IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел обмисля тестване на план за „хуманитарни балони“ без „Хамас“ за следвоенна Газа

Плановете се посрещат с недоверие и скептицизъм от много хора заради провал на подобна идея в миналото

15:10 | 01.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел се готви да тества експериментален модел за управление на следвоенна Газа, като създаде поредица от „хуманитарни балони“, които са свободни от групировката „Хамас“, пише FT.

Плановете обаче са посрещнати с недоверие от много хора, информират източниците на медията.

Пилотната схема за „хуманитарните анклави“ – шаблон за това, което Израел си представя, че ще се изгради след войната – скоро ще бъде стартирана в северните населени места на Ивицата Газа, Ататра, Бейт Ханун и Бейт Лахия, според шестима души, запознати с плана.

Скептицизмът за изпълнението на този проект е широк предвид насилствената опозиция на „Хамас“, вътрешните борби в правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху и липсата на подкрепа за идеята сред арабските държави.

Източник, запознат с плана, го определя като „фантасмагорен“ проект.

Съгласно схемата израелските военни ще насочват помощ от близкия пропускателен пункт Западен Ерез към проверени местни палестинци, които ще разпределят помощта и постепенно ще разширят отговорностите си, за да поемат гражданското управление в района. Израелските сили, поне в началото, ще гарантират сигурността.

При успех на проекта тези „балони“ се предвижда да се разширят на юг в анклава като начин да се замени управлението на „Хамас“. На място „хуманитарните балони“ всъщност ще бъдат управлявани от представители на международната и арабската коалиция, местни служители на Палестинската автономия и бизнесмени.

Има планове да се обучат и местни палестински сили от вътрешността на Газа, които да поемат сигурността в „хуманитарните балони“. Тези сили се предвижда да са съставени от бивш персонал по сигурността на Палестинската автономия, който ще пътува или до Йордания, или до Западния бряг за обучение под егидата на американския генерал-лейтенант Майкъл Фензел, базирания в Йерусалим координатор по сигурността между Израел и Палестинската автономия.

Планът се разглежда и като начин за оказване на натиск върху „Хамас“ в преговорите за споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на израелските заложници, държани от организацията.

Тази израелска инициатива се случва след месеци на международен натиск върху правителството на Нетаняху да формулира надежден алтернативен режим за следвоенното развитие на Ивицата Газа, отбелязва медията. Други източници на изданието посочват обаче, че това е още една версия на предишни израелски опити за управление на анклава, които са били осуетени от „Хамас“.

„Това вече е опитвано в различни населени места в централните и северни части на Ивицата Газа, с участието на местни кланове. Техни представители бяха или пребити, или убити от „Хамас“, казва високопоставен израелски служител, запознат със следвоенното планиране, който е пожелал анонимност.

Смъртоносни сблъсъци са избухнали през миналата седмица между виден клан в централната част на Ивицата Газа и служителите по сигурността на „Хамас“, след като въоръжената група е екзекутирала главата на семейство Абу Амра заради предполагаема „възприемчивост“ към израелските предложения, според друг източник на медията.

„Хамас“ коментира в изявление наскоро, че няма да позволи на никой участник да се меси в бъдещето на анклава и че ще „отсече всяка ръка на [израелската] окупация, опитваща се да се намеси в съдбата и бъдещето на нашия народ ”.

Още един източник на FT, запознат със следвоенните планове за Ивицата Газа, добавя, че опитите на Израел да идентифицира местни палестинци, които биха могли да управляват анклава вместо „Хамас“, продължават от ноември, без значителен успех.

Ключова пречка е това, че Нетаняху отхвърля вариантите с участието на умерената Палестинска администрация, която упражнява ограничено самоуправление в части от окупирания Западен бряг. Тя беше насилствено изгонена от Газа от „Хамас“ през 2007 г.

Нетаняху и неговите старши помощници продължават да настояват, че арабските правителства ще играят основна роля във всяко следвоенно споразумение, независимо дали чрез предоставяне на дипломатическа подкрепа, финансиране или дори мироопазващи сили.

Цахи Ханегби, съветник по националната сигурност на Израел, призовава за "лидерство отгоре надолу" от "клъстер от умерени арабски държави, заедно със САЩ, ЕС и ООН". Заедно с „местно палестинско ръководство“ те ще ръководят „хода за създаване на алтернатива на „Хамас“, каза той на конференция по сигурността миналата седмица.

Представители на арабските държави обаче отхвърлят идеята, ако в това ръководство не участва Палестинската автономия и не се върви към създаването на независима палестинска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 час
хаха ... четете ли друзя нативаксъре-газовици ?! цитирам : Смъртоносни сблъсъци са избухнали през миналата седмица между виден клан в централната част на Ивицата Газа и служителите по сигурността на Хамас, след като въоръжената група е екзекутирала главата на семейство Абу Амра заради предполагаема възприемчивост към израелските предложения ... това са ви любимците , и после що никой от съседите на палестинците не ги иска на техна територия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още