IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чака се победителят в битката ATACMS срещу С-500

САЩ ще подсигури първо Украйна с Patriot, другите ще трябва да изчакат, казва Джо Байдън

07:57 | 14.06.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Крим ще се превърне в слабото място на руския президент Владимир Путин, сочи доклад на Атлантическия съвет. Анализаторите правят оценка на интензивните атаки, които извършва Украйна по позиции на полуострова. Отделно се прекъсват логистични връзки на полуострова с Русия, което цели изолацията и отслабването на защитите на Крим. Това може да бъде разглеждано като унижение от страна на Путин, който започна своята военна офанзива към Украйна именно окупирайки Крим.

Потопените транспортни фериботи принуждават Русия отново да използва Кримския мост за превоз на военни товари и горива. Лекотата, с която ракетите ATACMS поразяват целите в Крим обаче, започна да повдига въпроси за съдбата на моста, посочва още Атлантическият съвет.

Според ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов след унищожените системи С-300 и С-400 в последните седмици Русия разполага системи С-500 в Крим. Тепърва предстои да се види кой ще бъде победител в битката на тези системи с ракетите ATACMS.

Специализираното украинско издание Defence Express пише за тестове на системата, проведени в началото на 2024 г. Руски военни кореспонденти съобщават, че при тях С-500 е потвърдила способността си да унищожава балистични и свърхзвукови ракети заради наличието си на мощни радари. Според анализаторите на военното издание ракетите на С-500 имат обсег от от 500-600 км, но въпросът е, че по спецификация се приближават до първоначалните ракети на Patriot, за които се твърдеше, че са успешни по отношение на балистични ракети. Данните обаче показаха, че системите не са толкова ефективни и това наложи преработване на системата. Сега системите Patriot показват своята ефективност за свалянето дори и на свръхзвуковите "Кинжал".

САЩ ще подсигури първо Украйна с Patriot, другите ще трябва да почакат

Водим преговори за пет от седемте системи Patriot, които са от първа необходимост за защита на градовете на Украйна, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на съвместен брифинг с американския му колега Джо Байдън. "Това не означава, че утре ще имаме тези пет системи, но виждаме добър резултат за Украйна в близко бъдеще", добави той.

Докато не бъдат удовлетворени нуждите на Украйна, другите страни, които очакват системи за ПВО, ще трябва да почакат, отбеляза от своя страна Байдън.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В рамките на срещата на Г-7 в Италия двамата подписаха споразумение, даващо дългосрочни гаранции за сигурност на Украйна, докато стане член на ЕС и НАТО. Това е 17-ят подобен договор, водят се разговори за подписването на още 10, уточни Зеленски и определи документа като "най-силната сделка със САЩ за всички 33 години от украинската независимост". В нея е записан ангажимент за осигуряване на системи за ПВО, доставката на изтребители, колкото са нужни на Украйна, както и подкрепа за възстановяването на страната след края на войната.

С този договор Украйна и САЩ стават истински съюзници, категоричен е още украинският държавен глава.

В отоговор на журналстически въпрос за възможни промени сред лидерите на Г-7 след изборите през 2024 г., Зеленски беше категоричен, че докато има подкрепата на хората, не се притеснява, че подкрепата на политическите лидери ще изчезне.

Той отбеляза, че американската помощ от 61 млрд. долара се е забавила осем месеца и това е дало възможност на Русия да нападне Харковска област, но като цяло не е постигнала значителни успехи през това време. Зеленски отчете, че пакетът дава възможност за ротация и попълване на военните части с напълно оборудвани смени.

Нова масирана въздушна атака към Украйна, горя сградата на "Сухой" в Москва

Нова масирана комбинирана въздушна атака извърши Русия в сутрешните часове на 14 юни. От съобщенията на ВВС на Украйна става ясно, че са използвани крилати и балистични ракети, дронове, както и отново свръхзвукова ракета "Кинжал" към Киевска област и този път ракетата вероятно е поразила своята цел. 

Даннните показват, че в атаката тази сутрин са използвани 17 дрона и 14 ракети от различен  тип. Украинските ПВО са унищожили всички дронове и 7 от десетте ракети от типа Х-101/Х-555. Русия е изстреляла и три балистични ракети "Искадер М" от Крим, които съшо са попаднали в целта си.

Това е втората по-масова атака в последните дни - на 12 юни Русия обстреля Украйна с 24 дрона и шест ракети, включително и "Кинжал", а основната цел беше украинската столица.

В същото време под обстрел с дронове са обекти в граничните с Украйна области. По данни на руското Министерство на отбраната са използвани 87 дрона, от които 70 само над Ростовска област. Местните власти съобщават за сериозни щети по авиобазата край Морозовск (Ростовска област), както и за пожар в петролна база в Шебекино (Белгородска област). Съобщения в Telegram сочат, че вероятно в Шебекино има поражения по склад с боеприпаси от руска авиационна бомба, "изпусната" при атаката над Харковска област. В последните четири месеца, откакто Русия активно използва тези боеприпаси, има поне 93 руски бомби, които са паднали над територията на Белгородска област и в окупираните от Русия украински територии.

В Москва се подпали сградата на конструкторското бюро "Сухой", водещ разработчик на авиационна технкиа, включително и на самолетите Су. Причините за пожара се уточняват.

