IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният министър: Помощта за Украйна не е безвъзмездна

Мирният изход не може да бъде за сметка на териториалната цялост и независимост на Украйна, каза Атанас Запрянов

10:54 | 28.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Помощта, която осигуряваме на Украйна, не е безвъзмездна, а за нея България получава финансови компенсации по три канала. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ. 

„По отношение на европейския инструмент за мир сме заявили съответните средства – около 7 млн. лв. са утвърдени да ни бъдат върнати обратно. От международното финансово подпомагане от САЩ също имаме доста чувствителна сума като компенсация. Получаваме компенсация и от съюзни държави, които не могат да предоставят въоръжение и техника на Украйна. Те компенсират съюзниците, включително нас, с финансови средства“, каза Запрянов.

Той подчерта, че това, което се предоставя на Киев, е с отпаднала необходимост за страната ни – „всичко онова, което не е включено в окомплектоването на армията ни както за мирно, така и за военно време“.

Запрянов уточни, че военните средства, които се предоставят на Украйна от страната, не са щатно необходими на българската армия, а получените като компенсация финансови средства се насочват към модернизация на военните сили.

Запрянов коментира отказа на президента Румен Радев да води делегацията като негово право, а това страната да бъде представлявана от премиера – като рутинна практика.  

Радев беше поканен от Министерски съвет да ръководи делегацията на страната за срещата на страните от НАТО във Вашингтон, но отказа, заявявайки, че не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Позицията за помощта към Украйна е последователна както от национална гледна точка позиция на българското правителство – за осъждане на агресията и военнотехническото подпомагане на Украйна, така и по отношение на позицията на НАТО, каза Запрянов.

„НАТО продължава да счита агресията на Русия като конфликт между Украйна и Русия и не е и няма да бъде по никакъв начин пряк участник в тази война. НАТО ще продължи да подпомага Украйна, защото става дума за международни принципи и норми“, каза още той. Това ще бъде и позицията, която страните от Алианса ще изразят и препотвърдят на срещата във Вашингтон.

„Ние помагаме на една страна, жертва на агресия, по правата на международното право. Това не е укоримо, точно обратното. Укоримо е да не помагаме на жертвата, с което индиректно подпомагаме агресора“, каза министърът пред БНТ.

„Никой не ни задължава и никой не ни диктува какво да дадем. Това е суверенно национално решение. Така е било при предходните правителства, това е и сега“, допълни той.

Относно позицията на президента Румен Радев за търсене на мирен изход от конфликта в Украйна, Запрянов посочи, че „този мирен изход не може да бъде за сметка на териториалната цялост и независимост на Украйна“.

„Мирният изход е Русия да спазва международното право за решаване на спорните въпроси по мирен начин, а не с въоръжена сила. Ако оставим големите държави да решават по военен път диспута с по-малките държави, отваряме пътя на войната“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още