IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

59% от българите биха потвърдили членството на страната в НАТО на референдум

Данните от проучването, проведено сред всички държави от Алианса, поставят България сред страните, най-склонни да правят разходи за отбрана

22:20 | 05.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако бъде проведен референдум дали България да остане част от НАТО, 59% биха гласували с „да“, а едва 11% - „против“. Това показват резултатите от проучване на НАТО, проведено преди срещата на върха на Алианса през 2024 г. във Вашингтон сред всички 32 държави членки. В проучването са се включили над 30 000 респонденти. Ако се елиминират гласовете „не знам“, то „за“ членство биха гласували 66%, а против – 34%.

Въпреки позитивния резултат страната се нарежда на предпоследно място по подкрепа към Алианса заедно с Франция и Словения. За сметка на това в Албания и Полша над 90% от анкетираните биха потвърдили членството си в НАТО на референдум. В Алианса 70% биха гласували страната им да остане в НАТО.

Ако трябва да гласувате „за“ или „против“ членство в НАТО, какво бихте избрали? Източник: NATO Ако трябва да гласувате „за“ или „против“ членство в НАТО, какво бихте избрали? Източник: NATO

Все пак мнозинството от анкетираните българи (56%) вярват, че страната е по-сигурна в резултат на членството в НАТО, а 69% смятат, че Алиансът е важен за бъдещата сигурност на държавата. 55% са уверени, че членството в НАТО прави нападение над страната по-малко вероятно.

Само 41% от хората в България смятат, че страната трябва да продължи да оказва подкрепа на Украйна, докато 40% са твърдо против, а 16% - против.

Какъв процент от хората смятат, че страната им трябва да продължи да подкрепя Украйна, източник: NATO Какъв процент от хората смятат, че страната им трябва да продължи да подкрепя Украйна, източник: NATO

Според мнозинството от анкетираните на ниво Алианс страната им трябва да продължи да оказва подкрепа на Украйна (61%), като България се подрежда сред страните с най-ниска подкрепа, заедно със Северна Македония (41%), Унгария (41%) и Гърция (40%).

У нас е най-ниско и доверието към медийното отразяване на войната в Украйна, като едва 28% от хората вярват, че чуват истината от медиите, като отново страната се подрежда до Унгария (27%) и Гърция (24%). За сравнение във Финландия доверието към медиите за конфликта достига 81%, а в Норвегия – 71%.

Любопитно е да се отбележи, че България, заедно с Албания, е начело на класацията що се отнася до разходите за отбрана. При средно за НАТО 77%, в България 88% от хората смятат, че разходите трябва да се увеличат или запазят. 

По-голямата част от анкетираните от страните в Алианса (63%), смятат, че страната им трябва да защити друга държава от НАТО в случай на нападение срещу нея. В България това се отнася за 42% от анкетираните, а 26% не са съгласни с твърдението.

Положителното отношение към Русия и Китай остава ниско, като повечето респонденти от държави членки имат негативно мнение за Русия (62%) и Китай (48%).

Около две трети от анкетираните смятат, че войната на Русия срещу Украйна е засегнала безопасността и сигурността на тяхната страна (63%), а сред всички държави членки се усеща загриженост за възможността от война в страните от НАТО (64%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още