IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция предлага създаването на "мирна платформа" за прекратяване на войната в Украйна

Анкаране за първи път повдига въпроса за посредничество за мирни преговори между Москва и Киев

17:00 | 06.07.24 г.
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. Снимка: EPA/URS FLUEELER
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан. Снимка: EPA/URS FLUEELER

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан предлага създаването на "мирна платформа" за прекратяване на войната в Украйна.

Фидан посочва, че настоящите усилия за прекратяване на войната "трябва да се разпространят на по-широка основа", съобщава турският вестник Haber7, цитиран от БГНЕС.

"Трябва да се създаде мирна платформа, която ще предотврати задълбочаването на поляризацията, ще има високо участие и представителство и ще даде приоритет на дипломацията", коментира той, като не предоставя повече подробности.

Турция отдавна се опитва да поеме водеща роля в мирните преговори между Киев и Москва.

На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Казахстан по-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи на президента на Русия Владимир Путин Турция да помогне за посредничеството за прекратяване на войната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли идеята, като заяви, че Ердоган не може да служи като посредник, без да посочва конкретни причини защо иска да бъде такъв.

Турция не за първи път повдига въпроса за посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. 

През март т.г. Ердоган, след разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, коментира, че страната му е готова да бъде домакин на среща на върха между Киев и Москва, припомня Ройтерс.

Турция, която е член на НАТО, подкрепя териториалната цялост на Украйна, но също така поддържа сърдечни отношения с Русия и редовно разговаря с двете страни в конфликта. Анкара беше и един от спонсорите на черноморската сделка, която вдигна де факто руската блокада на украинския износ на зърно за известен период от време. Русия се отказа от сделката преди година.

Турция предоставя на Украйна военни дронове и подписа споразумение за тяхното съвместно производство във фабрика близо до Киев. Страната осигурява на Украйна и други форми на военна подкрепа, но се противопоставя на западните санкции срещу Русия.

През април излезе информация за нова мирна инициатива на Турция, която изключва членство на Украйна в НАТО, каквато е целта на властите в Киев.

Анкара предлага в този план САЩ и Русия да поемат ангажименти за неизползване на ядрени оръжия при никакви обстоятелства, да се поднови договора за ограничаване на стратегическите въоръжения с невъзможност за едностранно оттегляне от него в бъдеще и да се забрани намесата във вътрешните работи на всяка от страните, която може да доведе до дестабилизиране на властите.

Турция предложи замразяване на войната по съществуващата фронтова линия и ангажимент за провеждане на референдуми през 2040 г. – всеукраински референдум за външнополитическия курс на страната, както и референдуми под международен контрол във всички украински територии, анексирани от Русия по време на замразяването на войната.

Украйна отхвърля идеите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още