IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и „Хамас“ са постигнали пробив, доближавайки се до спиране на огъня

Политически съображения обаче може да дерайлират сделката, защото управлението на Нетаняху е в риск

09:31 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е съобщил на президента на САЩ Джо Байдън, че е решил да изпрати екип от преговарящи, за да се обсъжда с „Хамас“ евентуално споразумение за освобождаване на заложници, съобщава Ройтерс.

Байдън е приветствал решението, което идва ден след като „Хамас“ отговори на плана за прекратяване на огъня в Газа, който той очерта в края на май. Последните непреки преговори се проведоха в Кайро по-рано същия месец.

Подробности за последния отговор на „Хамас“ не са оповестени публично, но палестински служител коментира пред BBC, че групата вече не изисква пълно прекратяване на огъня. Новите условия предвиждат изтеглянето на израелските сили от ивица земя, минаваща по южната граница на Ивицата Газа с Египет, известна като Филаделфийския коридор, и от граничния пункт Рафах между анклава и Египет.

„Скоро отиваме на нов кръг от преговори“, казва източникът на BBC.

Високопоставен служител на американската администрация казва, че от „Хамас“ са се съгласили на „значителни корекции" в позицията си. „Постигнахме пробив в критична задънена улица“, посочва източникът на медията, но допълва, че „това не означава, че тази сделка ще бъде приключена в рамките на няколко дни“.

Източник на Ройтерс от израелския преговарящ екип, пожелал анонимност, също потвърждава, че има реален шанс да се постигне споразумение. Евентуални рискове за сделката идват от „политическите съображения“, допълва източникът на агенцията. Някои крайнодесни партньори в управляващата коалиция на Нетаняху заплашват да напуснат правителството, ако войната приключи преди унищожаването на „Хамас“. Това вероятно ще сложи край на управлението на Нетаняху.

В сряда политическото ръководство на „Хамас“ заяви, че се е свързало с посредниците от Египет и Катар относно идеи, които е обсъждало с цел постигане на споразумение. Досега „Хамас“ настояваше за прекратяване на войната и пълно изтегляне на израелските войски от Газа. Израел казва, че ще приеме само временни паузи в боевете, докато не елиминира групировката.

Планът на Байдън за примирие обхваща три фази: първата включва пълно прекратяване на огъня с продължителност шест седмици, изтегляне на израелските сили от населените райони на Ивицата Газа и размяна на заложници, с приоритет жени, възрастни хора и болни или ранени израелски заложници срещу държани в Израел палестински затворници.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички други живи заложници и „постоянен край на военните действия". Третата фаза е началото на голям план за реконструкция на Ивицата Газа и връщането на останките на мъртвите заложници.

Байдън и Нетаняху са провели телефонен разговор в четвъртък. Премиерът на Израел е декларирал, че целта му остава връщането на всички държани израелски заложници от „Хамас“ и унищожаването на военния и управленския капацитет на групировката, така че тя повече да не представлява заплаха за страната му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още