IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва лятната си офанзива в Украйна*

Атаките в Харковска област са за отвличане на вниманието, за да се възползват руските сили от отслабените украински линии в Донецка област, според ISW

08:20 | 23.06.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руските сили изглежда засилват настъпателните операции в Донецка област в Украйна, като същевременно намаляват темпото на атаките в северната част на Харковска област, посочват от Института за изследване на войната (ISW) в актуалния си доклад за войната в Украйна.

Според ISW руските настъпателни операции в Харковска област имат за цел да отвлекат вниманието на украинските сили, за да позволят активизиране по другите линии на фронта. Подобна теза от института изразиха още при започването на активните атаки по втория най-голям град в Украйна.

От института оценяват, че атаките в посока Торецк-Хорливка (югозападно от Часов Яр и североизточно от Авдиевка) стават по-интензивни, като руските войски са постигнали и известни тактически победи в региона.

ISW подчертава, че досега през 2024 г. руските войски не са били особено активни в този регион и активизацията заслужава внимание.

Атаките по Харков са за отвличане на вниманието

Украински източници потвърждават, че са преразположени украински части в посока Харков от Донецка област, така че руските сили се възползват от тази предполагаема слабост на украинските линии, за да засилят атаките, особено в посоката Торецк-Хорливка, преди евентуално преразпределяне на украинските резерви обратно в Донецка област.

Киев очаква Русия да проведе лятна офанзива, която вероятно ще се съсредоточи върху източната част на Украйна и засилването на атаките в Донецка област вероятно е нейното начало.

От ISW казват още, че руската противовъздушна отбрана ще намали ефективността на украинските F-16, ако САЩ не позволят на украинските сили да използват ATACMS за унищожаване на руски системи за противовъздушна отбрана на руска територия.

Руската противовъздушна отбрана ще може да покрие до 48 процента от въздушното пространство на Украйна, ако Русия разположи пускови установки за противовъздушна отбрана С-400 в Русия извън обсега на HIMARS. Подобно разгръщане на руската противовъздушна отбрана би усложнило способността на Украйна да използва пилотирана въздушна мощ по-близо до фронтовите зони или срещу зони, от които идват руски самолети, дронове и ракети.

Атака по Киев и околността

След атаките по Харков вчера Русия е започнала въздушна атака срещу Киев и околната област, което е активирало системите за противовъздушна отбрана за отблъскване на ударите, според публикации на кмета на украинската столица в приложението Telegram.

Свидетели съобщават на Ройтерс, че са чули няколко взрива във и около Киев, които звучали като системи за противовъздушна отбрана при поразяване на въздушни мишени, пише БТА.

Двама души са ранени и шест блока са повредени, според местните власти в града. Поражения има и по бензиностанция, аптека, административна сграда и по три автомобила.Украинската противовъздушна отбрана е прехванала две от общо трите руски ракети, изстреляни срещу Киевска област, пише в Telegram командващият Военновъздушните сили на Украйна Николай Олешчук.

Украински дронове над Русия

Украйна тази нощ е изстреляла десетки дронове срещу няколко руски области, но няма съобщения за щети, според руски официални лица, цитирани от Ройтерс.

Най-малко 23 дрона са унищожени над западната Брянска област, която граничи с Украйна, съобщава губернаторът Александър Богомаз в приложението Telegram.

Руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили безпилотни самолети над западната Смоленска област, обяви губернаторът Василий Анохин също в Telegram. Не се уточнява колко дрона са свалени.

За Липецка област, която е на няколкостотин километра южно от Москва, е обявена въздушна тревога, съобщава губернаторът в Telegram.

Междувременно сателитни снимки показват, че Украйна е поразила сериозно ключова база за дронове "Шахед" в Краснодарския край в Русия при атака, осъществена на 21 юни, съобщава украинската агенция "Униан". Ударени са склад, точки за управление, инфраструктура за обучение на оператори.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 23.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bobopopov
преди 3 дни
ISW сте страхотни анализатори.Руснаците превзеха 1/4 от *** Сега,какво може да ги спре или забави? Евроатлантическа пропаганда.Ходете на гей парада или на Пловдив!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
khао
преди 6 дни
соори, глууупавичък съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
khао
преди 6 дни
еййй, цял ден им го лапнете чак до топппките, нещо липса на сол ли има... или просто ви харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 19
data
преди 6 дни
Тоя летен напън ще да е последния , ако и сега се окъкът ще требен да си убират крушите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 47
Алехандро
преди 6 дни
Поредното руско мЯсо, а украинците ги чакат, приготвили мЯсомелачките!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 41
zelka007
преди 6 дни
ако някой е позабравил онези отминали времена , преди да свалим петолъчката от партийният дом , вчера попаднах на интересна песничка за възхвала на ким дебелият ун . да споделя със съфорумци малко севернокорейска пропаганда , и да припомня времената , когато имаше само първа програма и съвеЦко телевидение ... :))) ... текста и кадрите на забавен каданс са покъртително сърцераздирателни ... https://***.youtube.com/watch?v=dGbvctOg5l0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 42
zelka007
преди 6 дни
ден 849 от тридневната война , нови 1270 билета за представлението на козбон от лотарията на зануленият кръволок от бункера под кремля , малко пуканки - 10бр (недостиг ли има?!) , малко бетеерчета - 15бр , доволно артилерийки - 61бр (ашколсун) ... добре вървят нещата , дет се вика по план !! какво става със строителството на самальотите , там дето зануленият обеща по 150 на година да се правят ?! премахнаха ли проблема с опашките за яйца по пазарищата ?! дайте некоя пропаганда друзя газовици ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още