IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетима заложници от Русия и Беларус са върнати в Украйна

МВФ съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил отпускането на 2,2 милиарда долара за бюджетна подкрепа за Украйна

09:41 | 29.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Президентът на Украйна Володимир Зеленски снощи заяви, че десетима души, всичките цивилни, са били върнати в страната от плен в Русия и нейния съюзник Беларус, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Зеленски написа в своя публикация в приложението "Телеграм", че сред върнатите са виден представител на етническата татарска общност в Крим, двама католически свещеници и петима души, които са били в плен в Беларус. Имало е и двама цивилни, задържани отпреди руската инвазия през 2022 година.

Междувременно също снощи Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил отпускането на 2,2 милиарда долара за бюджетна подкрепа за Украйна, след като е приключил четвъртият преглед на четиригодишната кредитна програма на страната на обща стойност 15,6 милиарда долара.

В изявление на МВФ се казва, че представянето на Украйна по програмата за разширено финансиране остава добро въпреки трудните условия, като количествените цели са постигнати, а структурните показатели са изпълнени навреме или с малки закъснения.

Фондът коригира в посока надолу прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Украйна през 2024 г. до диапазона 2,5-3,5% в сравнение с предишната прогноза от април за 3,2%. Фондът се позова на влошените потребителски и бизнес нагласи поради последните развития на руската инвазия, както и засилените руски атаки, които са нанесли щети на енергийната инфраструктура на Украйна.

Удар с дрон в Курска област

Пет души са загинали при атака с дрон в руската Курска област близо до границата с Украйна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на областния управител Алексей Смирнов в "Телеграм", цитиран от БТА.

Сред жертвите има и две деца, съобщи Смирнов. Поразена е била къща в село Городище в Рилски окръг на областта. Други двама членове на семейството, от което са жертвите, са в тежко състояние, добави Смирнов.

По-рано днес руското министерство на отбраната обяви за обезвреждане на 6 украински дрона над няколко руски области, сред които Тверска, Белгородска, Брянска област и над Крим, предаде ТАСС.  

Агенцията съобщава и, че движението по Кримския мост е било преустановено за около час рано тази сутрин и сега от двете страни на моста са се струпали общо около 600 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още