IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху: Интензивните битки срещу "Хамас" в Газа са към своя край

Войната няма да приключи, докато не се сложи край на контрола на групата върху палестинския анклав, коментира израелският премиер

10:27 | 24.06.24 г.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP

Израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира, че фазата на интензивни битки срещу групировката „Хамас“ в Ивицата Газа е към своя край. По думите му обаче войната няма да приключи, докато не се сложи край на контрола на групата върху палестинския анклав.

След като приключат интензивните боеве в Газа, Израел ще може да разположи повече сили по северната си граница с Ливан, където ескалира напрежението с подкрепяната от Иран организация „Хизбула“, съобщава Ройтерс.

„След като приключи интензивната фаза, ще имаме възможността да преместим част от силите на север. И ще направим това. Първо и преди всичко за отбранителни цели. И второ, за да върнем евакуираните жители у дома“, коментира Нетаняху в интервю за израелския канал 14.

"Ако можем, ще направим това дипломатично. Ако не, ще го направим по друг начин, но ще върнем (жителите) у дома", посочва той.

Много израелски градове близо до границата с Ливан бяха евакуирани заради размяната на удари между Израел и „Хизбула“.

Попитан кога ще приключи фазата на интензивни битки срещу Хамас, Нетаняху отговаря: „Много скоро“.

В интервюто израелският премиер отново отхвърля идеята палестинските власти, базирани на Западния бряг, да управляват Ивицата Газа вместо „Хамас“.

Междувременно генералът от американските военновъздушни сили Си Кю Браун, председател на Съвета на началник-щабовете, коментира, че израелска офанзива в Ливан има потенциала да увеличи риска от по-широк конфликт в Близкия изток, който да привлече Иран и свързаните с Техеран екстремисти. Този сценарий е особено вероятен, ако съществуването на „Хизбула“ е застрашено.

Браун обаче признава правото на Израел да се защитава, но подчерта, че САЩ ще са по-ограничени в способността си да защитават Израел от атаките на „Хизбула“.

„ Хизбула“ започна да осъществява удари по Израел малко след като нападението на „Хамас“ на 7 октомври разпали войната в Ивицата Газа. „Хизбула“ заяви, че ще спре, когато бъде прекратен огънят в анклава, а наскоро лидерът ѝ заплаши и Кипър с въвличане в конфликта по време на поклонението на убит при израелски удар висш командир.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант замина в неделя на посещение във Вашингтон, за да обсъди следващата фаза от войната в Ивицата Газа и ескалиращите военни действия по границата с Ливан.

Германският външен министър Аналена Бербок заминава на посещение в Ливан заради ескалацията на напрежението. Гърция същевременно поиска от ЕС да защити Кипър заради заплахите на лидера на „Хизбула“ от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още