IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поиска Украйна да се откаже от четири области в замяна на мирни преговори

Друго условие е премахването на всички международни санкции срещу Русия

17:25 | 14.06.24 г. 6
Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Президентът на Русия Владимир Путин призова Украйна да се оттегли от четири източни области, частично окупирани от неговите сили, като условие за мирни преговори, предава Bloomberg.

Путин коментира в телевизионна реч, че украинските сили трябва да се изтеглят от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в замяна на прекратяване на огъня от руските войски. Той също така поиска Украйна да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Изявлението си Путин направи в навечерието на организираната от Швейцария мирна конференция, на която представители на Кремъл не са поканени.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Киев последователно отхвърля призивите на Путин да се откаже от територии в замяна на мирни преговори

„Веднага след като в Киев заявят, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведомят за отказа от плановете за присъединяване към НАТО, нашата страна веднага, буквално в същия момент, ще изпълни заповедта за прекратяване на огъня и ще започне преговори“, коментира Путин.

Властите в Украйна отказват да преговарят с Русия, докато Кремъл не напусне окупираните територии. Според тях Москва ще се прегрупира и ще атакува отново Украйна, ако настоящата война бъде замразена.

„Това е опит да се диктуват условията за прекратяване на войната“, казва Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik. Предложенията на Путин „изобщо не включват никакви отстъпки от страна на Русия. Несъмнено това е подготвено да съвпадне с мирната конференция в Швейцария“, добавя тя.

Според Путин Украйна трябва да признае посочените четири области и анексирания през 2014 г. полуостров Крим като руски територии, а неутралният статут на Киев трябва да бъде циментиран съгласно международното право.

Друго условие за мирно споразумение е премахването на всички международни санкции срещу Русия.

Путин за първи път отправя такова категорично искане, след като на срещата на върха на лидерите на Г-7 беше постигнато споразумение за план за финансиране на Украйна с печалбите от замразените руски активи. Така на Киев ще му бъдат предоставени около 50 млрд. долара помощ.

Руският президент настоява Украйна да се откаже от амбициите си за членство в НАТО още отпреди войната.

„Ако Киев и западните столици откажат - това е тяхно решение. Ясно е, че ситуацията на фронтовата линия ще продължи да се променя и то не в полза на режима в Киев“, посочи Путин в изявлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 17
khao
преди 1 месец
Добре, разсмя ни... сега марш обратно в бункера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 22
zelka007
преди 1 месец
а за който е изпуснал , последната дума на безаналоговият ВПК на рассийката ... мотоциклет с кош с кокошкарник отгоре и покрит с маскировъчна мрежа ... :))) ... втората най-могъща , да припомня един рефрен от близкото минало ... наслаждавайте се ... https://***.youtube.com/watch?v=tXa0YVWS8EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 18
xapoznai
преди 1 месец
Санкциите укрепиха руската икономика и сега е 3та май в света. Ядат повече месо от всякога, така че няма смисъл спирането на огъня. Още няколко години и ще стане първа в света, а менюто ще е изцяло от месо. Не разбирам защо Путин иска мирни преговори при това е поискал само толкова малки отстъпки от Украйна. Трябва поне до Молдова да е руско. Освен това рублата ще измести юана, долара и еврото с растежа на руската икономика вероятно още като стане на второ място. Не разбирам защо така се цака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
vocationa
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 29
zelka007
преди 1 месец
и за феновете , поредна с400 пашла на (цензура) ... https://***.youtube.com/watch?v=KlTvsthaBqU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 36
zelka007
преди 1 месец
хаха ... зануленият кръволок моли за мир ... хаххахххахаххахххаааа ... и никави санкции ... а само един ден мина откакто им спряха доларите и еврата ... ахххаххаххаааааа ... чакайте ве . това е само началото ве !! годината е 2024 , има още петилетка пред нас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още