заключителната декларация на НАТО се казва, че пътят на Украйна към Алианса е "необратим", но след необходимите реформи за борба с корупцията. Зеленски не смята, че това е достатъчно. "Думите "Украйна е член на  НАТО" предизвикват страх, но не в Москва", коментира още той.

"Не чакайте месеци - Америка може да бъде велика всеки ден", допълни украинският държавен глава, визирайки лозунга на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 5 дни
Дементираното деде едва ли е в състояние да си даде сметка, че ФАЩ не са в състояние да поддържат три фронта, че и повече. Кое по-напред - укра, Исраиль, Тайван, Либия? И за добавка да бягат от йеменските хусити като дявол от тамян? Щото те не селигавят като Жужето, а пердашат яко, кеф ти самолетоносач, кеф ти разузнавателен дрон, кеф ти танкер на нам кой си. Скоро ще запушат Червено море с потънали корита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Alex Silver
преди 6 дни
Украйна е подготвяна за натото доста преди Майдана през 2014 г. "Отбранителният" съюз е затрил милиони - Ирак, Либия, Югославия и т.н. Натото няма нито достатъчно войска, нито достатъчно оръжие, за да се ежи на РФ. Без Щатите те са нищо. Може да бъдат изгорени Полша, Балтийските републики, Румъния, България и толкоз. А Нанометъра щял да боНбаНдира с атомни бомби Русия. И няма да получи нощо в отговор? За човек с такова IQ това е естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Alex Silver
преди 6 дни
ФАЩ се надяват ядрената нойна да се ограничи само на европейска територия. С американски ядрени ракети. Така смята "умният" Джо. Явно на Запад отрицателният подбор е изкарал на върха само шамандури и кратунчовци, които си нямат представа от ядрена война. А да се надяват, че РФ няма да отговори подобаващо, е *** на квадрат. Но за това има принос и лигльотодърдорко Жужо. Трябваше да отговори подобаващо още с доставките на каски от ФРГ. Сега с ТИЯ изкуфалници нещата отиват на ядрена война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 дни
До: Tikva007 кво лъжеш пак, ***! късия възроди нато... ако не беше той, съюза умираше бавно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 14
Tikva007
преди 6 дни
украйна не е излизала от фокуса на НАТО - украйна върна НАТО към нов живот и доде нов аргумент за вредното му антиевропейско съществуване. Тези закани на БайПън не са първи - той още през март 2022 люто се закани на Путин, но резултатът е военна, икономическа и хуманитарна катастрофа за украйна и екзистенциална криза за Европа. Ако още веднъж до изборите се закани на Путин и Русия, на Тръмп ще се наложи да възстановява по спомени на очевидци и украйна и Европа и пак да фокусира НАТО от нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 10
cyclop
преди 1 седмица
Когато те заплашва най-черната жена в белия дом, по-добре да внимаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 24
Алехандро
преди 1 седмица
Запъртъка в Крмл е в прединфарктно състояние! А новините идват една след друга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
DIvanov
преди 1 седмица
Много е интересно връчването на медала. Столтенберг не е Брежнев да си проси медали, та изглежда е ясен сигнал кой кара влака и кой мята въглища с лопатата. Това в контекста на новия Тихоокеански съюз е доста показателен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
0pk
преди 1 седмица
Джо понеже ще си ходи на пенсия и сега ги е подкарал подред да им се заканва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още