IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелски удар е убил още един висш командир на „Хизбула“ в Ливан

Тел Авив проучва отговор на „Хамас“ на предложение за прекратяване на огъня

12:35 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелски удар е убил един от висшите командири на „Хизбула“ в южната част на Ливан, което предизвика ответен ракетен обстрел от страна на подкрепяната от Иран групировка срещу Израел, съобщава Ройтерс.

Израелската армия съобщава, че е елиминирала Мохамед Насър от „Хизбула“, който – според Тел Авив, е бил командир на част, отговорна за стрелба от югозападните части на Ливан по Израел.

Насър, убит при въздушен удар близо до град Тир, е един от най-високопоставените командири на „Хизбула“, загинали досега в конфликта, казват за агенцията източници от сигурността в Ливан.

Разпалени от войната в Ивицата Газа, военните действия между Израел и „Хизбула“ пораждат опасения за разширяване на конфликта, което впрегна американската дипломация да работи за деескалация.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант коментира, че израелските сили удрят „Хизбула“ „много силно всеки ден" и ще бъдат готови да предприемат всички необходими действия срещу групировката, въпреки че предпочитанието е да се постигне споразумение чрез преговори.

„Хизбула“ започна да стреля по израелски цели в района на израелско-ливанската граница след началото на войната с „Хамас“ в Газа през октомври 2023 г. Групировката подкрепя палестинците и декларира, че ще преустанови огъня, когато Израел спре офанзивата си в анклава.

„Хизбула“ обяви най-малко две атаки в отговор на убийството на Насър. Групировката посочва, че е изстреляла 100 ракети „Катюша" по израелска военна база и произведени в Иран ракети „Фалак" по друга база в град Кирят Шмона близо до израелско-ливанската граница.

Няма данни за пострадали. Израелското министерство на отбраната съобщи, че сирените за въздушна атака са прозвучали в северните части на Израел. Според израелските военни повечето ракети са паднали в открити райони, други са били прехванати. Пожарникари работят по потушаването на пожари, възпламенени от ракетната атака.

След ракетните залпове израелските изтребители са ударили пускова установка на „Хизбула“, използвана за изстрелване на баражите към Израел, както и две допълнителни пускови установки.

Според източници на Ройтерс от Ливан Насър е отговарял за част от операциите на „Хизбула“ на границата. Един от източниците посочва, че друг боец ​​на „Хизбула“ и цивилен също са загинали при удара.

Насър е със същия ранг и значение като Талеб Абдала, висш командир, който беше убит от израелски удар през юни. Тогава „Хизбула“ изстреля най-многобройните си залпове от дронове и ракети срещу Израел.

Израелските атаки в Ливан са убили повече от 300 бойци на „Хизбула“ и 87 цивилни, според данни на Ройтерс. Израел съобщава, че огънят от Ливан е убил 18 войници и 10 цивилни досега.

Междувременно се подновява активността в търсенето на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“, въпреки че израелските сили нанасят нови удари в анклава, според друга публикация на Ройтерс.

След седмици с малко публична дипломация посредниците Египет и Катар дадоха отговор от „Хамас“ на предложение, което ще включва освобождаване на заложници, задържани в Газа, и прекратяване на огъня в палестинския анклав. Израел проучва документа, казва се в изявление, публикувано от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Египет, Катар и САЩ се опитват от месеци да осигурят примирие и освобождаването на 120-те израелски заложници, които все още са държани в Ивицата Газа. „Хамас“ иска споразумението да сложи край на войната и да доведе до пълно изтегляне на Израел от анклава. Израел казва, че ще приеме само временни паузи в боевете, а войната ще продължи до пълното унищожение на „Хамас“.

Според публикация на New York Times висшите генерали на Израел искат прекратяване на огъня в Газа дори ако това задържи „Хамас“ на власт за момента. Това задълбочава разрива между военните и Нетаняху, който се противопоставя на примирие, позволяващо оцеляването на групировката.

Командирите смятат, че прекратяването на огъня би било най-добрият начин да се осигури освобождаването на останалите израелски заложници. Отделно пренапрегнатите израелски сили, които изпитват недостиг на боеприпаси, ще могат да се прегрупират в случай, че избухне по-широка война с ливанската „Хизбула“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още