IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел е подготвен за всякакви действия в Газа и Ливан

Военният министър на страната Йоав Галант заминава на посещение в САЩ заради задържаните доставки на оръжия

14:29 | 23.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел е „подготвен за всякакви действие, които може да са необходими в Газа, Ливан и други райони", заяви днес министърът на отбраната на страната Йоав Галант, преди да отпътува за посещение в САЩ, предава ДПА.

"САЩ са нашият най-важен и основен съюзник. Нашите отношения са решаващи и може би сега са по-важни от всякога", казва Галант на фона на сериозното изостряне на отношенията с администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Израелският министър на отбраната заминава за САЩ по покана на американския си колега Лойд Остин. Той ще се срещне и с държавния секретар Антъни Блинкън, за да обсъдят войната в Ивицата Газа и напрегнатата обстановка по северната граница с Ливан, където израелските сили и подкрепяните от Иран бойци от "Хизбула" си разменят огън от 7 октомври насам.

Американската телевизия CNN по-рано съобщи, че високопоставени членове на Камарата на представителите са уверили израелската делегация за пълната американска подкрепа в случай на пълномащабна война с "Хизбула".

Осеммесечният конфликт по ливанската граница напоследък се засилва заради опасенията от по-широк регионален конфликт, който може да привлече САЩ като основен съюзник на Израел.

Посещението на Галант е засенчено от нарастващото напрежение между израелския премиер Бенямин Нетаняху и американската администрация, след като във видео обръщение, излъчено във вторник, Нетаняху остро разкритикува САЩ за задържането на доставките на оръжия.

Говорителят на Националния съвет за сигурност на САЩ Джон Кърби определи записа на Нетаняху като "меко казано озадачаващ, със сигурност разочароващ да се види". Тези коментари бяха "дълбоко разочароващи" и "притеснителни за нас", каза Кърби в четвъртък.

Същевременно хиляди бойци от подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток изразяват готовност да отидат в Ливан, за да воюват срещу Израел на страната на "Хизбула", ако тлеещият конфликт прерасне в пълномащабна война, предава Асошиейтед прес. 

Подкрепяни от Иран бойци от Ливан, Ирак, Афганистан и Пакистан воюваха заедно на страната на президента на Сирия Башар ал-Асад в продължилия 13 години конфликт в страната. Представители на свързани с Техеран милиции заявиха, че ще се обединят и срещу Израел. 

В сряда лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди, че ръководители на военизирани групировки от Иран, Ирак. Сирия, Йемен и други страни вече са му предложили да изпратят десетки хиляди бойци в Ливан. Освен това Насрала посочи, че в момента в редиците на "Хизбула" има над 100 000 души.

По думите на Насрала сегашните сражения са в такава форма, че само част от живата сила на "Хизбула" участва в тях. Това очевидно е препратка към специализираните бойци, които изстрелват ракети и дронове, отбелязва АП.

Ако избухне пълномащабна война, ще настъпи значителна промяна в числеността на бойците, които участват в активните сражения. Насрала намекна за тази възможност още през 2017 г. Тогава лидерът на шиитското движение заяви, че при евентуална война "Хизбула" ще разполага с "партньори" от Иран, Ирак, Йемен, Афганистан и Пакистан.

На територията на Сирия в момента са разположени хиляди подобни бойци и тяхното прехвърляне през границата ще бъде лесна задача. 

Междувременно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира на заседание на кабинета, че очаква спорът със САЩ за забавените оръжия да бъде решен скоро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 23.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още