Г-7 се реши да подкрепи Украйна с парите от Русия

По време на срещата на Г-7 в Италия беше направена и първата крачка за използване на замразените руски активи за подкрепа на Украйна. Детайлите ще бъдат допълнително уточнени, но Киев ще получи 50 млрд. долара под формата на заем, а лихвите по него ще бъдат покривани от приходите от задържаните средства на руската Централна банка.

Това е само част от важните крачки, направени от Г-7, които показват, че не можете да ни разделите и ще останем с Украйна до победата в тази война, изтъкна Джо Байдън по време на съвместната пресконференция със Зеленски. "Няма да изпращаме американски войници в Украйна, но ще дадем оръжия и боеприпаси, ще споделяме разузнавателна информация, ще продължаваме да подготвяме смелите украински бойци в бази в Европа и САЩ", каза американският държавен глава и допълни, че ще има подкрепа и за икономиката и енергетиката след ракетните удари на Русия от началото на годината.

Русия не държи под контрол територии в Сумска област

Русия няма контрол над територии в Сумска област въпреки опита за настъпление и в това направление през миналите дни, сочат данни на украинския Център за отбранителни стратегии. Данните от 841-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна показват и че украинците са в настъпление в Харковска област. Геолокализирани данни показват връщане на позиции около Хлибоке. Руски военни кореспонденти съобщават за украинско настъпление и интензивни боеве във и около Вовчанск.

И руски, и украински наблюдатели съобщават, че Русия изпраща резерви за подсилване на позиции в Харковска област, но броят им не е ясен.

На този етап Русия е насочила своите усилия към Донецка област и фокусът е в Покровското направление.

Сводката на Генералния щаб на ВСУ регистрира почти 40 атаки в това направление - към Новоолександривка, Евгенивка, Новоселивка Перша, Яснобровидка. В Купянското направление продължават атаките към Часов Яр и околностите Калинивка, Андриевка и Иванивка. Руски военни кореспонденти съобщават за украински контраатаки около Клищиевка, но като цяло в това направление се водят позиционни боеве.

През изминалия ден са фиксирани повече от 90 директни бойни сблъсъка, като ситуацията е тежка, но засега под контрол, пишат още от ВСУ. Нанесени са почти 60 авиационни удара с повече от 70 авиационни бомби и над 600 дрона-камикадзе.

Извършени са повече от 2500 обстрела над украински военни позиции и населени места в близост до фрронтовата линия.

* Публикацията е допълнена с данни за обстрела над Украйна и над Русия през последините часове

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 3
vocationa
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 26
khao
преди 2 седмици
До: Tikva007 чакаш сервитьора в механата ? :):) оххх, котьоо! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 25
sssaaa
преди 2 седмици
Те Пейтриътите и самолетите ще дойдат, ама до тогава ще останат ли украинци е въпроса. До тогава е важно кой има повече фърчила, ракети и бомби. Важното за Евроатлантиците е че без значение кой ще победи в този семеен конфликт между Славяни, САЩ ще спечелят най-много, а Европа ще плати финансовата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 39
Алехандро
преди 2 седмици
Юанът ще стане основна чуждестранна валута в Русия, курсът на юан-рубъл ще бъде знаков за участниците на пазара: изявление на Централната банка на Русия.Брейкинг нюз! Хахахахаха! Какъв наведен колхоз! Хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 20
Tikva007
преди 2 седмици
*Чака се победителят в битката ATACMS срещу С-500* - Чака се от трролловете - безделници - анализатори, в смисъл - лижжат аналии в коментарите си - примери отдолу 4 бр. Нормалните хора чакат други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 50
Алехандро
преди 2 седмици
Абсолютно безаналоговата С-500 е същият ***, като предната "звезда" С-400 - когато ракети АТАКМС атакуват, системата започва безрзборно да изстрелва ракети, докато отгоре не падне една ракета и всичко приключи. Същото ще се случи и с С-500, разликата е, че е доста по-скъпа от предните, и е в почти бутикова бройка, 1, 2, до 3 - макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 48
zelka007
преди 2 седмици
кратка безаналогова справка , с400 би трябвало да открива ATACMS още от 200км разстояние , на книга засича цели с радарно напречно сечение 0,4кв.м и скорост от 4800м/с . а по изтеклите кадри го прави , открива и ги прихваща целите , но не може да ги свали . ATACMS има по-голямо от 0,4кв.м напречно сечение и скорост около 3600м/с в крайната фаза на полета . а с500 трябва да открива цели с радарно сечение от 0,4кв/м на 300км разстояние и със скорост от 7000м/с . и да ги сваля !! скоро друзя ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 53
zelka007
преди 2 седмици
ден 841 от тридневната война , вяло го дават асвабадителите , 980 консервни кутийки от подвижните крематориуми на зануленият кръволок от бункера под кремля , но пък доволно бетеерчета 21 + 17 фръкнали купола ... скромно артилерийки - 34 ... :))) ... с500 е допълнение към с400 друзя антиваксъре-газовици , надгражда някои от текущите характеристики и нова антибалистична ракета ... предстои да разберем скоро , заслужава ли си парите - 2,5млрд в презряна зелена валюта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 56
Импeраторът
преди 2 седмици
Фериботите не са потопени - има поражения по тях. След унищожаването на язовирната стена на Нова Каховка, Крим започна да се превръща бавно в това, което дадоха рашистите на украинците - една пустиня. Негативите за Рашистан от Крим растат, а позитиви няма. Всичко започна с Крим и превземането му без рашистите да загубят човек. Сега е въпрос за височината на бункерният стратег в Кремъл, Крим да е "наший". Украинците се възползват от това по перфектен начин до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още