IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО избра Марк Рюте за следващия си генерален секретар

Рюте ще поеме поста от 1 октомври, когато изтича мандатът на досегашния ръководител Йенс Столтенберг 

11:50 | 26.06.24 г. 1
Марк Рюте (вляво) и Йенс Столтенберг. Снимка: НАТО
Марк Рюте (вляво) и Йенс Столтенберг. Снимка: НАТО

Северноатлантическият съвет реши днес (26 юни) да назначи нидерландския премиер в оставка Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, съобщи пресслужбата на пакта.

57-годишният Рюте ще поеме поста от 1 октомври, когато изтича мандатът на досегашния ръководител Йенс Столтенберг след десет години начело на Алианса. Норвежецът зае поста през 2014 г. и мандатът му беше подновен четири пъти.

Столтенберг поздрави Рюте в социалната мрежа X и го нарече "истински трансатлантически и силен лидер", търсещ постигането на единодушие. Пожелавам му успех, оставям НАТО в добри ръце, добави Столтенберг.

Поздравления отправи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя изрази очакване за допълнително укрепване на връзките между НАТО и ЕС.

Пътят на Рюте към поста бе разчистен, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си миналата седмица.

Той ще оглави НАТО в момент на политическа несигурност и от двете страни на Атлантическия океан и на фона на бушуваща в Европа война. На следващия генерален секретар на Алианса може да му се наложи да работи с нов американски президент в лицето на Доналд Тръмп, който е силно критичен към ролята на НАТО, ако милиардерът се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 3 дни
Хайдеее, една безумна кукла на конци си тръгва! Да видим каква ще е следващата кукла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още