IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултраортодоксалните евреи трябва да служат в армията, според Върховния съд на Израел

Турция също обвинява Кипър, че се превръща в "оперативен център" за атаки срещу пропалестинските групировки

13:12 | 25.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Върховният съд на Израел постанови, че ултраортодоксалните евреи трябва да служат във въоръжените сили, предават световните агенции.

Това решение би могло да доведе до рухване на правителството на премиера Бенямин Нетаняху, в което има и партии, представляващи ултраортодоксалната общност в Израел.

Върховният съд постанови, че в отсъствието на закон, който да прави разграничение между студенти в еврейски семинарии и други донаборници, задължителната израелска военна служба се прилага и за ултраортодоксалните, както за всички други граждани.

Според дългогодишна договорка ултраортодоксалните мъже бяха освобождавани от военната служба, която е задължителна за повечето мъже и жени в Израел. Това изключение дълго време беше повод за гняв сред светските среди на обществото. Разделението се задълбочи и с напредване на войната в Ивицата Газа.

Междувременно съветникът по въпросите на националната сигурност на Израел Цахи Ханегби коментира, цитиран от Ройтерс, че Израел ще прекара следващите седмици в опити за разрешаване на конфликта с подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка "Хизбула". По думите му Тел Авив би предпочел дипломатическо решение на този въпрос.

Ханегби също така каза, че Израел обсъжда с Вашингтон възможни съвместни усилия на САЩ, европейските и някои арабски държави за намиране на заместител на управлението на палестинската групировка "Хамас" в Ивицата Газа.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла през миналата седмица заплаши Израел с широкомащабна война и предупреди Кипър да не предоставя бази на своя територия за осъществяване на атаки в Ливан. Турският министър на външните работи Хакан Фидан също коментира, че разузнаването на страната му има данни, че Кипър се използва „от определени държави“ като база за операции срещу Газа. Коментарът му е направен в интервю за телевизия Хабертюрк.

Фидан предупреждава „гръцки Кипър" и Гърция да „стоят настрана“ от региона, предава Анадолската агенция.

Фидан подчертава, че е възможно конфликтът (между Израел и „Хизбула“) да прерасне в голяма война и да привлече и други участници. Той казва, че Турция е предупредила европейските страни и регионалните сили за „гръцката кипърска администрация“ (както Турция нарича международно признатото правителство в Никозия), която, по думите му, е станала „оперативен център“. 

Кипър отрича обвиненията и подчертава ролята си в отварянето на коридор за хуманитарни доставки в Ивицата Газа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 седмици
Ooпаа, някой настъпа котето по опашката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
Tън-мън няма, скоро всички ще служим в армията под командването на звезднораирания галактически жандарм. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още