IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС измисли как да заобиколи Унгария в подкрепата на Украйна с печалби от замразени руски активи

Според главния дипломат на ЕС позицията на Будапеща „има нещо общо със силните връзки, които имат с Русия“

13:27 | 24.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) е измислил правно решение, за да заобиколи ветото на Унгария върху закупуването на оръжия за Украйна с печалбите, генерирани от замразените активи на Русия. Това може да разчисти и пътя на страните от Г-7 за изплащането на 50 млрд. долара на Киев от заем, обезпечен с бъдещите постъпления от замразените руски активи, пише Financial Times, като се позовава на коментари на върховния комисар по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Борел е коментирал пред FT, че тъй като Унгария се е въздържала от по-ранното споразумение за заделяне на постъпленията от замразените активи на Русия, тя „не трябва да бъде част от решението за използване на тези пари“. Той добавя, че решението, с което ветото на Унгария може да бъде заобиколено, е „усъвършенствано като всяко правно решение“.

В ЕС са блокирани руски активи за близо 200 млрд. евро, най-вече в Белгия. Блокът по-рано тази година се съгласи да използва печалбите, генерирани към февруари, за закупуване на оръжие за Украйна.

Унгария, най-проруски настроената държава членка на ЕС, отдавна се противопоставя на идеята Брюксел да предоставя военна подкрепа на Украйна. Будапеща също така блокира седем други решения, свързани с въоръжаването на Киев, на стойност около 6,6 млрд. евро.

Притесненията на САЩ и други партньори на Г-7 относно възможността Унгария да блокира решението на ЕС за печалбите от блокираните руски активи причиниха значителни забавяния в преговорите за заема от 50 млрд. долара. Правното решение за използването на приходите от ЕС вероятно ще е достатъчно, за да гарантира изплащането на заема, според служители, запознати с въпроса.

Унгария обаче все пак може да блокира санкциите на ЕС, съгласно които са блокирани руски активи.

По думите на Борел Брюксел е предложил на Унгария сделка, подобна на тази, която НАТО сключи с унгарския премиер Виктор Орбан миналата седмица. На Будапеща ѝ се даде право на отказ от дейности в подкрепа на Украйна в замяна на това да не налага вето на други съюзници, подпомагащи Киев под чадъра на алианса. Това обаче е било отхвърлено от Унгария като вариант.

Според главния дипломат на ЕС позицията на Будапеща „има нещо общо със силните връзки, които имат с Русия“.

Говорител на унгарското правителство е отказал коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 4 дни
Общо взето от статията: 'Унгария обаче все пак може да блокира санкциите на ЕС, съгласно които са блокирани руски активи' - и какво се заобикаля тогава. АМИ - нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още