IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български производител на дронове е санкциониран от САЩ заради войната в Украйна

Компанията е доставяла бойни дронове на Русия в нарушение на ограниченията на Запада

11:10 | 13.06.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Българската компания "Фрешвейл" ЕООД (Freshvale) попадна в последния списък със санкции на САЩ, свързани с войната в Украйна. С него се налагат ограничителни мерки на фондовата борса в Москва, руския Национален депозитар, както и на компании от IT сектора, които със своята дейност подпомагат Москва. След новината руската Централна банка спря търговията с долари и евро на Московската борса. В сутрешната търговия акциите на оператора на борсата MOEX поевтиняха с 16 на сто. Банковият сектор също се движи на червена територия.

От сайта на санкционираната компания става ясно, че е специализирана в производството на дронове и средства за радиоелектронна борба и има интерес към пазарите в Африка и страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия). В уточненията на американските власти е посочено, че "Фрешвейл" е доставяла оръжия за неуточнена африканска държава.

Справка в Търговския регистър показва, че компания с името "Фрешвейл" е регистрирана у нас през март 2018 година. Управител и собственик е Ариел Исраилов, който е австрийски гражданин. Основната дейност на компанията е свързана с услуги за охранителния сектор и сигурността.

Размерът на уставния капитал е 2 лева.

Прави впечатление, че през април компанията е заличила своя адрес за кореспонденция в Националната агенция за приходите (НАП). От регистрацията си до края на април 2024 година той е бил в Пловдив. 

С последното си решение САЩ поставят под санкции още един производител на дронове - базираната в Беларус Kvand Isooo. Според данните на американското финансово министерство компанията е проектирала, произвела и предоставила на Русия бойни дронове в нарушение на ограниченията за внос на стоки с възможна двойна употреба и оръжия.

В списъка попадат още 90 компании и физически лица от Сърбия, Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан, Киргизстан и други. Те са спомогнали за осъществяването на доставки за руския военно-промишлен комплекс и така са помогнали за производството на оръжия и други стоки, подкрепящи руската военна инвазия в Украйна.

Основната цел на Вашингтон с последната мярка обаче е финансовият сектор на Русия. Списъкът е изготвен в съзвучие с одобрената през есента на 2023 година политика за налагане на вторични санкции - за компании и физически лица, които са в отношения със санкционирани от Запада компании или физически лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още