IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на "Хизбула" заплаши Израел и Кипър

Групата ще се бие без правила и ограничения в случай на по-широка война, коментира Сайед Хасан Насрала

12:35 | 20.06.24 г.
Снимка: EPA/ATEF SAFADI
Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Ръководителят на ливанската групировка „Хизбула“ предупреди в сряда, че никой в Израел няма да е в безопасност, ако избухне пълномащабна война.

Групировката заплаши и Кипър – страна членка на Европейския съюз (ЕС), а за първи път – и други части от региона на Средиземноморието, съобщава Ройтерс.

„Хизбула“ си разменя огън с Израел повече от осем месеца успоредно с войната в Ивицата Газа, която започна през октомври след атака на „Хамас“, отнела живота на 1200 души. Отделно 250 души бяха взети на територията на анклава като заложници и значителна част от тях все още са държани в плен.

В телевизионно обръщение в сряда ръководителят на „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала коментира, че "няма да има безопасно място от нашите ракети и нашите дронове" в Израел в случай на по-широка война. Той подчертава, че групата разполага с набор от цели, към които да се насочи с прецизни удари.

Израел трябва да ни чака на сушата, във въздуха и в морето

Насрала говори на възпоменателно събитие за командир, загинал при израелски удар през миналата седмица - най-високопоставената фигура на Хизбула, убита досега в настоящия конфликт с Израел.

По думите на Сайед Хасан Насрала Израел „знае, че това, което го очаква в Средиземно море, е много голямо... Пред лицето на битка от такъв мащаб Израел знае, че сега трябва да ни чака на сушата, във въздуха и в морето“.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди във вторник, че скоро ще бъде взето решение за тотална война с „Хизбула“. Израелската армия съобщи, че "оперативните планове за офанзива в Ливан са одобрени и валидирани".

Насрала заплаши и Кипър, която е страната членка от ЕС с най-голяма близост до Ливан и с която Бейрут има сърдечни отношения. Лидерът на „Хизбула“ обвинява Никозия, че позволява на Израел да използва нейните летища и бази за военни учения.

„Кипърското правителство трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг срещу Ливан означава, че кипърското правителство е станало част от войната и съпротивата („Хизбула“) ще се справи с него като част от войната“, коментира Насрала.

Президентът на Кипър Никос Христодулидис отрече предположенията, че страната му взема страна в конфликта. „Кипър не е част от проблема, а част от решението. Тази роля е очевидна, например чрез коридора за хуманитарна помощ, който беше признат не само от арабския свят, но и от международната общност“, коментира той, като има предвид доставките на хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

„Нашият хуманитарен коридор е доказателство за ангажимента ни към мира и стабилността“, коментира той пред репортери на церемония по дипломиране на завършили в Университета в Кипър. „Подобни изявления не са приятни, но не отразяват реалността. Кипър не участва в никакви военни действия“, допълва Христодулидис.

Не е публично известно Кипър да предлага наземни бази или други съоръжения на израелската армия. В миналото страната е позволявала на Израел да използва въздушното ѝ пространство за провеждане на периодични въздушни учения, но никога по време на конфликт.

Суверенните британски военни бази в Кипър са били използвани от Великобритания за операции в Сирия в миналото, а наскоро и в Йемен. За това обаче кипърското правителство няма думата. До 1960 г. страната беше британска колония и там останаха две британски бази.

Война без правила

Насрала посочва, че неговата групировка ще се бие без правила и ограничения в случай на по-широка война.

Представители на ООН изразяват загриженост от ескалацията на напрежението в региона. Пратеникът на САЩ Амос Хохщайн пътува до Израел и Ливан, за да призове и двете страни да не преминават към пълномащабен конфликт.

„Хизбула“ може да удари кораб в морето – по време на войната през 2006 г. организацията удари израелски военен кораб в Средиземно море.

В публикации на медии и други анализи от години се посочва, че „Хизбула“ се е сдобила с руски противокорабни ракети Yakhont в Сирия, след като нейните сили са били разположени там преди повече от десетилетие, за да подкрепят президента Башар ал-Асад в гражданската война в страната.

Междувременно Израел продължава с ударите по лагери в централните райони на Ивицата Газа и задълбочава операцията си в Рафах. Израелската армия заяви в сряда, че силите продължават операциите си в анклава, насочени срещу екстремисти и военна инфраструктура.

Армията и правителството обаче влязоха в полемика дали групировката „Хамас“ може да бъде унищожена. Правителството, цитирано от Guardian, потвърди ангажимента за унищожаването на „Хамас“, докато висшият говорител на въоръжените сили коментира, че „Хамас“ е „идеология“, която трудно ще бъде изкоренена.

„Да кажем, че ще накараме „Хамас“ да изчезне, означава да хвърлим пясък в очите на хората. Ако не предоставим алтернатива, в крайна сметка ще имаме „Хамас“, каза контраадмирал Даниел Хагари пред израелския канал 13. Коментарите му бяха бързо отхвърлени от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху. В изявлението на правителството посочват, че офанзивата в Газа няма да приключи, докато „Хамас“ не бъде окончателно победена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още